
Spændende foredrag på Ankermedet Dagcenter
6. oktober 2009 - kl. 12:03 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
71 personer var tirsdag den 6. oktober taget på højskole på Ankermedet Dagcenter. Det var Anchers Hus, der denne dag stod på programmet. I år er det jo 150-året for Anna Anchers fødsel, så emnet var derfor oplagt for tilrettelæggerne af højskoleugen.
Minna Mortensen, der i 23 år har været kustode i Michael og Anna Anchers Hus på Markvej, fortalte levende og med stor kærlighed om huset og dets historie, samt mange sjove anekdoter fra parrets liv.
Der er 241 billeder i Huset, så der var nok at fortælle om.
Vi var på en verbal gennemgang af huset. Anchers Hus står i dag – takket være datteren Helga Ancher – nøjagtig som på den tid, ægteparret levede. Anchers var jo de eneste af de berømte skagensmalere, der boede i Skagen hele året, og går man rundt i deres hus, er det som at befinde sig i en tidslomme.
Historien om H.C. Andersens besøg i Brøndums Gård den nat, Anna Ancher blev født, er vist kendt af de fleste skagboer, men Minna fortalte også om Michael Anchers baggrund og uddannelse før, han i 1873 kom til Skagen og gav 2 kroner i døgnet for kost og logi og forelskede sig i kroværtens 14-årige datter, Anna.
Parret blev forlovet i 1879, og i 1880 blev de gift på hendes 21 års fødselsdag.
I sommeren 1879 starter den berømte kunstnerkoloni i Skagen, og det er på det tidspunkt, at Anne finder sin egen kunstneriske stil.
Michael Ancher malede fotografisk korrekt, hvorimod Anne mere var interesseret i at få lyset, solen frem i billederne. Med Michael Anchers salg af billedet ”Vil han klare pynten” blev han med et slag berømt.
Michael Anker blev kendt på de store pompøse fiskerbilleder, men han begyndte at male i naturen – længe før Krøyer kom til byen – så han kunne altså lave lyse billeder.
Annas interiørbilleder er fra de små hjem rundt om i Skagen. Der skulle være ro, når hun malede. Hun ville ikke forstyrres af nogen. Kom der besøg, mens hun arbejdede, blev de sendt ind til Michael.
Et af hendes hyppigste motiver var ”hvedebrødsfolket”, Per og Stine Bollerhus. Et andet var moderen, Ane-Hedvig Brøndum.
Først efter århundredeskiftet blev der udstillinger med prislister, og først her kunne skagboerne forstå lidt af, hvorfor de hersens malere brugte så megen tid på at male fiskerbefolkningen.
De første 4 år boede parret i Havehuset (der nu ligger i Museets have). I 1882 var de på deres første udenlandsrejse, og hele deres liv kom til at dreje sig om samvær med andre mennesker og kunsten.
Den 19. august 1883 blev datteren Helga født, og samme år køber parret et lille hus på Markvej af Jomfru Mehlsen. Huset havde tidligere været lejet ud til mange andre kunstnere. Ført i 1913 blev den store tilbygning – tegnet af Ulrik Plesner – tilføjet.
Annas atelier var lukket, mens familien levede, der kom ingen gæster ind, men i dag kan vi alle glæde os over det lyse rum.
Ellers var huset åbent for alle vennerne, hvad enten familien var hjemme eller ej.
Helga kom på kunstakademiet og var en periode i Paris, men boede ellers altid i Huset på Markvej, lige indtil begge forældrene var døde. Efter Annas død i 1935, flyttede Helga ind på Brøndums Hotel, hvor hun boede til sin død..
Da Helga døde i 1964 blev huset til museum. Ikke i traditionel forstand, men det fremtræder som et hjem.
Michael havde dateret alle sine værker, hvorimod Annas var udaterede, hvilket har gjort det svært for de museumsfolk, der skulle katalogisere værkerne i Huset.
Men på den anden side var det nemt for museumsfolkene at placere møblerne rigtigt, idet de mange malerier, som parret gennem tiden har malet fra hjemmet, tydeligt viser, hvordan der så ud.
Foredragsholder Minna Mortensen
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Spændende foredrag på Ankermedet Dagcenter' til en bekendt