Lussinger og Læderhalse – Ny bog om Skagen i 1950’erne

Lussinger og Læderhalse – Ny bog om Skagen i 1950’erne

27. maj 2009 - kl. 8:00 - af

Sidste år holdt fhv. lektor ved Frederikshavn Gymnasium, Thorkild Vejen, nogle spændende foredrag i Tinghuset om Skagen i 1950’erne. Han er vokset op i Skagen i efterkrigstiden som søn af bagermester Pedersen på Markvej, hvis wienerbrød mange skagboer stadig mindes med stor salighed.

De personlige erindringer blev suppleret med intense studier af Skagens Avis, hvilket igen fik adskillige klokker til at ringe i Thorkild Vejens hukommelse, og snart opstod tanken om at lave en publikation om Skagen i 50’erne – som avisen beskrev det og som Thorkild Vejen kunne huske det.

Skagen Lokalhistoriske Forening påtog sig at udgive manuskriptet, som falder fint i tråd med den efterhånden store stak bøger, foreningen har udsendt som bidrag til at fastholde historien om Skagen og omegn.

Nu foreligger så resultatet, og bogen præsenteres lørdag den 30. maj kl. 10.30 i Skagen Bøger & Papir, hvor Thorkild Vejen vil være til stede og med fornøjelse signere bogen. Forhåbentlig vil blækket flyde i stride strømme denne Pinselørdag i myldretiden…

“Lussinger og Læderhalse” fortæller om den fantastiske udvikling Skagen gennemløb i årtierne umiddelbart efter befrielsen.
Her kan man læse om den kraftige befolkningstilvækst, der resulterede i en omfattende mangel på boliger. Man hører om de storpolitiske kriser, om Koreakrigen og Ungarnopstanden, og også om de dønninger, det gav i Skagen.

Bilismen eksploderede i løbet af 50’erne, og en lang række tekniske hjælpemidler dukkede op på arbejdspladserne og i hjemmet. Der var brændselsmangel og udsalgsfeber, og gennem hele perioden kæmpede de folkevalgte i byrådet for at få enderne til at nå sammen.

Kutterflåden blev kraftigt udvidet og fiskerne skovlede valuta til landet. Den eneste skole i byen var fyldt til bristepunktet med skolelever, som både fik lærdom og lussinger i lange baner.
Den generelle beskrivelse af perioden suppleres af faktabokse og årstalslister, hvortil kommer et stort billedmateriale, der også omfatter annoncer fra tidens aviser.

Folk, der selv har oplevet perioden, vil nyde at blive ført tilbage til en tid med masser af tunfisk, udlejning af vaskemaskiner, polio, tuberkulose og campingliv.
Yngre generationer kan med gavn læse bogen, fordi 50’erne er nøglen til forståelse af den tid, vi nu står i.

“Lussinger og Læderhalse” koster 198 kr og kan købes hos byens boghandlere samt i Tinghuset fra på lørdag den 30. maj.

En kommentar til “Lussinger og Læderhalse – Ny bog om Skagen i 1950’erne” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

En kommentar til “Lussinger og Læderhalse – Ny bog om Skagen i 1950’erne”

  • Inger Buchwald

    Har lige bestilt bogen og glæder mig rigtig meget til at læse den.
    Fra en hvor Skagen altid står mit hjerte nær.

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Lussinger og Læderhalse - Ny bog om Skagen i 1950'erne' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger