Skagens Museum præsenterer fire nye udvidelsesforslag

Illustration: Visualisering af Model 4

Skagens Museum præsenterer fire nye udvidelsesforslag

24. januar 2012 - kl. 0:19 - af

Fire nye udvidelsesforslag er blevet sendt i foroffentlighedsfase af kommunens Plan- og Miljøudvalg. Fasen kickstartes med et borgermøde på Kappelborg den 31. januar, hvor museet vil præsentere de fire skitseforslag.

 ”Skagens Museum er en vigtig del af byens ånd og historie, og en institution som vi i mere end 100 år har været glade og stolte over – sådan skal det også gerne være de næste 100 år,” lyder det fra Skagens Museums direktør, Lisette Vind Ebbesen, som den 31. januar præsenterer museets byggeprojekt til kommunens borgermøde.

”Samtidig er det et kunstmuseum, som tager vare på en væsentlig del af den danske kulturarv, og det er således en alvorlig sag, at renovere og udbygge museet. Vi ser derfor frem til at præsentere Skagens borgere for de fire skitseforslag der er udarbejdet i samarbejde med arkitektfirmaet Friis og Moltke,” fortæller Lisette Vind Ebbesen, som erkender, at hun selv har en favorit blandt de fire forslag, uden at hun vil afsløre hvilken – endnu.

Landets kulturarv

Skagens Museums renoverings- og udvidelsesplaner har været på tegnebrættet siden museet i 2009 blev kvalitetsvurderet af Kulturarvsstyrelsen og blev pålagt at gøre noget ved de alt for utidssvarende og trange magasin- og udstillingsforhold. Samtidig trænger den 84 år gamle Plesnerbygning til en gennemgribende renovering, idet gulve, vinduer, vægge og tekniske installationer er godt og grundigt slidte.

”Samlingen er vokset og kravene til de bevarings- og klimamæssige forhold opgraderes konstant, og i den proces kan bygningerne ikke længere følge med. Vi har længe været bevidste om disse behov og pga. samlingens store nationale værdi kan vi simpelthen ikke udsætte det længere. Det er en del af landets kulturarv, der reelt er på spil,” forklarer Lisette Vind Ebbesen.

Udfordrende kabale der skal gå op

Museets personale- og administrationslokaler trænger også til fornyelse og indtænkes således i projektet, men det er en kompliceret sag at bygge for både kunst og mennesker – der er mange forhold, der skal tages højde for. Kunsten tåler ikke dagslys, mens der ved personalefaciliteterne kræves masse af lys. Bygningsmæssigt skal nyt møde gammelt, idet tilbygningen skal have sit eget selvstændige udtryk og samtidigt tilpasse sig og respektere den smukke gamle Plesnerbygning og Skagens arkitektur i øvrigt. Med andre ord: der er mange faktorer at tage højde for, og det er en større kabale for arkitekterne, der skal gå op.

Men det er en kabale, der skal gå op, mener museumsdirektøren. ”Det er drøn-vigtigt det her!” siger Lisette Vind Ebbesen. Skagens Museum er landets 6. største kunstmuseum med 30 ansatte og som årligt tiltrækker 100.000-150.000 gæster.

”Hvis vi fortsat skal kunne drive og udvikle Skagens Museum på et højt internationalt og stærkt fagligt niveau, og skabe et levende og dynamisk museum med masser af spændende og sjove oplevelser, er det nødvendigt med en sikker ramme, som kan leve op til indholdet,” udtaler Lisette Vind Ebbesen.


Fakta:

 Projektet er budgetteret til 70 mio. kr. Frederikshavn kommune støtter med 5 mio. kr. og de resterende midler skal finansieres via sponsor- og fondsmidler.

 Skitseprojektet er udarbejdet af arkitektfirmaet Friis og Moltke, og forprojektet som bl.a. indebærer en fornyelsesplan, en forretningsplan og en tilstandsrapport er lavet i samarbejde med COWI.

 Ved et skitseprojekt forstås et projekt som ikke er teknisk gennemarbejdet, men som illustrerer principperne i en tiltænkt bebyggelse. Et skitseprojekt kunne f.eks. bestå af en situationsplan, plantegninger af bygningens etager og facadetegninger. Skitseprojektet kan anvendes som udgangspunkt for en forhåndsdialog, således at eventuelle problemstillinger kan afklares inden der investeres tid og penge i et detailprojekt.

 Borgermødet finder sted den 31. januar kl. 19.00 i Skagens Kulturhus, Kappelborg.

Alle interesserede er velkomne til at møde op. På Skagens Museums hjemmeside kan man læse mere om projektet

Se de andre forslag her

3 kommentarer til “Skagens Museum præsenterer fire nye udvidelsesforslag” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

3 kommentarer til “Skagens Museum præsenterer fire nye udvidelsesforslag”

 • Var det ikke muligt at få andre arkitekter til at give et bud på hvordan disse bygninger kunne se ud ? Alle 4 forslag er som bekendt tegnet af samme firma.
  De 4 forslag ligner alt for meget hinanden.
  Skitseforslagene er set fra østre ende af Sct.Laurentii vej. Jeg tror ikke bygningerne passer ind i Østerby hvis man nærmer sig museet fra banegårdspladsen.
  Det bør vægte afgørende at miljøet i bydelen ikke ændres afgørende. Den nødvendige tid er til rådighed så vi sikre at det ikke kommer til at ligne Campus i Randers tegnet af samme firma.

  MVH

  Søren

 • Flotte bygninger, men de passer jo slet ikke til Skagen.
  Hvorfor taler museets ledelse ikke med Matas. DE har forstået at lave moderne bygninger, der passer til miljøet.
  Helt ærligt. Skagen lever for en stor del af turister. Men lader strandene forfalde, fordi turisternes grundejerforening ikke kan blive enige om sikring. De charmerende huse ombygges rædselsfuldt og nu skal der også bygges supermoderne kæmpebygninger i et sart miljø.
  Hvorfor skal man egentlig tage den lange tur til Skagen, når der er små samfund med charmerende bykerner og lækre strandbreder meget nærmere storbyerne.
  Hvis man absolut vil have et museum, der ligner alle andre, så flyt dog hele molevitten lidt uden for byen, hvor den ikke generer nogen. Der skal såmænd nok komme besøgende alligevel. Eller køb Skagen Odde-centret.

 • Håber virkelig at det bliver svært for museet at finde de restende 65 mio. kr., som skal komme fra fonde og sponsorer. Hvis ét af disse fire forslag til udbygningen bliver vedtaget vil Skagen få en kopi af Frederikshavns Musikhus i gamle Østerby – En temmelig malplaceret klods midt i de gamle bygninger.

  Nyt forslag tak!

  Hvorfor kan man ikke bygge videre i samme stil som museets øvrige arkitektur? Det ville da være “i respekt for Plesner”, som byggeriet eftersigende skulle udtrykke.

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Skagens Museum præsenterer fire nye udvidelsesforslag' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger