Brandmændenes brev til borgmesteren og byrådet
2. november 2009 - kl. 13:26 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Ifølge pressemeddelelsen udsendt d.28 Oktober 2009 i skagensavis.dk skriver Borgmesteren Erik Sørensen, at Skagen også fremover kan være trygge . D. 21. september 2009
arkivfoto
sendte brandfolkene i Skagen et brev til Borgmesteren og samtlige medlemmer af byrådet for at udtrykke vores bekymring ang. Besparelsen af indsatsledervagten i Skagen.
Tilsyneladende virker det ikke til, at ret mange i byrådet har læst brevet, eller ikke har forstået vores budskab, om ikke at spare på noget så vigtigt, som brandfolkenes sikkerhed.
Vi tillader os derfor at sætte brevet på Avisen som en form for svar til Borgmesterens pressemeddelelse, så også andre kan få de kolde kendsgerninger om risikoen ved den kommunale besparelse .
Mvh.
Sikkerhedsrepræsentant
For Brandmændene i Skagen
Finn Madsen
Til: Borgmesteren og Byrådet i Frederikshavn Kommune.
Ang.: Kommunens økonomi og nedlæggelse af indsatsledervagt i Skagen.
I forbindelse med kommunens trængte økonomi, hvor besparelser kan være politikernes redskab til at rette økonomien op, er et af de fremkomne forslag nedlæggelse af indsatsledervagten i Skagen.
Vi som brandpersonale har stor forståelse for besparelser i økonomiske henseender, som kommunen i denne tid gennemgår. Dog stiller vi os uforstående overfor besparelser, der vil komme til at ramme vores sikkerhed som brandmænd, samt øvrige borgeres sikkerhed og ejendele.
Vi ser den tid, hvori indsatslederen undersøger et brandsted før slukningstogets ankomst, som kostbar for vores sikkerhed.
Idet vores nuværende indsatsleder har indsatsledervognen hos sig, og slukningstoget har 5 minutters responstid, vil han være fremme før første slukningskøretøj. Han har typisk 4 til 5 minutter til at planlægge indsatsen, før den endeligt indsættes. De 4 til 5 minutter vil gå tabt, da denne undersøgelse så skal varetages af holdlederen, som ankommer med første slukningskøretøj.
Dette vil helt sikkert på et tidspunkt komme til at koste, det være sig økonomisk eller i værste fald menneskeliv.
I dag varetager indsatslederen tekniskledelse, eksempelvis kontakt til politi, vagtcentral og personer på skadestedet.
Der vil, som vi ser det være situationer for brandfolkene, hvor vores sikkerhed vil være sat til side, da holdlederen samtidig skal varetage tekniskledelse på brandstedet, indtil indsatslederen ankommer. Denne dobbeltrolle vil fjerne en del af hans opmærksomhed på brandfolkene og dermed kan der opstå kritiske situationer som overses. Det at arbejde som røgdykker er, som at arbejde med bind for øjnene, og vi er derfor afhængige af holdlederens fulde opmærksomhed!
Det skal herudover bemærkes at de indsatsledere vi har i dag, har stor lokalkendskab, til såvel virksomheder som andre større bygninger i Skagen.
Dette er meget væsentligt at vide, for os som indsættes på skadestedet, da der ofte er skjulte farer, som kun lokalkendte kan have kendskab til.
Vi ved det er planen, at indsatslederen skal komme fra Frederikshavn og måske i visse situationer Sæby. Dette vil betyde en udrykningstid på minimum 30 til 35 minutter, heri er ikke taget hensyn til trafikale problemer som sne, kø o.l.
I denne tid vil der være risiko for, at indsatsen kører på nedsat blus på grund af den nedsatte ledelse, hvis dette sker ved en større brand, kan dette medføre store økonomiske og menneskelige tab. Dette kan medføre virksomhedslukninger og indebrændte personer som værste scenarier.
Vi håber, at I vil tage ovenstående med i jeres overvejelser, før I endeligt beslutter at nedlægge indsatsledervagten i Skagen.
Vi vil bede Jer om at genoverveje, om det er muligt at finde besparelserne på anden vis.
Med venlig hilsen
Brandmændene i Skagen.
3 kommentarer til “Brandmændenes brev til borgmesteren og byrådet” under annoncerne.
Bjarne Kvist har idag et udmærket indlæg i Skagen Onsdag: Tryghed til alle.
Jeg undrer mig blot over, at der er “arbejdet på de indre linier” for at forhindre nedlæggelsen af stillingen for den lokale indsatsleder i Skagen.
Betyder det, at det er en embedsmandsbeslutning, som ikke har været forelagt politikerne til beslutning?
Hilsen Inger
Jeg synes det handler meget om forståelsen for hvad det er en indsatsleder skal, og gør. Der er jo mennesker der her har været udsat for en meget voldsom oplevelse, brand i sit hjem, “måske” mennesker der har været i fare, men i hvert fald mennesker som oplever noget meget voldsomt, og der vil være en chokfase som er det vigtigste når en ulykke/brand opstår, hvem skal snakke med politi? og de berørte?, ja, jeg spørger bare?
Irene Hjortshøj
Når man læser brandmændenes brev, så undres man endnu mere over beslutningen om, at afskedige indsatslederen i Skagen.
Der kan blive tale om, at sikkerheden ikke vil være forsvarlig, i tilfælde af at en anden indsatsleder, ikke når frem inden brandmandskabet, pga. den lange vej fra fra Frederikshavn eller Sæby.
Selv om holdlederen måske kan udføre opgaven, vil han som påtalt af brandfolkene, først ankomme til ulykke stedet samtidigt med brandfolkene, og først der kunne få et overblik over situationen.
Skal brandfolkene så stå, og afvente at holdlederen får overblik over situationen, inden de kan gå igang med deres arbejde ?
Det nægter jeg simpelthen at tro på, at de dygtige brandfolk vi har heroppe, vil stå model til i længden.
De er alle professionele til fingerspidserne, og vil bare ind og få stoppet brand, ulykke eller den katastrofe, som måske er ved at blive forværret pga. tidsnød.
Få nu omstødt den tåbelige afgørelse, og få vores udmærkede indsatsleder genansat, inden det kommer til at koste menneskeliv.
Der er altså grænser for, hvor meget vi skawboer vil finde os i !!!!!