Skagen bio – En omskiftelig eksistens

Skagen bio – En omskiftelig eksistens

14. august 2011 - kl. 14:23 - af

Når man skal starte på noget nyt kan det være nyttigt for en stund at se tilbage i tiden.

Den første biograf i Skagen blev ”skabt” af tømrermester Karsten Pedersen (Tolne 1860 – Skagen 1930), han karakterises som en sand visionær, hvad angår byggeri, turisme, handel og som denne artikels tema antyder behovet for en biograf i Skagen.

Karsten Pedersen var bygmester bag det i 1960erne nedrevne Karstens Hotel, opført i forbindelse med det tidligere Højskolehjem.

I denne forbindelse lod tømrermesteren ligeledes i 1908 opføre en biograf: Skagen Biografteater.

Biografen var en anselig størrelse i forhold til indbyggerantallet i Skagen dengang. Biografsalen kunne således rumme 200 biografgæster eller hvad der svarede til 1/10 af Skagens indbyggere. De gode pladsforhold gik da heller ikke datidens anmeldere forbi. Biografen: ”Der sagde sparto til alle tidens biografer med hensyn til størrelse og indretning”.

Karsten Pedersen havde i forbindelse med udsmykningen entreret med malermester Chresten Pedersen, der i tidens stil dekorerede biografen med frescoer hvis motiver var inspireret af den italienske reneæssance.

I 1918 blev biografen i forbindelse med et ejerskifte af Karstens Hotel flyttet til Thorkil Skarpæs Gård. Men nu tilbage til nutiden, næsten da.

Når det kommer til personlige biografoplevelser så kan listen være lang. I min barndomsby Roskilde eksisterede der i 1960erne 3 – 4 biografer.

Ja så der var rig lejlighed til at se film jeg erindrer Sean Connery`s formidable rolle som James Bond. Ja hvem gør ikke det ? Og Antony Quinn i grækeren ”Zorba`s dans”, musikken holder endnu !

Vi erfarer at biografstolene i den nye Skagen Bio er monteret, der bliver plads til 60 personer. Vi bliver dog ej klar til den officielle indvielse af Kappelborg i forbindelse med Frederik`s og Mary`s besøg i Skagen.

Vi vil dog være tilstede ved åbningen af Kappelborg Kulturhus mandag den 22 august.

Det er vigtig at slå fast, at uden Biografforeningens utrættelige kamp og vedholdenhed ville vi ej idag have haft en næsten færdig biografsal SkagenBio her på Kappelborg i Skagen. Tillykke med det til alle I der har været med i og omkring det vedholdende arbejde gennem det sidste årti.

Vi fra foreningen Skagen Bio håber, at vore kommende initiativer vil blive godt modtaget af lokalbefolkningen i Skagen.

I Håbet om mange gode biografoplevelser sammen i Skagen Bio.

Flemming Hardy Olsen

Formand

14 kommentarer til “Skagen bio – En omskiftelig eksistens” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

14 kommentarer til “Skagen bio – En omskiftelig eksistens”

 • Kære Flemming, tak for svaret!
  Dejligt at høre, – super at I få teleslynge! 🙂
  KH Karlina

 • Flemming Hardy Olsen

  Til karlina

  Det er vigtigt du er opmærksom på teleslynge, JA det kommer der.
  Der vil også være plads til 2 kørestolsbrugere for, hver forestilling vi kører.

  Telslyngen er ej bygget ind i konstuktionen, men vil ved installationen af det digitale
  udstyr blive indbygget sammen med dette.

  Med venlig hilsen Flemming
  God weekend

 • Hej- vores familie glader sig meget til biografen. Én ting som jeg tænker på og vil spørge fordi et af vores børn er hørhæmmet: Har I tænkt på teleslynge til hørehæmmede? Vi har også set mange høreapparatebruger i Skagen denne sommer, så der er sikkert mange der vil blive lykkelig over en teleslynge i salen. Måske er det nu om dage med per automatik i nybygninger og ombygninger… – men hvis ikke så håber vi at I gør det alligevel! 🙂 KH Karlina

 • Hvordan bliver det i øvrigt med filmudbuddet? Jeg ved jo ikke, om der bliver stort lydanlæg og 3D, men jeg forestiller mig det ikke. Så premierefilm skal vi stadig køre langt efter?
  Hvilken type film vil der typisk blive vist? Er det film noir, gamle danske, film med gyldne palmer eller hvordan? Bliver der en hjemmeside man kan kigge på og se hvilke film, der er planlagt?

  Mette – glæder sig 🙂

 • Til Mette G. Andersen.

  Du skriver, at du håber på en biografsal med flytbare stole, så den kan bruges til andre ting. Senere nævner du, at du gerne så, at man kunne spille revy/se teater.

  Jamen, Mette – der bliver jo begge dele: både en stor multisal til det, du efterlyser + til meget andet OG en mindre biografsal med flytbare stole. ER det ikke dejligt :o)

  Vi glæder os sådan til at vise film i Skagen i vores eget kulturhus. Skål, Mette!

  Mange hilsener
  Lena Nyeng (medlem af biograf-foreningens bestyrelse)

 • Bjarne Albertsen

  Ja det er fantastisk at vi igen skal have en biograf i Skagen.
  I det hele taget er kulturhusprojektet vigtig for Skagens fremtid. Jeg håber at rigtig mange vil bruge de mange nye muligheder, som kulturhuset giver.

  Her tænker jeg selvfølgelig på biografen, men sandelig også det nye bibliotek med lange åbningstider. Og så selvfølgelig hele den atmosfære kultuhuset forhåbentlig bliver varemærke for.

  Tak til alle de frivillige kræfter der er med til at gøre det hele muligt……

 • Flemming Hardy Olsen

  Det er skønt med ovenstående positive indlæg fra jer Birger og Brian, håber det er ok jeg er på fornavn med jer. Det med den sparede transport, er en utrolig vigtig pointe. En motiverende faktor for netop at vælge Skagen Bio til.

  Vi arbejder for en Film klub – Danmark ordning i Skagen Bio, det dejligt du bringer det op her i avisen Brian. Tak for det.

  Med venlig hilsen Flemming

 • Fantastisk Flemming! Supergodt tænkt 🙂
  Jeg tænkte ikke så meget syklub (Bare jeg kunne, men jeg fik ikke rigtig den del lagt i gernerne), som revy med spisning og dans bagefter eller lignende.
  Jeg ved godt at der er revy på De 2 Have, men nogen skal jo køre hjem – det ville være mere praktisk med en revy/teater i midtbyen, så man kan gå hjem.

  Mette – som gerne vil drikke vin til maden 🙂

 • Herligt at der igen er biograftheater i Skagen. Det bliver lidt ‘billigere’ at gå i biografen og ikke ‘køre’ i biografen??
  Mon også vi kan se Filmklub-Danmark film?

 • Birger Thisted Jørgensen

  Vi har snart boet i Skagen i 10 år, og har savnet en biograf alle årene, men nu kommer den og det må da glæde alle Skavboer, så er vi fri for at køre til Frederikshavn – 80 km. for at se en film er langt !!!

  Birger T.

 • Et stort tillykke til John danmarks ælste mand 🙂

 • Flemming Hardy Olsen

  Dejligt med respons på indlægget om biografens fremtid i Skagen.
  Det er da hyggeligt John, at du også kommer fra Roskilde. Selv om det er lang tid siden du har været i biffen, så glæder vi os til at se dig når vi åbner. Vi håber da også, at dem der aldrig har været i en biograf før vil lade sig lokke.

  Det er en multisal Mette ! der også kan bruges til andre formål end film forevisning.
  Det fungerer således, at sæderne kan køres tilbage ved hjælp af et elektrisk system, der er relativt enkelt at betjene. Selve biografen vil i høj grad også blive anvendt af biblioteket til diverse arrangementer såsom foredrag, film o.lign.

  Med venlig hilsen Flemming

 • John Nebbelunde

  Også jeg, der ligeledes har Roskilde som barndomsby husker de tre biografer Bio, Kino og Regina, sidstnævnte er forlængst revet ned til fordel for en busholdeplads. Tingene ændrer sig i vore dage, da fjernsynet holdt sit indtog, blev biograferne delt op i mindre sale, som så kørte med forskellige film på samme tid.
  En biograftur var altid en god anledning til at familien luftede sig et par timer, hilste på eventuelle venner og bekendte. Det er nu hundrede år siden jeg har været i en sådan, så jeg glæder mig til at se hvordan en biograf i Skagen vil fungere.
  Stolene Mette, hvor skulle de så flyttes hen hvergang og af hvem? Mon ikke der er plads til din syklub i den store flotte bygning alligevel?
  Mvh. John

 • Glæder mig til at se den nye biograf! Forhåbentlig er stolene ikke fastmonteret, så rummet kan bruges til andre ting også 🙂

  Mette G. Andersen

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Skagen bio – En omskiftelig eksistens' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger