Vækstkaution afbøder massiv resultatnedtur

Vækstkaution afbøder massiv resultatnedtur

10. november 2011 - kl. 17:42 - af

Siden 2007 er resultaterne i danske virksomheder i bygge- og anlægssektoren faldet med 95 procent. Det viser en ny opgørelse fra Spar Nord og revisionsfirmaet Beierholm på baggrund af 11.500 årsregnskaber fra virksomheder i sektoren. Nye muligheder i Vækstfonden afbøder dog nedturen.

Efter fire års lavkonjunktur nærmer den samlede indtjening for danske virksomheder i bygge- og anlægssektoren sig nu et rundt nul. I 2007 leverede sektoren et samlet resultat på godt syv milliarder kroner, men det er siden faldet til godt 300 millioner kroner. Et fald på mere end 95 procent. Det viser en opgørelse foretaget af Spar Nord og revisionsfirmaet Beierholm.

Opgørelsen er baseret på de årsregnskaber, som 11.500 danske virksomheder i bygge- og anlægssektoren har afleveret i perioden 2007 til 2010, dog undtaget anlægsvirksomheder beskæftiget med anlæg af veje, jernbaner og ledningsnet.

Kærkommen kaution

I Spar Nord mærker kreditdirektør Kim Christensen udviklingen i bygge- og anlægssektoren i form af en stigende efterspørgsel efter de arbejdsgarantier, som byggevirksomhederne ofte skal stille over for bygherre for at få en ordre i hus.

Ifølge Kim Christensen handler problemet ikke længere kun om stigende præmier for at få stillet garantierne. Problemet er nu også, at mange ikke længere kan få stillet en garanti på markedsvilkår.

– I løbet af sommeren har vi næsten dagligt modtaget forespørgsler på arbejdsgarantier fra virksomheder, som har forhandlet en ordre på plads, men som mangler at stille arbejdsgarantien for at lukke ordren, siger Kim Christensen.

– Derfor er udvidelsen af Vækstfondens kautionsordning – så den nu også omfatter arbejdsgarantier – et særdeles kærkomment initiativ. Mange af de virksomheder, der har problemer med at få en arbejdsgaranti, er nemlig i bund og grund sunde virksomheder med potentiale til at klare sig igennem krisen, fortsætter Kim Christensen.

Udvidelsen af Vækstfondens kautionsordning trådte i kraft 18. august og indebærer, at Vækstfonden kan påtage sig 75 procent af risikoen, når Spar Nord og andre banker stiller arbejdsgarantier.

Spar Nord tegner sig indtil videre for over halvdelen af de garantier, som Vækstfonden har fået ansøgninger på.

– Vi er naturligvis interesserede i at hjælpe vores kunder med at få ordrer, lyder det fra Kim Christensen.

Dansk Byggeri: Brug ordningen

Behovet for, at bankerne gør brug af Vækstfondens kautionsmulighed understreges af de seneste tal fra Danmarks Statistik, der viser, at de finansielle begrænsninger i sektoren fortsat tangerer rekordniveauet fra februar.

– De finansielle begrænsninger i byggesektoren vokser i takt med den faldende indtjening. Derfor er det også afgørende, at bankerne er opmærksomme på at formidle og aktivere Vækstfondens nye muligheder for at kautionere, når bankerne stiller arbejdsgarantier, siger Torben Liborius, erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri.


Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Vækstkaution afbøder massiv resultatnedtur' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger