På søndag går vi tilbage til normal-tid

På søndag går vi tilbage til normal-tid

29. oktober 2010 - kl. 5:58 - af

Så er sommeren definitivt slut. Søndag morgen, kl. 03.00 skal du ud af fjerene og sætte alle urene tilbage til kl. 02.00. Og det var så den sommer. Du kan så leve i normaltiden lige indtil søndag den 27. marts kl. 02.00, hvor du igen skal op midt om natten, nemlig kl. 02.00, hvor urene skal stilles frem til kl. 03.00.
Og hvis du i dit stille sind undrer dig over, hvad det skal gøre godt for, kan du neden for læse, hvad Wikipedia har at sige om den ting:

Sommertid er en ændring af den normale tid, som effektueres ved at stille urene en time frem i sommerhalvåret. Ikke alle lande anvender sommertid, og det er ligeledes forskelligt, hvornår på året sommertiden begynder og ophører. Perioden for sommertid strækker sig i Danmark fra sidste søndag i marts til sidste søndag i oktober.
Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre. Ved at flytte dagen en time frem flyttes en times dagslys fra morgenen, hvor det om sommeren er lyst, før de fleste mennesker er aktive, til om aftenen. Herved spares strøm til lys ifølge nogle,. Der er dog i studier sået tvivl om den reelle samfundsøkonomiske gevinst ved tidsskiftet.[Kilde mangler]
Sommertid blev første gang og halvvejs i spøg foreslået af Benjamin Franklin i essayet An Economical Project, udgivet i 1784 under Franklins ophold i Paris. Sommertid blev indført første gang i Østrig og Tyskland d. 30. april 1916 for at spare olie, der var knap på grund af krigen. En række europæiske lande, herunder Danmark, fulgte trop 21. maj samme år

Indvendinger mod sommertid
Det er upraktisk for landmændene og deres dyr, at fodringstiden pludseligt forskydes en time.
Landmænd kan kun høste, når der ikke er dug på kornet. Ved sommertid starter og slutter høsten en time senere, og der skal således betales for overarbejde.
Tid er et simpelt begreb for mennesker, men det er et forholdsvis svært håndterligt begreb inden for it-branchen. Der bruges store summer hvert år på at håndtere skiftet til og fra sommertid.
Meget tyder på, at den kunstige ændring af menneskets døgnrytme har uheldige konsekvenser (se også jetlag).[Kilde mangler]
Uret er et måleinstrument, og der er ingen god grund til at ændre arbitrært på måleinstrumenter.
Man kunne opnå samme fordel ved at stå op og udføre sit arbejde en time tidligere.
I Danmark findes Landsforeningen mod sommertid.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'På søndag går vi tilbage til normal-tid' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger