
Nu må den politiske ledelse træde i karakter
9. maj 2011 - kl. 7:42 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Indlæg af de socialdemokratiske medlemmer af Arbejdsmarkedsudvalget i Frederikshavn Kommune Ole Rørbæk Jensen, Erik Kyed Trolle og Birthe Marie Pilgaard.
De tre socialdemokratiske medlemmer af Arbejdsmarkedsudvalget har i dette debatindlæg en klar opfordring til udvalgsformanden fra SF.
Det var en stor overraskelse for os S medlemmer i Arbejdsmarkedsudvalget, da vi pludselig blev bekendt med det rekordagtige store overskud på Arbejdsmarkedsområdet i 2010. Samtidig med, at der året igennem har været sagt nej, nej og atter nej til nødvendig og fremtidssikret uddannelse og revalidering til de ledige.
Overskuddet svarede ikke til de løbende budgetopfølgninger, som udvalget gennem 2010 er blevet præsenteret for. Vi kan i udtalelse fra formand for udvalget, Søren Visti se, at det også for ham har været en overraskelse. Det vidner i allerhøjeste grad om, at der er behov for aktiv politisk ledelse fra formanden. Nu må han tage formandsansvaret på sig, vise politisk ledelse og handlekraft.
Vi taler om mennesker for hvem, det betyder rigtig meget at komme videre i arbejdslivet. Mange eksempler har vi på mennesker, der på grund af krisen er blevet ledige og i den grad ønsker sig at komme videre i job. Her ville en kortere uddannelse for mange have gjort den forskel, at de igen kunne komme i arbejde. Nu vil vi i stedet se flere og flere komme på kontanthjælp og dermed være endnu længere væk fra arbejdslivet.
I forhold til de syge med behov for uddannelsesrevalidering har vi gang på gang fra socialdemokratisk side påpeget, at vi ønskede mere uddannelsesrevalidering iværksat. Nu kan vi se, at der ved regnskabsopfølgningen alene er 12.9 mill. i overskud på dette område. Her er der nu mennesker, der i stedet for at kunne blive selvforsørgende kan se frem til offentlig forsørgelse. Så må vi ikke glemme, at der med denne forvaltning også er mange menneskelige tragedier.
Vi vil fra socialdemokratisk side rejse forslag om, at vi i Arbejdsmarkedsudvalget fremadrettet får lavet en politisk strategi og konkret handleplan på den fremtidige uddannelses – og revalideringsindsats for vores ledige borgere. En konkret handleplan, som hele det politiske udvalg løbende kan følge op på.
4 kommentarer til “Nu må den politiske ledelse træde i karakter” under annoncerne.
Jeg er fuldstændig enig i Birthe Marie Pilgårds ønske om handling i denne situation. Men – hvad siger arbejdsanalysen helt konkret? Hvilke kompetencer er det arbejdsmarkedet efterspørger?
Har vi på nogen måde mulighed for at opkvalificere ledige lokalt her i Skagen?
Kunne man forestille sig, at vores flotte Rådhus kunne benyttes som uddannelsescenter i ovennævnte problemløsning? Ressourcerne er således godt givet ud og den enkelte ledig kan jo lige så godt kører til Skagen som til Frh. for at opkvalificere sig?
Det var bare en tanke, men hvorfor ikke også benytte Skagen som uddannelsessted for hele Frh.kommune?
MVH Alice Petersen
Jeg synes socialdemokraterne skulle koordinere deres indlæg, især nu, da de har besluttet sig for at føre valgkamp “The Obama Way”.
For godt en måneds tid siden påstod Bjarne Kvist, at pengene fossede ud af kassen, nu påstår tre af hans partifæller, at der er for mange penge i kassen.
Hvem af dem taler ikke sandt?
Hilsen
Sten Schou
Medlemmerne af arbejdsmarkedsudvalget Ole Rørbæk Jensen, Erik Kyed Trolle og Birthe Marie Pilgaard svarer Søren Visti Jensen
VI ØNSKER EN FREMADRETTET OG OFFENSIV ARBEJDSMARKEDSPOLITIK:
Tak for dit personlige svar. VI skal ikke yderligere kommentere dine synspunkter, men udtrykke hvad socialdemokratiet fremadrettet vil arbejde for i Arbejdsmarkedsudvalget.
Vi vil have stor opmærksomhed på, at vi varetager en række menneskers interesser. Alle mennesker, som har krav på kompetent vejledning og hjælp til at komme i beskæftigelse.
Frederikshavn kommune har i de kommende år en lang række store udfordringer. Mange af vores store arbejdspladser flytter til udlandet. Befolkningstallet falder. Vi får flere ældre medborgere og langt færre unge.
Vi skal derfor sikre så mange som muligt af vores ledige får et uddannelsestilbud, så de kan varetage fremtidens arbejdsopgaver. Specielt skal vi være opmærksomme på, at vores unge fremadrettet får en uddannelse. Vi ved fra nye undersøgelser, at vi inden længe får mangel på arbejdskraft. Vi er nu i en situation, hvor vi har mange ledige hænder, som vi har mulighed for at tilbyde opkvalificering eller revalidering, så de fremadrettet kan være klar til at løse fremtidens udfordringer på arbejdsmarkedsområdet i Frederikshavn Kommune.
I dette arbejde skal vi i langt højere grad have indtænkt Frederikshavn Kommunes erhvervsstrategi og den nyligt udarbejdede analyse omkring fremtidens kompetencebehov.
Så, kære Søren Visti Jensen. Vi ønsker os en langt mere offensiv og fremadrettet arbejdsmarkedspolitik i Frederikshavn Kommune. Vi kan kun opfordre til, at vi kommer i gang med arbejdet og samarbejdet omkring løsningen af denne store opgave. Det kan ikke ske for tidligt……
Lige en sidste kommentar til AMU overskuddet – og så ikke mere suppe på det ben! – Sagen har været diskuteret frem og tilbage i mere end en uge nu, og jeg har redegjort op af døre og ned ad stolper for såvel S som en række faglige ledere i Frederikshavn kommune, der har fundet sammen om en kampagnelignende kritik af mit arbejde som udvalgsformand.
Birte Marie Pilgård (BMP) anfører på vegne af AMU´s socialdemokratiske gruppe en kritik af min ledelse af udvalget.
Nu ved jeg ikke hvad BMP forstår ved godt lederskab, men det tæller åbenbart ikke, at alle udvalgets hidtidige beslutninger har været af et enigt udvalg. Det er åbenbart heller ikke i orden, at udvalget informeres om alt relevant, så snart forvaltningen delagtiggør mig i informationen – i tilfældet med det famøse overskud desværre senere end acceptabelt, hvilket jeg formoder forvaltningen har taget til efterretning, så det ikke sker igen.
Det er åbenbart heller ikke i orden, at S medlemmerne sikres maksimal indflydelse i udvalget, og at kontakten til fagbevægelsen er blevet styrket markant ved indgåelse af vidtrækkende aftaler. Det var også en rigtig møgaftale vi i fællesskab vedtog i december, så vi undgik afskedigelse af et stort antal medarbejdere i projektafdelingen.
Jeg beklager at jeg således ikke har leveret den ønskede vare – og håber at jeg ved at stramme mig an kan gøre det bedre.
Første forsøg kan vi gøre på førstkommende AMU møde, hvor vi af årets første budgetprognose kan se, at det ser ud til at vores økonomi for første gang i mands minde er stabil – og måske danner grundlag for investeringer. Men udsigten til et stabilt overskud gør, at nu kan der tænkes fremad – og selv om jeg godt ved at det sikkert ikke er godt nok, så synes jeg også at S denne gang skal være en del af en enig beslutning – lad mig foreslå at vi beder forvaltningen om at udarbejde en investeringsplan omhandlende uddannelse/revalidering/kurser osv.
Gode ideer fra S modtages som sædvanlig gerne, så de kan omsættes i løsninger, der selvfølgelig ikke er gode nok, men som i det mindste kan danne grundlag til en kommende kritik.
En klog kineser sagde engang: det er bedre at tænde et lys, end at forbande mørket. En god leveregel – også i politik!
Søren Visti Jensen
Uduelig og inkompetent formand for AMU