Kend din afgift – fokus på et ”hot” emne!

Kend din afgift – fokus på et ”hot” emne!

14. maj 2012 - kl. 10:31 - af

Magasinet Penge på DR 1 satte 9. maj 2012 fokus på et ”hot” emne!

Politikernes energiforlig betyder ekstra afgifter på din varmeregning, men hvor meget kommer det til at koste, og hvordan slipper du billigst muligt?

Kolde vintre bliver fremover endnu dyrere for os alle sammen. For regeringens storstilede energiplan betyder ikke bare mere grøn energi – men også flere grønne afgifter.

Og det kommer til at kunne mærkes, for energi er i forvejen en af de tungeste poster på husholdningsbudgettet. Faktisk bruger vi flere penge på at varme vores hjem op, end vi bruger på at købe tøj og sko.

Højere afgifter

I gennemsnit kan hver husstand regne med, at de forhøjede afgifter i sig selv vil få energiregningen til at vokse med 1300 kroner. Men udsvingene bliver store fra husstand til husstand, for afgiftsstigningerne afhænger af, hvad man opvarmer hjemmet med.

Et gennemsnitligt enfamilieshus med fjernvarme eller naturgas bliver i 2020 omtrent 1500 kroner dyrere at varme op. Det skyldes en ny afgift, forsyningssikkerhedsafgiften. Den afgift bliver også lagt på træpiller. Et hus med pillefyr bliver derfor 2500 kroner dyrere at opvarme i 2020.

El er dyrest

Elvarme og eldrevne varmepumper til fx jordvarme får kun ganske små afgiftsstigninger. Regeringens ønske er nemlig, at vi dropper fossile brændstoffer som olie og naturgas til fordel for den mere miljøvenlige el, når hjemmet skal varmes op. For en stadig stigende del af vores el bliver produceret af fx vindmøller.

Alligevel ændrer energiaftalen ikke ved, at el stadig er den absolut mest afgiftsbelagte energiform. Faktisk er energiafgifterne på elektricitet tre gange så høje som på fyringsolie. Og det vil de fortsat være i 2020.

– Regeringen vil have os til at bruge mere vindenergi – og så brandbeskatter man vindenergien i forhold til olie og naturgas. Det er selvmodsigende, og det er ikke langtidsholdbart, siger Frans Clemmensen, cheføkonom i den grønne tænketank Concito.

Uhensigtsmæssige afgifter

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (Rad.V.) var indtil sin ministerudnævnelse formand for Concito. Og han erkender, at det kan være svært at se logikken i afgifterne.

– Der er næppe nogen tvivl om, at vi godt kunne tilrettelægge kombinationen og sammensætningen af de grønne afgifter mere klogt, end vi gør i dag, siger Martin Lidegaard

El-afgiften giver hvert år ti milliarder kroner til statskassen. Og den indtægt kan ikke undværes. Men Martin Lidegaard er klar til at kigge på, om afgifterne kan fordeles anderledes.

– Jeg er ikke i tvivl om, at vi ikke bare kommer til at kigge på det; vi kommer også til at gøre noget ved det, siger Martin Lidegaard.

Uvildig energirådgivning!

Energibyen Frederikshavn har en uvildig energirådgiver, der gerne kommer ud og giver gratis gode råd og information til boligejere i Frederikshavn Kommune, det er vigtigt at man får gennemgået sin bolig for evt. muligheder i relation til forbedring af både indeklima, reelle besparelser men også i relation til at gøre noget for miljøet, udtaler Bo Bechfeldt.

Bo Bechfeldt kan kontaktes på bobf@frederikshavn.dk, eller via mobil 24340285.

Kilde: DR 1 – Penge!

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Kend din afgift – fokus på et ”hot” emne!' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger