![Offentligt møde om Nationalpark Skagens Odde Offentligt møde om Nationalpark Skagens Odde](https://www.skagensavis.dk/wp-content/uploads/2009/03/skagen_odde.jpg)
Offentligt møde om Nationalpark Skagens Odde
13. marts 2009 - kl. 9:15 - af Hans Chr. Andersen
Skal Skagen Odde være nationalpark? Hjørring og Frederikshavn kommune undersøger i den kommende tid mulighederne for at gøre Skagens Odde til en af Danmarks kommende nationalparker. I den anledning vil vi gerne invitere lodsejere, beboere og andre interesserede til offentligt møde om projektet.
Tid: Den 24. marts, kl. 19:00-21.30
Sted: Diget – Højskolen ved Skagen, Hvideklitvej 15 • 9982 Aalbæk
Program:
1. Velkomst v/John Christensen, formand for Styregruppen
2. Præsentation af styregruppe
3. Indlæg om projekt Nationalpark Skagens Odde
Pause m. øl/vand/kaffe
4. Debat
5. Præsentation af arbejdsgrupper
6. Tilmelding til arbejdsgrupperne
6. Afslutning v/ John Christensen
En kommentar til “Offentligt møde om Nationalpark Skagens Odde” under annoncerne.
Nationalpark Skagens Odde
Med afholdelse af første styregruppemøde er starten gået til en proces, mange håber på skal føre til, at Skagens Odde bliver udpeget som nationalpark.
Initiativet er udgået fra en selvbestaltet gruppe bestående af medlemmer af de lokale afdelinger af Friluftsrådet, Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Ornitologisk Forening. Jeg har været medlem af gruppen.
Initiativgruppen har holdt en række møder med Hjørring og Frederikshavn kommuner og foreninger og landbruget i det potentielle område. Området er ikke på forhånd søgt lagt fast, men udgangspunktet for den kommende diskussion i den arbejdsgruppe, der skal finde frem til en afgrænsning, er den geologiske odde, som stort set svarer til det areal, der ligger nord for linien Hirtshals-Frederikshavn. Mange steder er tanken om odden som nationalpark modtaget positivt, men mange landbrugere har udtrykt stor skepsis og afvist tanken, fordi man frygter yderligere indgreb i landbrugets muligheder. Dette har været et hyppigt diskussionspunkt overalt i landet, hvor der har været diskuteret nationalpark. Som miljøministeren flere gange har sagt – senest på Råbjerg Mile den 11. februar i år – indeholder loven om nationalparker ikke muligheder for at pålægge landbruget eller andre yderligere restriktioner, men der er naturligvis ingen, der kan garantere, at et fremtidigt folketing ikke laver loven om, som alle andre love kan laves om. Som nationalpark vil der kunne trækkes flere ressourcer til området, og det vil give mulighed for frivillige aftaler mod kompensation med lodsejere om særlige tiltag, f.eks. mere naturvenlige driftsformer.
Foreløbig er Nationalpark Thy åbnet sidste sommer, og yderligere 4 områder er udvalgt som nationalparker. Derudover har miljøministeren åbnet op for, at der i løbet af et par år måske kan udpeges nogle ganske få. Det er altså nu, Skagens Odde har en chance for at komme med, hvis vi vil.
For at komme i betragtning som nationalpark, skal et område indeholde en række særligt værdifulde og egnskarakteristiske naturtyper, som skal have en betydelig udstrækning. Med sine store kystlandskaber med de brede strande, de store havklitter, de bagvedliggende klitter og klitheder, Skagen Gren og Råbjerg Mile, den bagvedliggende hævede havbund med de udstrakte moser og det mellemliggende åbne land, er jeg ikke i tvivl om, at Skagens Odde kan leve op til den forudsætning. På sigt er det et ønske, at alle væsentlige naturtyper i Danmark vil kunne findes i en nationalpark.
Hvorfor skal vi lokalt arbejde for, at Nationalpark Skagen Odde kan blive en realitet?
For bedre at kunne pleje, udvikle og sammenbinde de natur- og kulturhistoriske værdier, som findes i området.
For at skabe mere opmærksomhed og skaffe flere ressourcer til området.
For at give erhvervene – herunder landbruget – mulighed for at etablere nye
driftsformer og introducere nye produkter i overensstemmelse med
nationalparkens målsætninger.
For yderligere at kunne udbygge friluftsliv, helårsturisme og turismerelaterede
erhverv i området.
Vores verden forandrer sig med rivende hast hver dag. Mange forandringer kommer bare, uden at vi kan gøre hverken fra eller til. Andre har vi indflydelse på, eller tror vi, vi har indflydelse på. Det er svært at forholde sig til konsekvenserne af store forandringer – hvad skal man tro? Derfor kan det føles mest trygt at være skeptisk – man ved, hvad man har. Sådan var det f.eks. med Storebæltsbroen, hvor der først var flertal i befolkningen for, at vi skulle have broen mange år efter, den var taget i brug.
Jeg håber, vi det næste halvandet år får en åben og konstruktiv debat omkring Nationalpark Skagens Odde og kan afslutte arbejdet med en enig indstilling om oprettelse af nationalparken.
Venlig hilsen
Frede Jensen
Danmarks Naturfredningsforening, Frederikshavn