Festdag på Diget – 25 års jubilæum
4. oktober 2010 - kl. 0:40 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Diget – højskolen ved Skagen fejrede sit 25 års jubilæum lørdag den 25. september. Rigtig mange samarbejdspartnere, venner af skolen, medlemmer af bestyrelsen og støtteforeningen ”Digets Venner”, elever, ansatte og tidligere ansatte var mødt op for at fejre jubilæet på Diget. Efter et vellykket arrangement glæder det højskolens bestyrelsesformand Jørgen Giversen, at godt 160 glade og festklædte gæster var med til at fejre jubilæet, hvor programmet forløb fint og stemningen var rigtig god.
Britta Schall Holberg MF (V) var inviteret som dagens festtaler og havde heldigvis kørt den lange tur fra Sydfyn til Diget til det lyse Skagen i nord på denne septemberdag. Tilbage i 1984, da hun som indenrigs- og sundhedsminister indviede Diget, verdens første sundhedsskole, fik vi rosende ord med på vejen for netop at sætte sundhed på dagsordnen – og i en noget bredere form end WHOs snævre sundhedsdefinition levner rum til. Sundhed er nemlig et lagt bredere begreb, end når vi taler om det i det daglige, pointerede Britta Schall Holberg. Sundhed handler om evnen til at arbejde med sig selv – om viljen til at livet på sig med dets op- og nedture. Lørdagens jubilæumstale havde også fokus på sundhed, og det glædede Britta Schall Holberg at se, at Digets sundhedskoncept nu er udvidet til også at omfatte kunst, natur og miljø. ”I 25 år har I været med til at give mennesker en kickstart til deres videre liv. I har været med til at give uro i sjælen, I har været med til at skabe kaos i sindene, I har været med til at flytte mennesker. Mange har efter et ophold her oplevet en bevægelse i sit indre, som måske har været med til at gøre tilværelsen helt ny”.
Med andre ord er højskolen er et sted, hvor man kan blive inspireret og sætte livet i perspektiv, et sted hvor man kan få redskaber til at finde ud af, hvem jeg er, og hvad jeg kan – og her kan man få redskaber til at komme videre. På højskole kan man møde mennesker, der måske har det ligesom en selv, eller måske tifold værre (eller bedre) – og det kan sætte livet i perspektiv.
Britta Schall Holberg ved udmærket at, at det ikke er så nemt at være højskole i disse år, men afsluttede sin tale med lykønskninger og held med Digets videre og vigtige arbejde med at få mennesker, både unge og ældre, til at blive mere klare over, hvad vej, de skal gå, og hvem de er. ”I har alle muligheder her på dette smukke sted, som netop kan danne rammen om oplevelsen af sundhed i sin bredeste betydning”.
Blandt eftermiddagens øvrige indslag var naturligvis et par fællessange fra Højskolesangbogen. Små fortællinger og yderligere nogle sange fra underholdningsteamet bestående af Astrid Hartvig på klaver (tidl. højskolelærer på Diget) og Poul Smedegaard Andersen på guitar og vokal (musiker, historiefortæller og gæstelærer på Diget), var også med til at skabe den hyggelige stemning i skolens sportshal, der dannede rammen for arrangementet, enkelt pyntet med efterårets farver i dagens anledning.
Den nyudnævnte forstander på Diget – højskolen ved Skagen, Claus Staal, var også blandt dagens talere, og den unge forstander løftede blandt andet sløret for nogle af de nye ideer og strategier for fremtiden, der skal være med til at føre højskolen videre de næste 25 år. Diget vil da fortsat være det lokale møde- og kultursted med højskoleaftener, foredrag m.v., og derforuden vil vi i den kommende tid præsentere nye tilbud og aktiviteter, der kan trække unge såvel som det modne publikum til højskolen i det nordligste Jylland. Vi er allerede i arbejdstøjet, for der er mange udfordringer at arbejde med, når man skal drive en moderne højskole i 2010. I morgen smider vi festtøjet og trækker atter i arbejdstøjet. I sin tale om højskolens fremtid, refererer Claus Staal til en livslov, der lyder sådan: ”Til alle tider vil man møde medgang og modgang, opleve glæder og sorger og møde stor villighed og tillige modvillighed! Det eneste vi kan gøre er at holde fast og søge ly, i de rasende storme, og sætte sejl og søge fart, når vinden er gunstig”. ”Og ser man uden for Diget en dag et stort, hvidt sejl, ja så er det ikke et tegn på overgivelse, men derimod et vidnesbyrd om, at vi rider med på vindene – og udviklingen er i gang”. Claus Staal er uddannet teolog, og har arbejdet på Diget siden januar 2007, hvor han sammen med sin kæreste og to små piger flyttede ind i en funktionærbolig på skolen.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Festdag på Diget – 25 års jubilæum ' til en bekendt