
En mulig vision, en nødvendig eftertanke og en protest
13. februar 2012 - kl. 9:15 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Redaktionen har modtaget følgende indlæg fra Susen Dennis: I anledning af Skagen Museums 110 års fødselsdag er hele byen i en lykkes rus.
Der fejres dobbeltåbningen af det nyrenoverede Skagen Museum og det nyindrettede Skagen Museum Modern.
Efter de mange indsigelser i forhold til Museets fremlæggelse af de daværende udvidelsesplaner i 2012 erkendte Museets bestyrelse og kommunen i 11. time vigtigheden af at bevare det selvsamme kulturmiljø hvorfra det hele var udsprunget.
Man indså at lokalmiljøet var lige så bevaringsværdigt som selveste de malerier der hang inden for på museet.
Med rettidigt omhu blev der lyttet til den idè generering og visioneren der i de dage fyldte Skagen. Der ville jo alligevel ikke på lang sigt være plads nok. Og det var jo så langt fra en udvidelse skawboere og andet godtfolk opponerede imod, men selve placeringen. Og det affødte således i processen den nye vision.
Der kan nu ses tilbage på mange års koncentreret og målrettet bestyrelsesarbejde i et tæt samarbejde med TATE i London. Tænk at vi turde have dette fremsyn og udvikle Skagen Museum til også at indeholde Skagen Museum Modern. Det forekommer at være en optimal udnyttelse af ledelsesdelen der nu fremover kan boltre sig i knopskydningen.
Skagen Museum i Østerby står nu nyrenoveret og færdigudbygget ud fra Plesners gamle arkitekt tegning, indenfor det nymalede røde plankeværk der fortsat bugter sig karakteristisk langs det oprindelige terræn, ud mod den bestående parkeringsplads. Det er i fremtiden her den klassiske permanente udstilling hænger. Her hviler det hele i og for sig i sig selv.
Skagen Museum Modern er det lykkedes at få til huse i det tidligere Skagen Oddecenter.
Her befinder sig den permanente ophængning af nyere Skagens kunst. Poul Whinter, Arne L. Hansen, Helledie, John Little, for blot at nævne nogle få. Det er her der nu afholdes skiftende udstillinger af både den klassiske og nyere Skagen kunst. Det er her ledelsesdelen, konservering og opmagasinering også har til huse.
Det er her man fremover via sin markedsføring opfordrer de gæster der kommer i bil til at ankomme. To sponsorerede 12-15 prs. busser pendler i højsæsonen mellem de 2 museer.
Der kan arrangeres museums weekendture fra hele Europa. Hotelejere engagerer sig i denne del af PR arbejdet. Således barsles der eksempelvis med flyafgange fra Berlin og Barcelona til Ålborg.
Vores kommune kan leve op til sit ønskede grønne image ved at bruge det vi har.
Museets ønske om synlighed kan realiseres med genbrug, omtanke og suveræn kvalitet.
En eftertanke
Jeg ser i virkeligheden 2 placeringsmuligheder for Skagen Museum Modern: Skagen Oddecenter eller TAVI. Begge steder med unik historik til at brodere videre på. Der er brug for god tid og kreativ nytænkning i et samarbejde på tværs mellem byens passionerede kunstelskere og venner. Vi skulle således gerne være med på det globale kunstkort, med skønhed og stil. En udvidelse til at være stolt af.
En protest
Ingen indkiling af et mastodont byggeri i et kulturhistorisk bevaringsværdigt område. Ikke et overgreb og en overtrædelse af den allerede nåede smertegrænse som den planlagte udvidelse yderligere ville tilføre lokalområdet trafikalt. Dette forekommer nærmest absurd hvis man har indføling med og kendskab til trafikintensiteten.
Med kreativ hilsen
Susen Dennis
Museumsstien 8
En kommentar til “En mulig vision, en nødvendig eftertanke og en protest” under annoncerne.
“efter besøget på Skagens Museum Modern lagde jeg vejen forbi det nyrenoverede Redningshus tilgængelig i anledning af 600 års købstadsjubilæet tilbage i 2013.Hus og båd i det rette element-Michael Anchers billede på museet “redningsbaaden gennem klitterne”. jeg tog ikke busserne ,men gik over heden ,forbi Hvide Fyr og Fyrbakken ,Missionsmøde var det vist med konerne i Østerby,i klitten Blinde Christian,hen langs Sønderstrandog op ved Lochers Hus,som var et andet af de store tiltag museet gjorde tilbage i 2012-2014. Nyrenoveret danner det rammen om marienemaleren Carl Lochers arbejder, Jo Hahn Locher og Axel Locher- “Pysse-Kræn ” eller Kristoffer-redningsfiskers far.Det store atelier med vinduet – endnu én oplevelse på vej tilbage til det gamle kvartér med Brøndums Gæstgivergaard,Havehuset,Norsk´s Hus,Bindingsværket Plesners gamle bygninger – og løsrevet på den tidligere parkeringsplads i sin egen have,og med stor respekt for proportionerne i de omliggende bygninger-museets café og butk.”
Poul Jensen,pensionist