
arkivfoto
Hjemstavn, Biografier, Løgn og Latin
11. oktober 2011 - kl. 9:02 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
SKAGEN LITTERATURFESTIVAL ruller hele alfabetet ud i efterårsferien.
Møde bl.a. forfatterne Hanne Marie Svendsen, Holger Drachmann, Maria Helleberg, Kirsten Jacobsen, gøgleren og filmmanden Erik Clausen samt kritikeren Bo Tao Michaëlis i det brogede program.
SKAGEN LITTERATURFESTIVAL har tidligere slået sig ned forskellige steder i byen, men nu, hvor KULTURHUS KAPPELBORG er taget i brug, afvikles de fleste af arrangementerne i SALEN, hvor der er plads til op mod 200 personer.
Havfruen
Man lægger ud søndag den 16. oktober kl. 19.30, hvor forfatteren Hanne Marie Svendsen, der har dybe rødder i Skagen, vil fortælle om sit forfatterskab og sin baggrund.
Hun er født og opvokset i Skagen, hvor hendes far, Ditlev Jensen, var lærer på skolen og hvor hendes mor senere blev leder af biblioteket.
Ditlev Jensen var fra Fanø, men på mødrene side går Hanne Marie Svendsens aner langt tilbage i Skagens historie.
Der blev fortalt historier på Havneplads, hvor bedstefaderen Niels Bruun boede, og på Havnevej, hvor mosteren Ane Møller havde hus. Hanne Marie Svendsen gemte historierne i sig, og hun har i vid udstrækning benyttet sig af træk fra byens historie i det forfatterskab, der begyndte i 1977 med “Mathildes drømmebog”. Siden er det gået slag i slag, og et solidt, klassisk forfatterskab har manifesteret sig.
Hun fik Kritikerprisen for slægtsromanen “Guldkuglen”, der udkom i 1985 og som er blevet oversat til en lang række sprog. Markant i den efterhånden lange række af romaner og noveller står også “Rejsen med Emma”, “Unn fra Stjernestene”, “Nilaus under isen” og “Rudimenter af R” fra 2009, hvor den danske sprogforsker Rasmus Rask på dødslejet ser tilbage på sit liv.
Hanne Marie Svendsen har også skrevet for børn, og det på en særdeles begavet måde, som f.eks. i “Spejlsøster. Naja ser på billeder i Skagen”, der giver en fin introduktion til skagensmalerne.
Hele forfatterskabet er behandlet grundigt i Marina Allemanos bog “Hav-frue”, men det skal blive ekstra interessant at høre forfatterens egen udlægning netop i de omgivelser, som hendes tidlige liv er knyttet så stærkt til.
Drachmann slipper man ikke uden om ved Skagen Litteraturfestival, det skal forfatteren Poul Bernth og Co. nok sørge for. Tirsdag den 18. oktober kl. 12 er der causeri om Drachmanns Skagendigtning, og senere samme dag bydes der på litterær cabaret når Drachmannkvartetten underholder med den lebendige forestilling “Vin, kvinder og sang”, hvor man også kan møde Nis Petersen, Hans Hartvig Seedorff og Sigfred Pedersen. Det hele foregår naturligvis i det smukt nyrestaurerede kunstnerhjem “Pax” på Hans Baghs Vej.
Løgn & Latin
Onsdag den 19. oktober rammes publikum af en veritabel haglbyge af sagn og skrøner fra Skagen hvis de vover sig ind i Salen på Kappelborg. Litteraturfestivalen har sammen med Skagen Lokalhistoriske Forening inviteret en flok garvede lokale historiefortællere, der vil underholde med en lang række af de parabler, som skagboerne i generationer har muntret sig med at binde hinanden på ærmet ved festlige lejligheder. Historierne, som bringer os ind under huden på skagboerne, garneres med prøver fra stemmearkivet i Tinghuset og små filmklip.
Byvandring
En sværm af forfattere har gennem tiderne haft deres mere eller mindre faste tilknytning til Skagen. Man kan møde en stor del af dem ved en litterær byvandring, der udgår fra Brøndums Hotel torsdag kl. 10 med Poul Bernth i spidsen. Bliver den litterære sult ikke stillet ved denne lejlighed, er der mulighed for at nyde en række fine forfatterportrætfilm om aftenen i Skagens nye biograf på Kappelborg.
Biografier og biografiske romaner
Der læses afsindigt mange romaner i dette land, og næsten lige så populært er det at læse biografier. Genren er eksploderet i omfang i de seneste år, og også i dette efterår skyller biografierne ind over os. Folk i alle samfundslag bliver biograferet enten af forfattere, der har gjort genren til deres speciale – eller af hovedpersonen selv.
En af de flittige skribenter på området er Kirsten Jacobsen, der tilbringer en stor del af tiden i Skagen. Hun har netop udsendt en bog om forfatteren Henning Mankell, men har tidligere portrætteret bl.a. Susanne Heering, Klaus Rifbjerg, Alfred Hansen, Poul Svanholm og Søren Pilmark.
Ét af hendes “ofre” har også været gøgleren, billedkunstneren, debattøren og filmmanden Erik Clausen, der for nylig væltede Salen på Kappelborg med sit forrygende one-man show. Han vender nu frygteligt tilbage i en mere seriøs rolle, idet han sammen med Kirsten Jacobsen og den biografiske romans ukronede dronning – Maria Helleberg – skal diskutere biografier og biografiske romaner. Er der tale om rent dyneløfteri, hvor vi kan få stillet vores smånussede begær på at vide alt om andre mennesker, eller kan biografierne gøre os klogere – også på os selv? Maria Helleberg, der har skrevet om Bertel Thorvaldsen, Maria Callas, Lady Hamilton og mange andre historiske personer, er i dén grad på hjemmebane, både i genren og i diskussionen.
Til at lede slagets gang har man indkaldt litteratur-, film- og kulturanmelder ved Politiken Bo Tao Michaëlis. Han er en særdeles veloplagt, munter og vidende skribent og debattør, der dog sikkert vil få sin sag for, når han skal være domptør for Jacobsen, Helleberg og Clausen.
Der venter publikum en debat, der går over stok og sten, lover Skagen Litteraturfestival.
Programmet for Skagen Litteraturfestival kan i nærmere detaljer studeres på www.litteraturfest.dk eller man kan hente det på bibliotekerne.
Billetter købes i Skagen Turistforening eller på www.skagenbilletten.dk, dog forhandles billetterne til Drachmannarrangementerne i Drachmanns Hus.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Hjemstavn, Biografier, Løgn og Latin' til en bekendt