Interesseret i at blive nævning eller domsmand?
26. december 2010 - kl. 0:04 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Nævninger og domsmænd kaldes under et for lægdommere og virker i nogle straffesager sammen med en eller flere juridisk uddannede dommere. Hvervet som lægdommer er et borgerligt ombud, og det betyder, at man som udgangspunkt har pligt til at være lægdommer, hvis man bliver udtaget til det.
Nævninger og domsmænd udtages af landsrettens præsident ved lodtrækning blandt de personer, som står på grundlisterne. Det er kommunernes grundlisteudvalg, som udarbejder grundlisterne og indsender dem til landsretten.
Du kan læse mere om det at være nævning eller domsmand på domstolenes hjemmeside – ved at trykke her.
Et antal borgere til grundlisten
Til grundlisten skal udvælges et antal egnede borgere, der skal udgøre et alsidigt og repræsentativt sammensat udsnit af kommunens befolkning. For at blive lægdommere skal man være dansk statsborger.
Hvis du har lyst til at blive nævning eller domsmand, så har du mulighed for at søge optagelse på den grundliste, hvorfra der udtages nævninger og domsmænd til Land- og Byretten.
Du skal udfylde en ansøgningsblanket og sende den til Frederikshavn Kommune, Byrådssekretariatet, Rådhus Allé 100, 9900 Frederikshavn inden den 25. februar 2011.
Du kan hente ansøgningsskemaet ved at trykke her.
Din ansøgning om optagelse på grundlisten, vil blive behandlet af grundlisteudvalget, der er et politisk udpeget udvalg med fem medlemmer. Grundlisten gælder for perioden 1. januar 2012 – 31. december 2016. Du må ikke være fyldt 70 år inden udgangen af 2016. Der er ingen garanti for, at du bliver udtaget til Frederikshavn Kommunes grundliste, selvom du er egnet og opfylder kravene. Det afhænger bl.a. af, hvor mange borgere i Frederikshavn Kommune, der ønsker optagelse på listen.
Grundlisteudvalget har en forpligtelse til at sikre, at personer der udtages til grundlisten udgør et alsidigt og repræsentativt udsnit af kommunens befolkning.
Grundlisten skal indeholde et bredt sammensat udsnit af kommunens befolkning fordelt på f.eks. køn, alder, etnisk oprindelse, uddannelsesmæssig baggrund og beskæftigelsesmæssig status.
Efter 1. april 2011 vil du ved henvendelse til Byrådssekretariatet kunne få oplyst, om du er blevet optaget på grundlisten.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Interesseret i at blive nævning eller domsmand?' til en bekendt