Ordet er frit: Støjforurening i stedet for gode naturoplevelser

Ordet er frit: Støjforurening i stedet for gode naturoplevelser

23. februar 2009 - kl. 9:56 - af

Som bruger af Skagen Klitplantage forventer man her en god og fredfyldt naturoplevelse. Vi er desværre nogle, som ved adskillige lejligheder har fået en skovtur ødelagt og er vendt irriterede hjem.

Jeg kunne godt tænke mig at vide om andre har følt sig lige så generet af nogle af de her beskrevne hændelser. Vores irritation er opstået på grund af vedvarende og højtlydt hundeglam i forbindelse med ”såkaldt hundetræning” forskellige steder i plantagen.

Ofte høres der et glam pr. sekund og foregår ofte i timer. Larmen høres tydeligt over det meste af Skagen Klitplantage, og jeg har efterhånden ikke tal på hvor mange gange jeg og ofte andre brugere har følt os generet af dette.

Lørdag den 20. december blev en tur i plantagen således en frustrerende og irriterende oplevelse for os og et andet herboende ægtepar.

En planlagt tur fra Gl. Landevej mod Sandmilen blev pga. tiltagende støj fra hundeglam hurtigt opgivet. Vi vendte derfor tilbage til cykelstien og gik mod Stokrenden i håbet om hurtigt at kunne nyde stilheden. Det blev desværre ikke tilfældet. Larmen kom denne lørdag fra området syd for Sandmilevejen og hørtes trods kraftig vind fra Gl. Landevej til vi endelig kom i ly nord for Damsted Klit, mere end 2 km. fra aktiviteterne. Lignende aktiviteter har jeg og andre oplevet foregå ved Gyvelmarkerne, cirkuspladsen ved Gl. Landevej og sågar omkring en vel besøgt parkeringsplads ved Den Tilsandede Kirke.

Således har vi trods færre besøg i vinter dog stadig måttet opgive 3 ture pga. denne støjforurening.
Lørdag den 17. januar hørtes således tydelig hundeglam på p-pladsen for enden af Kanalvej. Den viste sig at komme helt inde fra cirkuspladsen ved Gl. Landevej. Lørdag den 7. februar var den gal igen fra og omkring cirkuspladsen, og nu senest den 21. februar fra Gyvelmarkerne og skoven omkring p-pladsen ved Den Tilsandede Kirke.

Det er min opfattelse at disse aktiviteter foregår hver eller hver anden lørdag det meste af året. Altså også på de bedre turistdage f.eks. ved Den Tilsandede Kirke. Denne højlydte og vedvarende gøen er meget generende for alle os andre brugere af plantagen og hvor må det være irriterende for de mange besøgende i området ved kirken. Man behøver vel heller ikke at være specielt overfrankeret for at få den tanke, at en sådan vedvarende larm fra hunde skræmmer og stresser skovens dyr.

Hvad mon Skov- og Naturstyrelsen egentlig mener om dette?

Jeg har ved en enkelt lejlighed høfligt spurgt en af ejerne til en af de mest larmende hunde, om det måske var muligt at sænke ”støjniveauet” en anelse. Det anså vedkommende ikke for muligt og mente ikke lige det vedkom mig.

Jeg er selv mangeårig hundeejer og mener dog, at det er muligt at træne hunde uden at belaste sine omgivelser med en så infam støj. Evner man trods alt ikke dette, kunne man høfligst foreslå de involverede at flytte aktiviteterne til et mindre benyttet område.

Hvad med arealerne omkring motorcross-banen ved Nordstrand? – Her er støjniveauet jo ofte ganske højt i forvejen. Tak for endnu en ”god” naturoplevelse.

Jens Andersen
Skagen

11 kommentarer til “Ordet er frit: Støjforurening i stedet for gode naturoplevelser” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

11 kommentarer til “Ordet er frit: Støjforurening i stedet for gode naturoplevelser”

 • Du siger hver eller hver anden lørdag?! Hvad med bare at skyde lørdagsturen til om søndagen. Wow problemet løst

 • daisy bruun

  Hej alle debattører omkring støjforurening.
  Jeg vil godt være solidarisk med Jens Andersen, da jeg ofte tænker, at vi vist lever i en kultur, hvor alle er ved at miste kontakten med deres høresans.

  Desuden er problemet reelt nok!!

  Jeg bor pt et sted, hvor der er regler for hvordan og hvor længe hunde, der venter – enten i forbindelse med træning eller udstilling – skal “opbevares”. Her generer hundenes gøen ikke.

  Det er jo ofte i forbindelse med teori-undervisningen, at problemet omkring den infernalske larm opstår, fordi hundene står bundne ved pæle tæt på hinanden, uden mennesker i nærheden, ofte 1½ til 2 timer – det har jeg i hvert fald oplevet et sted, jeg tidligere har boet, og hvor der tilsyneladende ikke var nogen regler.

  Men at få lov til at opleve naturen gennem hørelsen er i dag en sjælden gave.

  Tilsyneladende er “det moderne menneske” nødt til at omgive sig med støj, for at kunne holde deres liv og måske tanker ud.
  Mvh
  Daisy Bruun

 • Tag dog at glæd dig over ,at nogen overhovedet gider træne deres hunde. Jeg er ikke hundeejer. Men kan godt glæde mig over vovsesnak.
  Hva med fuglene ,de pipper helt vildt (dejligt) lige nu?
  Ka´ du ikke holde livet ud ,med lyd på , så tag dog høreværn på.
  Aldrig har jeg da ,hørt en mere ” dybt godnat” klage.

 • Nu må jeg le….

  Du må da have et skønt liv, med rigelig fritid, hvis dit store problem er folk der lufter deres vovser og det larmer lidt.

  Lad os så også komme af med bilerne, for de lamer faktisk også en del.

  Og fuglene, de skal da ikke pippe så højt….

 • Det er svært at tage et sådant indlæg seriøst . Jeg er målløs…..

 • Til Line
  Den ka’ jeg ikke stå for.
  Så sandt, Line, så sandt … og lige mine ord 😉
  Mvh Jens Andersen

 • Ja ordet er frit og det er naturen også!!!!! Sjældent har jeg hørt noget lignende.
  Men der er dejligt vejr…..
  Line Skagen

 • Kære Dorthe Thorup Ottesen

  Tak for dit seriøse indlæg.
  Som du anfører, så skal vi alle være her. Det er jeg også helt enig i. Dette må så også kræve at man tager en smule hensyn til hinanden.
  Jeg synes som udgangspunkt det er helt fint i træner jeres hunde. Jeg kender selv glæden herved, da jeg selv for år tilbage brugte mange timer i området ved Lindholm Høje b.la. på lydighedstræning. Jeg husker også herfra, at der skulle være ro på med undtagelse af ”giv-hals-øvelsen”. Jeg mindes tilmed at en såkaldt ”glammer” blev bortvist efter et stykke tid uden forbedringer.
  Jeg mener jo heller ikke, at de hunde som i arbejder med udgør noget problem. Problemet er de hunde, som hele tiden står tøjret med 40-60 meters mellemrum uden et menneske i nærheden. Disse hunde har de gange jeg har set dem gøet højt, uafbrudt og i munden på hinanden tæt ved nogle af de mest benyttede startsteder for ”lørdagsturen”, nemlig fra p-pladsen ved Den Tilsandede Kirke, p-pladserne ved Gyvelstien og p-pladsen til Sandmilen.
  Det er bevist at vilde dyr påvirkes af hundeglam, og denne gøen er altså også ganske irriterende for os som bare kommer for at nyde naturen, stilheden og for eget vedkommende fuglesang.
  Helt ærligt. Du skriver, at der skal være plads til alle, og jeg tro egentlig du lige som jeg mener det. Er det så helt fair at ”særlinge” som os, der bare søger freden og stilheden i naturen, er nødt til en stor del af året at opgive vores sædvanlige tur i de kønneste områder og på en af ugens mest hertil benyttede dage?

  Venlig hilsen
  Jens Andersen

 • Kære Jens Andersen

  Som en af de “anklagede hundeejere” vil jeg da også lige kommentere dit indlæg.
  Jeg er en af mange der er medlem af DCH (Danske Cevile Hundeførere) som har klubhus på Gl. landevej – her bliver hunde trænet i lydighed en gang ugentligt, og da der på denne årstid er tidligt mørkt, er vi nød til at bruge en dag i weekenden.
  Ud fra dit indlæg, kan jeg se, at de steder du nævner er der hvor vi bl.a træner og jeg beklager da dybt hvis det virker generende på dig, men kan da oplyse at træningen ligger i tidsrummet fra ca 12-16 så du vil få mulighed for at lægge dine gåture derefter.
  Du nævner, at det må være meget generende for turisterne om sommeren – her kan jeg fortælle at træningen som regel foregår på hverdage da der på det tidspunkt er sent mørkt om aftenen.
  Jeg synes det er vigtigt at tænke på, at vi alle skal være der … og at vi hver især har forskellige interesser.
  Skulle du på din næste gåtur møde nogle af de “støjende” hunde … så prøv at iagttage dem og deres hundeførere – se den glæde og det samarbejde de har sammen og glæd dig over, at der er folk der nyder naturen på en anden måde end dig

  Hilsen Dorte Thorup Ottesen

 • Tror du passer bedst på en øde ø
  du må da være heldig med de endnu ikke har plantet nogle vindmøller derude som så mange elsker så havde der været larm næsten i døgndrift men se det betyder ingenting hvis bare det ikke er en selv det går ud over
  mister perfekt skulle have sådan en i baghaven så ville han elske en hund gø bare for at ændre den konstante larm
  så vidt jeg husker havde han også ondt af den helikopter der fløj i to dage
  han kan måske kun lide sig selv han skulle prøve at bo nabo med en skole larmende unger og frikvarters klokker der ringer mange gange også lørdage og helligdage hvis man lavede hunde træning i skolegårde så passede larmen nok

 • Kære Jens Andersen

  Jeg er simpelthen nødt til at kommentere på dine ´mange beklagelser, for det er da godt nok noget af det mest grinagtige jeg længe har læst. (Ps. jeg er ikke selv hundeejer) men jeg er kommet rigtig meget i plantagen især i forbindelse med utallige løbeture med skagen orienteringsklub.

  Så vidt jeg ved så ligger hundeklubben stadig lige overfor for skagen o.k klubhus på gammel landevej, og ja der høres en del “hundeglam” som du beskriver det. Dog husker jeg ikke at der på ret mange af mine løbeture har været hundeglam at høre i selve plantagen, så at du ligefrem bliver generet af et “glam” pr sekund i flere time i træk i hele plantage området det har jeg mildest talt meget svært ved at tro på er sandt (beklager).
  At du derudover påtager dig at udtale dig for citat “for alle os andre brugere af plantagen” synes jeg du burde lade være med, for helt ærligt så kan jeg ikke i min vildeste fantasi forestille mig mange andre der oplever det som du beskriver.
  Din kommentar omkring overfrankering lader jeg helt ligge, ærlig talt jeg har virkelig svært ved at tage dig seriøst, og er det virkelig så slemt for dig som du beskriver, så skulle du måske bare blive indendøre.

  Med Venlig hilsen (og et lille glam)

  Rasmus Sørensen

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Ordet er frit: Støjforurening i stedet for gode naturoplevelser' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2023 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER