Brændeovne forurener mere end du tror

Brændeovne forurener mere end du tror

7. marts 2012 - kl. 6:53 - af

En ny brændeovn forurener mere end en lastbil uden filter. Det viser ny forskning fra Roskilde Universitetscenter, fortæller P4Nord.

Hvert år dør mange mennesker på grund af forurening fra brændeovne, og mange udvikler KOL og astma. Det er et stort problem, siger Ryan Lund, der er forskeren bag undersøgelsen.

Ryan Lund mener, at man bør finde andre metoder til at skaffe ekstra varme til sit hus. I villakvarterer med mange brændeovne er mængden af forurenende partikler ligeså høj som på en trafikeret vej.

Han mener også, at brændeovnen er den mest forurenende varmekilde, en husejer kan vælge.

”Selv om du vælger en af de bedste brændeovne, vil den udlede 100 gange så mange skadelige partikler som fjernvarme inklusiv røgen fra kraftværkerne”, siger Torben Sigsgaard, der er professor på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

”Der er ingen afgifter på at have sin brændeovn tændt, og det er helt klart den billigste måde at varme huset op på, men det billigste burde jo være det mest miljørigtige”, slutter han.

Hvis man – trods partikelforureningen – vælger at varme op med brændeovn, bør man lære, hvordan man fyrer mest miljørigtigt op.

Man skal ikke tro, at det hjælper at have en brændeovn af det ”rigtige” mærke., nej det handler om at tænde op på den rigtige måde, og altid bruger rent og tørt træ, som ikke er malet, vådt, bejdset eller fyldt med søm.

Alene lugten fra forkerte brændestykker kan være til stor gene for omgivelserne.

2 kommentarer til “Brændeovne forurener mere end du tror” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

2 kommentarer til “Brændeovne forurener mere end du tror”

 • Når nu Skagens Avis ikke ønsker at føre kritisk journalistik, men blot viderebringer hvad der bliver tilsendt, vi jeg også gerne knytte er par kommentarer til den “bombe”, som redaktionen har viderebragt.
  Jeg linker til to artikler, som ikke er enige i den “ny forskning” fra Rosklilde Universitet.
  http://hwam.dk/files/Site_upload/Presse/Pressemeddelelser/Dansk/090929_%20P%C3%A5stande%20om%20forurening%20fra%20br%C3%A6ndeovne.pdf
  http://www.morsoe.com/Files/Billeder/Morsoe/Artikler/forskningogframstegmarts09.pdf
  De omtaler en undersøgelse, foretaget på Lunds Universitet, i Sverige, som opnår et andet resultat, end det avisen viderebringer.
  Jeg er selv flittig brændeovnsbruger, skover selv mit træ, og fyrer kun med træ, tørt træ.
  Jeg har el-varme i mit hus, også en meget ren energikilde, men pga. diverse politikeres brandbeskatning af især el, ser jeg mig nødsaget til at bruge min brændeovn i videst muligt omfang, hvis jeg skal holde en indetemperatur på over 20 grader, og samtidig slippe rimeligt økonomisk gennem opvarmning af mit hus.
  Endvidere er en brændeovn CO2-neutral, da træet ikke frigiver mere CO2 under afbrændingen, end det har optaget under opvæksten.
  Jeg ser med gru frem til den dag, hvor det såkaldte Økologiske Råd får gennemtrumfet deres ønske om årlig beskatning af brændeovne, et ønske som helt sikkert er let opnåeligt med den regering vi har pt.

  Hilsen
  Sten Schou

 • Brian Iversen

  Man kunne jo starte med at stoppe for billigt KUL syd for grænsen, og så kun fyre med tørt træ. Man kunne jo bede skorstensfejere når han nu ligevel tjekker brændeovnen, også tjekker fyldet til ovnen, når han kommer rundt en gang om året.

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Brændeovne forurener mere end du tror' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger