Sand – Sild og Folkeflugt

arkivfoto

Sand – Sild og Folkeflugt

6. august 2011 - kl. 15:34 - af

Skagen Egnsspil har skiftet guldemnet ”Skagensmalerne” ud med en mørk tid i Skagens historie. I Årets egnsspil bliver Christian den 4´s tid beskrevet. Sand – silde og folkeflugt bliver spundet sammen med en kærlighedshistorie, når over 60 skuespillere giver forestilling på Skagens By – og Egnsmuseum.

Tsunamier, indbyggerflugt og et fejlslagent fiskeri er nogle af hovedingredienserne i årets egnsspil fra Skagens By – og Egnsmuseum. Hvert andet år står museet for et skuespil om egnen og i mange af forestillingerne har man fundet inspirationen til manuskriptet i Skagens guldalder, blandt andet Skagensmalerne (1870-1920). I år forsøger museet i stedet at dykke ned i en lidt mørkere periode 300 år tidligere.

”Vi har tærsket langhalm på den guldalder, nu skulle der ske noget andet. Vi håber på, at denne periode også kan skabe lidt socialt sammenhold i området og engagere folk i egnens historie,” fortæller formanden for Egnsspilsforeningen, Christian Lykke Nielsen”.

Tsunamier og kærlighed

Over 60 amatørskuespillere medvirker i dette års udgave, hvor omdrejningspunktet er 1600-tallet da Skagen var hårdt ramt på flere fronter.

”Stykket tager udgangspunkt i en lov fra 1665, hvor rettighederne til at sælge fisk gives videre til Aalborg. Samtidigt slog fiskeriet fejl i netop de år, og det ramte skagboerne hårdt. Naturen var også barsk ved Skagen i denne periode. Sandflugt forandrede landskabet drastisk, og tre tsunamier i 1591 til 1593 gjorde ikke byen mere tiltrækkende”, fortæller Christian Lykke Nielsen

I 1600 tallet var der omkring 2-3000 indbyggere i Skagen og byen var ligeså stor som København. Men den hårde periode fik også sat gang i en folkeflugt fra byen hovedsageligt blandt de unge – en problemstilling man også oplever i dag.

”På et tidspunkt var krisen så stor i byen at kongen Christian d. 4. tilbød skagboerne at sejle med søofficeren Jens Munk til Canada for at kolonisere. Så der er rigtigt mange skelsættende begivenheder i det århundrede og oveni har vi så spundet en kærlighedshistorie – det skal der jo til – det gjorde Shakespeare også altid”, fortæller Christian Lykke Nielsen

Fire forestillinger i august

Det er dog ikke William Shakespeare der har skrevet egnsspillet, men derimod forfatteren Poul Bernth. Spar Nord Fonden har derudover støttet med økonomiske midler så man har haft tilknyttet den professionelle instruktør Martin Schwab til opførelsen af stykket

”Pengene fra Spar Nord Fonden betyder, at vi helt sikkert kan hæve niveauet på stykket, ellers havde jeg stået med opgaven selv, konstaterer Christian Lykke Nielsen.

Indtil videre har der været fire forestillinger i juni, men for dem som ikke nåede det her, så kommer chancen igen den 13.-14. og 20.-21. august. Der er plads til cirka 250 tilskuere pr. forestilling.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Sand – Sild og Folkeflugt' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2025 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger