Jubilæum: Klitgården 10 år som refugium

Jubilæum: Klitgården 10 år som refugium

22. januar 2010 - kl. 0:46 - af

-for kunstnere og for forskere. I begyndelsen af januar år 2000 åbnedes dørene efter en større renovering med hensyn på det fremtidige formål i Klitgården Refugium, og det kan efter 10 år konstateres, at eksperimentet er lykkedes, og at drømmen er gået i opfyldelse.
Gæsterne kommer igen og igen, og der kommer hele tiden nye til. I 2009 toppede antallet af gæster. Refugiet fungerer som et sted, hvortil man kommer for at arbejde og finde ro til den fordybelse og inspiration, der kan være så vanskelig at fastholde i hverdagen. Og et dækkende udtryk er ordet ”samspil”. Samspil mellem brugere, der ofte har tilknytning til universiteter, højere læreanstalter samt Dansk Kunstnerråd på den ene side og fondens bestyrelse, støttende fonde og ikke mindst refugiets personale på den anden side.
Hertil kommer støtteforeningen ”Klitgårdens Venner”, der både samler midler til stipendier, men som også bidrager med kunstneriske, kulturelle og altid underholdende arrangementer, der på fornem måde profilerer huset. Det samme gør den kreds af brugere, der som aktive ambassadører, fra hver deres vinkel, fremmer kendskabet til Klitgården på en positiv måde.

Det giver gode løfter for de næste 10 år.

Klitgården var en gave fra Kong Christian den X til Dronning Alexandrine i 1914 – en gave, det blev overladt arkitekten Ulrik Plesner at udforme, såvel bygningen som dele af inventaret.
Den meget smukke bygning blev i årene herefter sommerresidens for kongeparret og prinserne Frederik og Knud – ofte i glad samvær med familiens nære venner.
Efter dronning Alexandrines død i 1954 var det arveprinsparret Knud og Caroline Mathilde med børnene Ingolf, Christian og Elisabeth, der overtog Klitgården. De havde først alle,- senere arveprinsessen alene – fast sommerophold på Klitgården frem til 1995. Ved arveprinsesse Caroline Mathildes død ønskede de 3 arvinger ikke at beholde Klitgården, der derfor blev sat til salg.

En initiativgruppe trådte hurtigt sammen med den vision, at Klitgården som refugium skulle være ramme for kunstnere og forskere i med og modspil med Skagens enestående natur.
I 1997 kunne initiativgruppen overtage dette særlige sted og iværksætte den omfattende renovering som første skridt på vejen til at virkeliggøre visionen. Dette i samarbejde med arkitekterne Alfred Hansen og Leif Hellsten.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Jubilæum: Klitgården 10 år som refugium' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger