lyd til / fra
Krydderier, Kong Jörgen og Robert Jacobsen

Krydderier, Kong Jörgen og Robert Jacobsen

24. juli 2010 - kl. 10:10 - af

Forfatteren Claus Ib Olsen vil Lørdag den 24.juli kl 18.30 – foranlediget af årets temaudstilling om mad i Gallerie Rasmus og med baggrund i sin bog “Alverdens krydderier og krydderurter” fortælle om den drabelige baggrund for alle de krydderier, vi bruger som en selvfølge idag.
Han vil også komme ind på en anden af sine bøger, “Vi, Jørgen Jørgensen”, historien om den danske eventyrer (skolekammerat med Adam Oehlenschläger) der i få måneder var konge på Island og endte som straffefange i Tasmanien.
Endelig er det ikke helt umuligt (galleriet har en Robert Jakobsen-særudstilling) at forestille sig at Claus vil fortælle lidt om dengang han lavede mad til 300 gæster ved Robert Jakobsens 75 års fødselsdag …

ALVERDENS KRYDDERIER OG KRYDDERURTER
Det er ikke lang tid siden, at folks krydderiforbrug indskrænkede sig til salt og peber, og så en masse små glas i køkkenskabet eller over emhætten med alt fra karry og paprika over pizzakrydderi, herbes provence til tørret timian. Udløbsdatoen var for flere år siden. Det så så godt ud, da vi købte dem, men vi fik aldrig brugt dem.
Men tiderne har ændret sig. Nu spiser vi ikke bare italiensk mad i dansk version, men også fx thaimad, mexicansk, sushi, spanske tappas og kinesiske nudelsupper.Hos den lokale grønthandler – hvad enten han er fra Pakistan, Tyrkiet eller Herning – kan man købe buketter med friske krydderurter, og i supermarkedernes krydderipotter står der ikke bare dild men også koriander og citronmelisse. Og på krydderihylderne har de små glas fået skarp konkurrence med designersmarte metaldåser indeholdende bl.a. økologisk malarbar-peber og cypriotisk pyramidesalt (I´m not making this up, you know!).
Men folk ved stadig ikke hvad de skal bruge det til, og derfor er denne bog deres redning. Udover at fortælle gode kulturhistoriske skrøner om krydderiernes opdagelse, gennemgås hver enkelt krydderi og hver krydderurt, og der er selvfølgelig fotos af dem alle sammen.

”VI JØRGEN JØRGENSEN”
historien om en dansk eventyrer.
Jörgensen blev født i København 1780, kunne ikke tilpasse sig det, som den borgerlige far mente, han skulle tilpasse sig, og stak som 14-årig til søs på et engelsk kulskib.
Med andre engelske skibe drog han på opdagelse i Sydhavet og Australien og var med til at grundlægge Tasmaniens hovedstad Hobart. Men bogens højdepunkt – og det der gør ham til en interessant historisk person – falder i 1809, hvor han udråber sig selv til hersker over Island. I 58 dage, hvor han blandt andet kom med fem proklamationer og et nyt flag, var han konge over den danske atlant¬ø, indtil en engelsk orlogskaptajn syntes, det var nok og sejlede ham til England, hvor han endte i fængsel og senere blev udvist til Australien.
Jörgen Jörgensen blev tidligt alkoholiker, ludoman og forgældet. Alligevel lykkedes det ham at blive en respekteret og frygtet politimand på Tasmanien, indtil han måtte opgive jobbet på grund af alder og en endnu mere fordrukken hustru.
Claus Ib Olsen er en blændende fortæller, der ikke bare har givet en beskrivelse af Jörgensens liv, men også et vellykket forsøg på at tolke den danske eventyrers handlinger.
Samtidig giver bogen et fint tidsbillede af Danmark, Island, England og Australien på den tid.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Krydderier, Kong Jörgen og Robert Jacobsen' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger