Skal det være parallel, kopi eller original?

Skal det være parallel, kopi eller original?

9. september 2012 - kl. 9:31 - af

Du er sikkert vant til at få stillet spørgsmålet, ”ønsker du det billigste præparat?”, når du køber medicin på apoteket. Hvad der kan vække mere forvirring, er den byge af kopi- original- eller parallelimporterede præparater, du som kunde kan blive præsenteret for. For at forstå spørgsmålene er det en fordel at vide, hvordan markedet fungerer.

Alle nye lægemidler skal godkendes, før de kan markedsføres. Da det er en meget kostbar proces at udvikle, producere og markedsføre nye lægemidler, vil nye lægemidler ofte være forholdsvis dyre og patentbeskyttede i en årrække. Det er disse først udviklede nye lægemidler, man på apoteket benævner ”original”.

Hvad er et parallelpræparat?

Lægemidler er, som de fleste andre varer, underlagt markedskræfterne. Det vil sige, at producenten som oftest prissætter et lægemiddel efter de enkelte landes købekraft. I Danmark, hvor vi har en forholdsvis stor købekraft i forhold til for eksempel landene i Sydeuropa, vil et lægemiddel måske koste 1000 kroner, hvorimod det i et land som Frankrig måske kun vil koste 500 kroner.

Dette forhold udnyttes af firmaer, der har specialiseret sig i parallelimport. Disse firmaer opkøber medicin i andre lande, fragter medicinen til Danmark og om-pakker den, så der medfølger dansk brugsanvisning, indlægsseddel og emballage. Parallelimporteret medicin er som regel produceret af det samme firma, som markedsfører medicinen i Danmark. Men det kan også være fremstillet på licens fra originalproducenten af andre firmaer – efter den originale opskrift, så det opfylder samme kvalitetskrav. Endvidere skal særlige opbevarings- eller transportbestemmelser også dokumenteres overholdt for parallelimporterede lægemidler, dette gælder blandt andet for insulin og andre kølevarer. Det vil sige, at et parallelimporteret præparat med rette kan betegnes som det samme som originalpræparatet.

Ind imellem har parallelimporterede lægemidler et andet navn end det navn vi kender i Danmark. Dette skyldes at ord og ordlyde kan tillægges forskellige betydninger, så for eksempel astmamedicinen vi kender som Bricanyl i Danmark hedder i sydeuropa Terbasmin. Når medicinen bliver parallelimporteret til Danmark, skal det hedde det samme som det blev købt som, man kan altså ikke sælge Terbasmin som Bricanyl, selvom præparatet er nøjagtig det samme. Bricanylen er så at sige blevet forklædt som Terbasmin.

Hvad er så et kopipræparat?

Endelig er der kopipræparaterne. Efterhånden som patenterne udløber på de originale lægemidler, bliver det tilladt for andre firmaer at fremstille og markedsføre deres egne udgaver. Disse vil som oftest være underlagt voldsom priskonkurrence, hvilket resulterer i meget lave priser. Til forskel fra parallelimporterede lægemidler bliver disse udviklet og fremstillet af andre firmaer og vil derfor ofte have andre hjælpe- og farvestoffer.

Lægemiddelstyrelsen er den myndighed, der godkender alle lægemidler i Danmark, og de kvalitetstester alle kopipræparater op mod det originale præparat, inden disse godkendes til salg i Danmark. Der er en række krav, som skal opfyldes i forhold til det originale præparat med hensyn til optagelse, virkningsprofil mv. Men præparaterne behøver ikke at være 100 % identiske. Man kan derfor ikke sige, at kopipræparater er helt de samme som originalpræparaterne.

Tilskud efter behov og pris

I Danmark har vi ”det behovsafhængige tilskudssystem”, som du sikkert kender, hvis du ofte køber receptpligtig medicin. Tilskuddet stiger, når dit behov for medicin stiger. Systemet er imidlertid indrettet således, at der kun ydes fuldt tilskud, hvis du vælger det på dagen billigste præparat. Medicinpriserne reguleres hver 14. dag, og de kan svinge meget. Når et originalt præparat lige har haft patentudløb, kan den voldsomme priskonkurrence somme tider betyde en forskel på indtil flere tusinde kroner mellem det dyreste og det billigste præparat. En forskel, du som kunde selv skal betale, hvis du ønsker det originale præparat. Derfor skal du selv tage stilling til, om du ønsker et parallel-, kopi- eller et originalpræparat. Du kan følge prisudviklingen på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside www.medicinpriser.dk – og du er selvfølgelig altid velkommen til at spørge os på Skagen Apotek

En kommentar til “Skal det være parallel, kopi eller original?” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

En kommentar til “Skal det være parallel, kopi eller original?”

 • Tit, eller alt for ofte faar man som medicinbruger aldrig det samme praeparat, som oprindeligt var ordineret.
  Det kan godt vaere, at hovedindholdsstoffet er det samme, som paa recepten.
  Men mens medicinalvarefabrikken gennemtester et praeparat, baade for hovedinholdsstoffet og for tilsaetningsstoffer, foer det kommer paa markedet, saa kan kopisterne omkostningsfrit bruge alle andre tilsaetningsstoffer, uden dyre og aarelange forsoeg.

  Man kan af nogle kopivarer faa store problemer, og jeg forstaar simpelt ikke, at det firma, som har patentet skal lide under misbruget af deres produkt.

  Kopiprodukternes bagmaend har ikke det samme ansvar og ikke de samme regler for at der langes deres produkt over disken.
  I sidste ende gaar det ud over den patient, som jo faar produktet for at faa det bedre.
  Naar sundhedsstyrelsen accepterer dette, er det kun for at spare penge, og ikke liv.
  Hvis det ender galt, rigtigt galt, er det laegen ,og hverken apotekeren eller fabrikanten, der biver haengt ud.

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Skal det være parallel, kopi eller original?' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger