Kommunen informerer: Havet sletter ikke alle spor

Kommunen informerer: Havet sletter ikke alle spor

20. juni 2010 - kl. 0:54 - af

Det er sol, sommer og ferietid – og de første badegæster er på vej til vores kyster fuld af forventning om en dejlig dag på en ren og fin strand. Men for de danske kystkommuner er opskyllet affald på strandene et stigende problem.
Vi har alle oplevet det. En tur på stranden, hvor vi græmmes over de store mængder ”marint” affald, synet af en død fugl viklet ind i fiskegarn eller klumper af olie i vandkanten.
Hvis vi skal tro statistikkerne, kan vi desværre forvente os flere af den slags oplevelser. For hvert år smides cirka 20.000 tons affald i Nordsøen – det svarer til, at vi fylder en halv million husholdningscontainere med 40 kilo affald og derefter tømmer dem i havet én efter én.
Kommunen står med regningen
De tiltagende mængder marint affald har ikke kun miljømæssige konsekvenser. For en kystkommune som Frederikshavn har det også store økonomiske konsekvenser at skulle rydde op efter skibstrafikkens affald.
– Selvom vi som kommune er uforskyldt i, at affaldet skyller op på vores kyst, er det os, der står med opgaven og udgiften til at få ryddet affaldet op. Samtidig er vi jo afhængige af, at vores strande er rene og attraktive for borgere og turister, og det kræver, at vi sætter effektivt ind og bruger mange penge på strandrensning og affaldsafgifter, forklarer formand for Plan- og Miljøudvalget i Frederikshavn Kommune, John Christensen (V).
Kommunernes Internationale Miljøorganisation
John Christensen er Frederikshavn Kommunes politiske repræsentant i det såkaldte KIMO-samarbejde – en forkortelse for Kommunernes Internationale Miljøorganisation. Organisationens danske afdeling repræsenterer de danske kystkommuners interesser inden for havmiljø på nationalt og internationalt niveau. Og i KIMO Danmark har man sat alle sejl til for at bremse skibstrafikkens forurening af havene omkring Danmark.

Skibstrafikkens losseplads
For netop skibstrafikken står i dag for ca. 70% af al godstransport i verden, og undersøgelser viser, at det marine affald, som skylder op på land, primært stammer fra skibsdrift-, kabysser, off-shore virksomhed, fiskeri og akvakultur.

Folder skal sætte fokus på problemet
Fordi affaldet er blevet et alvorligt problem for havenes dyreliv og for kystkommunerne, som årligt bruger millioner af kroner på at fjerne det marine affald, har KIMO Danmark nu udgivet en informationsfolder, som uddeles ved alle Blå Flag-strande. I folderen gøres borgere og turister opmærksomme på affaldet fra Nordsøen, som hver dag bølger ind over de danske kyster. Men folderen fortæller også om, hvordan vi hver især kan bidrage til renere strande og et sundere havmiljø.

Fakta
KIMO International har mere end 120 medlemmer fordelt på Irland, Storbritannien, Isle of Man, Færøerne, Holland, Belgien, Tyskland, Danmark, Sverige, Norge, Estland, Letland, Litauen og Polen. I Danmark er der i dag 10 medlemskommuner.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Kommunen informerer: Havet sletter ikke alle spor' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger