Skagen d. - 7. årgang Nyheder til dig - leveret på en miljøvenlig måde ! - en SkagenMedia.dk produktion
Se MÆRKEDAGE og NAVNE på "BAGSIDEN" - DØDSANNONCER - nederst på forsiden

1. april 2011 - kl.0:55 - af:

museum_april_2011_600x250

April måneds maleri på Skagens Museum


Med foråret spirende i alle Skagens blomsterbede og med påsken for døren, har museumsinspektør Dorthe Rosenfeldt Sieben valgt, at månedens billede på Skagens Museum i april, skal være Laurits Tuxens skønne maleri Rhododendron i Dagminnes have. Tuxens maleri vil blive sat frem på staffeliet i én af de store sale, og Dorthe vil fortælle om billedet og om Tuxens virke som kunstner.

Laurits Tuxen (1853-1927) var en af de skagensmalere, der var stærkt engageret i oprettelsen af Skagens Museum i 1908. Men selv om Tuxen allerede besøgte Skagen første gang i 1870, og opholdt sig i Skagen flere gange i løbet af 1870’erne, slog han sig først ned i byen sammen med sin norske kone Frederikke Treschow i 1901, da de købte Madam Bendsens hus, som de byggede om og døbte Dagminne.

Tuxen voksede op i København og kom på kunstakademiet allerede som 14-årig. Han havde planer om at blive marinemaler på samme måde som kunstnerne Christian Blache og Holger Drachmann. Men sammen med hans medstuderende P.S. Krøyer, blev han betragtet som en af akademiets mest talentfulde elever, og han udviklede sig til at blive en berejst og eftertragtet fyrstemaler ved de europæiske kongehuse.

Omkring år 1900 da Tuxen bosatte sig i Skagen, blev det særligt de nære motiver, der optog ham: familien, vennerne, landskabet, havet og havens blomster. Månedens billede forestiller et blomstrende rododendron bed i Tuxens have i Skagen. I dette billede kan man virkelig se Tuxens evne til at skabe et stemningsfyldt maleri gennem hans stærke sans for både detaljen, kompositionen og farvesammenstillingerne som er med til at give os indtryk af at det “summer af sol” i haven.

Kom og hør mere om Laurits Tuxen og hans maleri Rhododendron i Dagminnes have. Skagen torsdagene 7. og 21. april (skærtorsdag) kl. 14.00. Arrangementet varer cirka 20 minutter, og der vil være rig lejlighed til at stille spørgsmål.

Værkdata

Rhododendron i Dagminnes have. Skagen 1917

Olie på lærred

92 x 124 cm

Gave 1926 fra kunstneren og hans hustru

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

lagt online den 12. juni
E-mail dette indlægDenne artikel er lukket for kommentarer.