Tiltrængt udvidelse er rykket et vigtigt skridt nærmere

Tiltrængt udvidelse er rykket et vigtigt skridt nærmere

1. november 2011 - kl. 12:01 - af

Skagens Museum har pladsmangel og den smukke 83 år gamle Plesnerbygning trænger til en kærlig hånd. Frederikshavns Kommune bakker op om renovering og udvidelse af museet, som netop har fået udarbejdet et skitseforslag til, hvordan et sådant projekt kunne forme sig. 

Skagens Museum, samlingen og historien om skagensmalerne er en væsentlig del af den danske og internationale kunsthistorie, og det er museets vigtige og fornemme opgave, at bevare og værne om denne nu og i fremtiden. Museet kæmper imidlertid med flere forhold som dels truer den fantastiske samling, dels forhindrer os i at udfolde de visioner og ambitioner som er på formidlings- og forskningsområdet.

”Husets rammer kan simpelthen ikke følge med længere, og derfor er disse gennemgribende renoverings- og tilbygningsplaner både nødvendige, vigtige og rigtige,” forklarer museumsdirektør Lisette Vind Ebbesen, ”lige nu viser vi kun ca. 10 % af vores samling og har ikke plads nok til at opbevare de resterende 90 % – og derudover er vores personaleforhold utilstrækkelige og utidssvarende”. 

Det drejer sig primært om pladsmangel og slid. Men hvad der er endnu værre er, at museets magasiner og udstillingslokaler ikke lever op til nutidens krav om klima og opbevaring, og Kulturarvsstyrelsen påkræver forståeligt nok, at der rettes op på disse forhold.

Museet har i to år arbejdet på at finde en løsningsmodel og har nu, i samarbejde med ingeniørfirmaet COWI og et hold arkitekter fra Friis og Moltke, fået udarbejdet et forslag til dels en renovering af den 83-årige eksisterende Plesner-bygning og dels, en udvidelse af museet. Projektet er budgetteret til 70 mio. kr. hvoraf størstedelen søges finansieret af fonde.

Byrådet i Frederikshavn Kommune behandlede sent mandag aften Skagens Museums ansøgning om støtte til renovering og udvidelse af museet, hvor man besluttede at støtte projektet med 5 mio. kr.

Mere plads, større synlighed – og i respekt for Plesner

Byrådets afgørelse vækker stor glæde hos Skagens Museums direktør, Lisette Vind Ebbesen;

”Jeg er utroligt glad for at kommunen vil støtte os – det er en fantastisk opbakning, som betyder rigtig meget for projektet” udtaler museumsdirektøren.

”Der har ligget en stor opgave i, at få de ønskede kvadratmeter og funktioner til både at spille sammen med den eksisterende Plesner bygning, og samtidig udnytte de grundarealer der kan stilles til rådighed på bedste vis. Men det mener jeg er lykkedes på fineste vis og i respekt for Plesners eksisterende bygning, for byen og omgivelserne, og tilbygningen udstråler samtidig selvstændig, moderne æstetik i formsprog, placering, materialevalg og indretning. ”

Arkitekterne har arbejdet med en nyfortolkning af de eksisterende arkitektoniske tilgange, og søgt en enkelhed og klarhed, både i måden hvorpå man ankommer til museet og det flow der er rundt i bygningen. På denne måde forholder projektet sig naturligt til de eksisterende fysiske rammer, og bringer samtidig identiteten og historien om Skagens Museum frem i tiden.

Udover at tilgodese museets nuværende pladsmangel med 1375 m2 ekstra at boltre sig på, tager forslaget også højde for en anden udfordring, som museet har kæmpet med – nemlig synlighed. Udefrakommende gæster i byen vil, i det netop offentliggjorte forslag, tydeligt kunne se museet fra begge sider af Sct. Laurentii Vej, hvilket hidtil har været et stort problem for museet. Ved at trække udvidelsen mod syd og vest, frigøres mest mulig plads ud mod Brøndumsvej, så der her vil blive luft og en naturlig indgang til museet fra flere sider.

Projektet vil naturligvis kun kunne realiseres, hvis museet får indhentet de fornødne midler. I øjeblikket er en projektlokalplan under udarbejdelse, der er derfor tale om en længere proces, inden Krøyer, Ancher og de andre skagensmalere kan boltre sig i nyrenoverede, større udstillingslokaler.


15 kommentarer til “Tiltrængt udvidelse er rykket et vigtigt skridt nærmere” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

15 kommentarer til “Tiltrængt udvidelse er rykket et vigtigt skridt nærmere”

  • Skagens Museum må finde en ny og anderledes måde at løse sit problem med manglende plads og manglende synlighed. Det forslag, som arkitektfirmaet Friis og Moltke har udarbejdet for museet, er kassereret som grundlag for ny lokalplan.

    Kommunens plan- og miljøudvalg synes, den foreslåede tilbygning er for stor og kompakt og ikke passer til hverken den gamle museumsbygning eller den omliggende bebyggelse. Nogle af udvalgets medlemmer kan heller ikke lide den arkitektoniske udformning af tilbygningen.

    Udvalget foreslår i stedet museet at begynde forfra ved at udskrive en arkitektkonkurrence.

    – Det har vi gode erfaringer med fra kulturhusprojektet på Kappelborgskolen, siger udvalgsformand John Christensen (V).

    Han understreger samtidig, at museet selv skal anvise en løsning på parkeringsproblemerne.

    Tilbygningen kommer til at ligge hen over museets nuværende parkeringsplads, som helt forsvinder.

    – Det er ikke nok med en busholdeplads ved et museum, som er et af landets mest besøgte, siger han.

    Frederikshavn Byråd besluttede i sidste uge at yde 5 mio. kommunale støttekroner til museumsudvidelsen.

    John Christensen understreger, at udvalget, trods den kritiske tilgang til udformningen af byggeriet, fortsat finder, at der er tale om et spændende projekt.

    Museumsdirektør Lisette Vind Ebbesen var onsdag ikke orienteret om udvalgets beslutning og ønskede ikke at kommentere den.

    Museet, som er en selvejende institution, venter at kunne finde penge til den 70 mio. kr dyre renovering og udvidelse hos fonde. Lånefinansiering er ikke på tale.

  • Har en endnu bedre ide. lad bygningerne bestå som de er og byg så et nyt sygehus og luk alle andre i nærheden. Lad os bruge penge som de nu vil så gerne og tænk ikke at ryde sne osv lav ikke vejene som der er brug for… Og Gi os fri transport i hele landet..

    Nej selvfølgelig ikke. Men Lad nu de bygninger være og istedet for lade personale komme tilbage til Skagen’s Rådhus. Hvorfor skal vi altid rejse for at møde vores sagsbehandler osv. Hvorfor ikke lade folk fra Frh eller andre byer prøve at rejse her op i stedet. Så folk kan se hvordan vi har det her oppe.

    Og bruge nogle millioner på et nyt sygehus som vi også kunne bruge her oppe tror jeg også der kunne være brug for så kunne det være alle ikke flyttede fra byen.

    Og lad endelig skolerne bestå som er så ikke folk med børn flytter herfra… For det er synd at dem som elsker denne smukke by snart ikke tør bo her mere pga mangl på job, Uddannelssteder, Hjælp til divere ang sygehus besøg osv… Men alt flyttes deværre fra byen lige meget hvad vi gør.

    Vi som bor her oppe må ikke opgive håbet… Håber en dag politikerne indser at det de har lavet og gjort og hvad vi selv en gang har stemt om er ris til egen røv…

    Men opgiver ikke. Tror at Skagen igen blir som den engang var en rigtig god by med muligheder for den ene og den anden.

  • fantastisk ide, Else, men det er nok for billig en løsning, det går slet ikke i denne kommune 😉

  • kan bare sige, pladsmangel, byt museum og rådhus, museet har så mulighed for at udvide og museet kan sagtens rumme de få der er tilbage på rådhuset, “moderne” arkitektur til ” guldet ” og et rådhus der passer i stilen omkring østerby, (så er ringen næsten sluttet, jeg er så “gammel” at jeg mindes det gamle rådhus). bare en ide.

  • Det er vist en ommer…Havde det været 1 apr. havde man troet det var aprilsnar!

  • Det lille hus der skal rives ned, hvordan kan man det? Det er bevaringsværdig????
    Det byggeri er “kongens nye klæder”
    Rådhuset, det er nu ikke en Frederikshavner der har bestemt det, det er da mindst lige så grimt, og passer heller ikke til Skagen!

  • “I samspil og i respekt for den oprindelige bygning……” ?? Det er da vist udelukkende farven på murstenene ?

    For pokker – hvor en grim og skæmmende bygning der vil virke totalt malplaceret både i forhold til den oprindelige smukke bygning men også i forhold til områdets æstetik og arkitektur.

    Hvorfor bygges der ikke på parkeringspladsen i stedet?
    Så kunne området ud imod Sct Laurentiivej laves til en kombination af parkering og grønt område. På denne måde ville hele museumsområdet virke åbent og indbydende.

  • Uanset hvor meget vi brokker og klager os . Så det MAGTEN der bestemmer.. så kan vi bare se til at vores by bliver ødelagt fra ende til anden!

  • Øje-bæ!
    Kan forstå arkitekterne – de vil få en masse omtale, og som gamle Spies sagde: Dårlig omtale er bedre end ingen omtale.
    Men at Museets ledelse og bestyrelse kan godkende noget så fjernt fra Skagens ånd, er ubegribeligt.
    Snart siger turisterne: Skagen ligner enhver anden dansk provinsby, så hvorfor så movere sig helt derop.
    Kære museumsfolk: Gå ned til Matas og spørg dem, hvordan man udvider og moderniserer uden at ødelægge bybilledet.

  • Der er åbenbart nogen (eventuelt i Frederikshavn) der vil gøre alt for at “ødelægge” Skagen og Skagens fine kultur/arkitektur.

    Jeg håber at nogen – der har magt – sættes sig op imod den tåbelige foreslåede tilbygning. Der er klart brug for mere plads, men det skal gøres med fuld respekt både overfor områdets øvrige bygninger samt tankerne bag museets start.

    Torben Just
    Sommergæst i Gammel Skagen i mere end 33 år
    Medlem af Skagens Museums Venner i mere end 30 år

  • Kirsten Kjær Jørgensen

    Kan ikke være mere enig. Meget grim.Hvad tænker de dog på.

  • Jeg har i andre debatter på skagensavis.dk slået på tromme for, at ny og gammel arkitektur sagtens kan forenes. Men det er bestemt ikke tilfældet i denne situation. Det vil være synd og skam, at opføre sådan en tilbygning på Plesners gamle bygning.

    Håber virkelig, at tilbygningen holdes i samme arkitektur, som den oprindelige bygning.

  • Rasmus Jørgensen

    Hvordan i alverden kan så moderne en fortolkning være med respekt for arkitekturen i omgivelserne og Plesners omrindelige arkitektoniske værdier. Det er en skulptur i arkitekternes navn og ikke andet. Sådan en indgriben i Skagens arkitektur må simpelthen ikke finde sted.

  • 100% enig med Flemming!

    Jeg kan ikke se, hvordan denne tilbygning laves “i respekt for Plesner”???

  • Det er da godt nok noget af det grimmeste. tænk da på byens gamle design i stedet for at lave den grimme klods midt i det hele tak.

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Tiltrængt udvidelse er rykket et vigtigt skridt nærmere' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
SELECT DISTINCT ID, post_title, post_password, comment_ID,
                comment_post_ID, comment_author, comment_date, comment_approved,
                comment_type,comment_author_url,
                SUBSTRING(comment_content,1,300) AS com_excerpt
                FROM wp_comments
                LEFT OUTER JOIN wp_posts ON (wp_comments.comment_post_ID = wp_posts.ID)
                WHERE comment_approved = '1' AND (comment_type = '' OR comment_type = 'comment') AND
                post_password = ''
                ORDER BY comment_date_gmt DESC
                LIMIT 5

Seneste kommentarer

© 2007-2021 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER