
Jeg er ny i Danmark. Hvordan skal jeg gøre?
11. marts 2012 - kl. 5:54 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
”Sidder hjemme… Mit nye hjem… I Danmark… Det larmer forfærdeligt på dansk fra fjernsynet, og jeg skynder mig til at skifte til en engelsksproget kanal – har heldigvis flere af dem. Der er kommet flere breve – føler mig igen som femårig, hvor jeg ikke kunne læse, men kun kigge på billeder. Pyt nu med det – nu kommer min danske mand snart hjem og ordner det hele. Jeg er i sikkerhed…”, – sådan var det for mig for 8 år siden, da jeg lige var flyttet til Danmark, siger Elizaveta Zhukova Wilhelmsen formand for Integrationsrådet i Frederikshavn.
Og fortsætter ”Sådan var det for mig, som fik både støtte og råd, blev vejledet og henvist af min nye danske familie. Jeg tænkte tit, hvordan skulle jeg forstå, klare og acceptere så meget nyt uden at have min danske familie ved mig”.
Jeg synes egentlig, at jeg var privilegeret, for hvad gør de mennesker, som ikke kan dansk og ikke har nogen til at hjælpe dem?
Disse tanker blev båret ind i Integrationsrådet og efter et dialogmøde med Arbejdsmarkedsudvalget, besluttede Arbejdsmarkedsudvalget at bevillige midler til at servicere ”disse tanker” i en forsøgsperiode på 3 år.
Det er så blevet til Servicecenteret Integration, som er baseret på et korps af frivillige.
Servicecenter Integration har til formål at medvirke til, at flygtninge og indvandrere kan få vejledning i det danske samfunds system og få støtte i situationer, hvor samtale på dansk kan være svært.
Man kan få hjælp med at udfylde skemaer, skrive jobansøgninger, skrive klager, læse og forstå breve fra Kommunen, Udlændingeservice og andre myndigheder, læse og forstå lejekontrakter, lønsedler, breve fra skolen, banken, telefonselskaber og andre udfordringer, som man oplever i hverdagen.
Formanden for Integrationsrådet understreger, at Servicecenteret fungerer i samarbejde med Integrationsrådet, og er ikke kommunalstyret, som andre offentlige servicecentre. Dette har stor betydning for dem, som ikke er vant til, at man trygt kan henvende sig til offentlige instanser med deres problemer, specielt når det drejer sig om ensomhed, familieproblemer eller problemer med børnene.
Servicecenter Integration kontaktes via vores kontaktperson Helle Frank. Helle træffes tirsdage fra kl. 13.30 – 15.30 og den sidste mandag i måneden fra kl. 16.00 – 18.00 (tirsdag samme uge træffes Servicecenter Integration ikke) ved AOF Sprogskolen, Lodsgade 14, 2. sal, 9900 Frederikshavn.
Elizaveta Zhukova Wilhelmsen præciserer, at ”alle er velkommen til at kontakte Servicecenter Integration, og vi vil gøre alt, som er i vores magt, for at hjælpe”.
Hjælpen fra Servicecenter Integration er gratis!
For yderligere oplysninger kan Elizaveta Zhukova Wilhelmsen kontaktes på tlf 4043 9004 eller på mail ezwilhelmsen@gmail.com.
Med venlig hilsen
Elizaveta Zhukova Wilhelmsen
formand
Integrationsrådet i Frederikshavn Kommune
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Jeg er ny i Danmark. Hvordan skal jeg gøre?' til en bekendt