Flot vejr til Sankt Hans aften på Sønderstrand

Flot vejr til Sankt Hans aften på Sønderstrand

24. juni 2009 - kl. 11:30 - af

Rigtig mange mennesker havde fundet vej til Sønderstrand tirsdag aften, og her kunne de nyde de gode vejr, den flotte musik, først ved Knud Erik Thrane, og senere ved Jens Chr Wandt og medlemmer af Klitkoret der sang for ved fællessang.

Skagen Museums direktør Lisette Vind Ebbesen var aftenens båltaler ( læs hele hendes talen nederst på siden ).

Klik på billederne for at forstørre.


Der var stor søgning til Sønderstrand.


Skawdyk solgte forfriskninger.


Sædvanen tro var det brandfolk fra den lokale station
der stod for at tænde bålet.


Tillykke til de studenter der har fået huen,
og held og lykke til dem der skal til den sidste
eksamen de kommende dage.


Heksen der her har fået det rigtig varmt er
lavet af børn fra børnehaven “Mattisbrogen”.


Tidligere ejere af Nibe Hansens Fiskeforretning
Jan og Pernille Nielsen bliver en del af et program,
der hedder Coasts, som BBC er ved at producerer.


Museums direktør Lisette Vind Ebbesen

Båltalen

Sikken fantastisk aften! Sankthans i Skagen er bestemt noget særligt – ikke mindst her ved vippefyret!
For mange handler Sankt Hans om trolde og om hekse som flyver til Bloksbjerg, kort sagt fortællinger om det gode og det onde, og magiske naturkræfter – der er masser af fantastiske historier og myter som knytter sig til denne aften. Og der er masser af magi, tro og overtro i luften.

For mig er Sankt Hans først og fremmest en markant og særlig midsommerfest. En markering af sommersolhverv; årets længste dag. Jeg betragter denne midsommeraften som en lejlighed til at gøre status, lidt som nytårsaften, blot på et andet tidspunkt af året. Selvom lyset vender og dagene bliver kortere, står sommeren for døren, og rundt om i landet håber man nu at høsten bliver god, eksaminerne er næsten overstået og skolebørn jubler over den lange sommerferie, fridagene planlægges og der er mange ting og stunder som giver anledning til overvejelser omkring job, familie osv. – jo, der er masser af ting man kan gøre lidt status over på sådan en midsommeraften, og rammen er for det meste fantastisk til det – her er god plads til at trække vejret dybt, og det er både beroligende og livsbekræftende at kigge ind i bålets flammer.

For Krøyer må Sankt Hans også have været noget ganske særligt, i hvert fald har han foreviget denne midsommerfest i et af sine største malerier. I år er det præcist 100 år siden at Krøyer døde, og her på en Sankt Hans aften synes jeg det er på sin plads at sende den rødhårede, gale og geniale kunstner en kærlig tanke, og det er jo også næsten uundgåeligt at se hans Sankt Hans billede for sig når man står her. Hvor meget jeg end gerne ville har jeg ikke taget det berømte værk med herned i aften, men der er lavet en illustration af det som står der. I ved alle sammen hvor det virkelige værk kan ses!

Værket handler om mange vigtige ting. Det er som jeg ser det et livsstykke, et magnum opus, et af hans sidste store værker, et værk som han helt atypisk brugte intet mindre end 14 år på at færdiggøre. Han startede på det i 1892, på det tidspunkt var han lykkeligt gift med Marie, han rejste rundt i europa og malede og udstillede flittigt. Om sommeren opholdt han sig i Skagen, hvor han påbegyndte Sankt Hans billedet.
De efterfølgende år arbejdede han videre med motivet, og der findes et utal af studier til værket; detaljer han har arbejdet med, og ting han har ændret, inden han i 1906 (blot 3 år før sin død) færdiggjorde værket. På det tidspunkt havde han været alvorligt syg i længere perioder, han var ikke længere sammen med sin skønne og højtelskede Marie, som var stukket af og ventede barn med den svenske komponist og charmør Hugo Alfvén. Alligevel malede han så tit han havde kræfter til det, og færdiggjorde altså denne sommer sit Sankt Hans billede.

Jeg ved ikke om Krøyer har stået en Sankt Hans aften her på Sønderstrand og gjort status, men værket opsummerer på mange måder hans liv og hans forhold og kærlighed til Skagen: Han har arbejdet intenst med lyset, som var et af hans kendetegn og kunstneriske interesseområder, billedet viser de mennesker som var omkring ham: vennerne, de andre kunstnere og skagboerne. De står godt nok delt op i 2 grupper – skagboerne i skyggen, med ryggen mod havet og kunstnerne i den anden side oplyst af bålets flammer. Spørger man folk fra Skagen skyldes det naturligvis af skagboerne var de kloge, dem der havde stillet sig med ryggen mod vinden.

En af de centrale personer på billedet er selvfølgelige Marie som står i baggrunden sammen med sin forfører Hugo Alven, og selv om man ikke – ikke engang i dagens anledning – må kalde hende en heks, så kan man i hvert fald sige at Marie forheksede Krøyer, hun fortryllede ham, og han var dybt forelsket i hende hele sit liv og slap hende aldrig helt selv om de ikke blev sammen. Måske er det netop derfor hun ses på billedet her – hun er med i statusopgørelsen, smuk og centralt placeret, men også som et vidne om en ulykkelig kærlighedshistorie.

Krøyer arbejdede altså med dette værk igennem lang tid og gennem mange sindstilstande. Det var som om han kæmpede med værket, med malingen på det samme lærred i hele 14 år, og det er derfor mit bud på et livsværk fra Krøyers hånd. Ikke nødvendigvis fordi det er det bedste værk (hvem kan vurdere?) eller fordi det er blevet det mest kendte, men fordi det på mange måder fortæller om Krøyers liv, og fordi det lever videre hos os i dag – ikke mindst på en Sankt Hans aften som i aften, 100 år efter at Krøyer døde.

Jeg tror mange har et ønske om at sætte sig et spor i livet, at give noget videre, at sætte et mærke som har betydning. Krøyer gjorde det via sit unikke kunstneriske talent, som efterfølgende er krøbet ind under huden på mange. Nogen vil nok sige at deres børn er deres livsværk, og at det er gennem dem at man lever videre, andre planter et træ eller skriver en bog.
Vi er så heldige at bo i et område som er fyldt med kunst, kultur og fortællinger som giver mening og betydning for os i hverdagen, samt ikke mindst museer som viser og fortæller de spor som er sat gennem tiden. Det er berigende!
Jeg tror det er vigtigt at man ligesom Krøyer gør lidt status over sit liv engang imellem, og Sankt Hans aften er for mig et smuk og oplagt tidspunkt til lige at mærke efter om man er glad og tilfreds med verdens og hverdagens tilstande.
Sjældent finder man en mere oplagt mulighed for at smide de trælse ting på bålet og snakke og skåle med hinanden.

Med det – og med en kærlig tanke til Krøyer – vil jeg ønske jer alle en god Sankt Hans aften og en skøn sommer.

En kommentar til “Flot vejr til Sankt Hans aften på Sønderstrand” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

En kommentar til “Flot vejr til Sankt Hans aften på Sønderstrand”

  • Kirsten Larsen - pt Bunken Camping

    en lille hilsen fra en meget skuffet gæst ved Sct. Hans arrengementet.
    Vi – min mand og jeg bor pt på Bunken Camping – det er nu på 14. år. Vi har før været til Sct Hans ved sønderstrand, og er altid gået derfra med en dejlig og let fornemmelse, men det skete ikke i år – tværtimod. Aftenen startede fint med dejlig musikalsk underholdning, kl 20,15 bød turistchefen velkommen og derefter skulle direktøren for Skagens Museum holde båltale, jeg tror hun glemte, hun ikke stod på museet foran Krøyers dejlig maleri og fortalte om den, hun glemte i hvert fald at tale om andet end maleriet, nå pyt en dårlig båltale kan man nok komme over, så var der fællessang – ingen sang for, der hvor vi stod, troede alle at pianisten spillede forspillet til sangen, vi kunne ikke høre nogen synge, men pludselig var sangen forbi, nå det kan jo ske, så var der mere lyd på Jens Chr. Wandt, det var dejligt, og hyggeligt. Så blev der meddelt, at vi skulle synge Midsommervisen og ved 2. vers skulle bålet tændes. Pludselig var der fuld gang i bålet og så begyndte vi at sybge, igen var der ingen der sang for, hvorfor havde koret ikke en mikrofon? – knap var sidste strofe i midsommervisen slut før der uden nogen kommentar blev spillet op til sidste sang Erindring, hvorfor var der ikke nogen der sang for på denne smukke og dejlige melodi. Nu var kl. 21,10 og så var det bare slut. – Knap en time. Vi stod tilbage med en underlig og skuffende fornemmelse. Det er synd for Skagen og det er synd for skawboerne og det er synd for alle de gæster der var der, havde det været første gang vi oplevede Sct. Hans aften i Skagen, var vi ikke kommet igen. Det er det heldigvis ikke, og vi tror dette år var en svipser, måske turistchefen skulle skynde sig hjem til en hyggelig Sct. Hansfest?

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Flot vejr til Sankt Hans aften på Sønderstrand' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger