Temaomvisning på Museet: Viggo Johansen

Temaomvisning på Museet: Viggo Johansen

6. september 2011 - kl. 8:49 - af

Fredag den 9. september kl. 13 er der endnu engang mulighed for at høre om den ’glemte’ skagensmaler og kvindernes læremester – Viggo Johansen.

Med udgangspunkt i museets aktuelle udstilling Skagen GULD / Værker i privateje fortæller Ulla Becker om Viggo Johansens liv og levned og om nogle af de malerier, der er med på udstillingen.

Viggo Johansen hører til kredsen af skagensmalere, men i sin eftertid har han ufortjent stået lidt i skyggen af de mere kendte kunstnere. Han kom til Skagen i sommeren 1875 på opfordring af Michael Ancher – de to kendte hinanden fra Kunstakademiet. Især personligt blev dette besøg skelsættende for Viggo Johansen: i Brøndums gæstgivergård traf han søstrene Henriette og Martha Møller, kusiner til Anna Brøndum. Martha og Viggo Johansen blev forlovede samme sommer, og de blev gift i 1880.

I 1880’erne tilbragte Viggo Johansen somrene i Skagen sammen med Martha og en hastigt voksende børneflok. Familien lejede sig ind i Madam Bendsens hus, og i de år malede Viggo Johansen en række fine landskabsbilleder fra Skagen. Derudover var familien hans foretrukne motiv. Han malede børnene og Martha i mange forskellige dagligdags situationer – intime, lavmælte og stemningsfyldte skildringer.

De kvindelige kunstneres ’Fader udi Malerkunsten’

Da det i 1888 efter mange års kamp lykkedes at få Den med Kunstakademiet forbundne Kunstskole for Kvinder etableret under Kunstakademiet, blev Viggo Johansen ansat som lærer, og han fik, gennem sit lange virke frem til 1906, stor betydning for de kvindelige kunstnere. I skolens første 20 år blev 250 kvindelige kunstnere optaget, og mange af dem var elever i hans klasser. I spøg kaldte eleverne ham for Vores Fader udi Malerkunsten.

Temaomvisningen varer ca. 45 minutter og er gratis for museets gæster!

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Temaomvisning på Museet: Viggo Johansen' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger