Skagens Museum sætter fokus på Marie Krøyer

Museumsinspektør Mette Bøgh Jensen

Skagens Museum sætter fokus på Marie Krøyer

15. september 2012 - kl. 8:35 - af

Om få uger er der premiere på Bille Augusts film ‘Marie Krøyer’, men allerede fra på tirsdag kan man blive klogere på Marie Krøyers liv og kunst, når Skagens Museum sætter fokus på kunstneren med en mindre udstilling og en bogudgivelse. 

Sammen med P.S. Krøyer tilhørte hun den københavnske kulturelite, og datidens aviser og blade skrev gerne om det celebre par. De fleste af os kender til historien om den smukke Marie, der blev gift med den berømte maler P.S. Krøyer, og ikke mindst til Krøyers portrætter af hustruen. Men det er nok de færreste, der kender til Marie Krøyers kunst, eller ved, at hun var en af frontkæmperne i forbindelse med danske kvinders muligheder for at uddanne sig til kunstner på lige fod med mænd.

Fra den 18. september kan man blive klogere på Marie Krøyer, når Skagens Museum sætter fokus på kunstneren.

I forbindelse med Bille August’s film ‘Marie Krøyer’, udgiver museet den rigt illustrerede bog Marie Krøyer – der skal mod til at have talent, som giver en let tilgængelig og grundig indføring i, hvem Marie Krøyer var og i hendes kunst. Samtidig åbner museet en mindre udstilling af samme navn, der viser et udvalg af Marie Krøyers malerier og designs – men også, hvordan andre kunstnere har portrætteret Marie. Bl.a. har museet lånt to privatejede malerier, hvor Michael Ancher har portrætteret Marie i Paris i 1889, hvoraf det ene aldrig har været udstillet tidligere.

”Det er sjovt at se, hvordan Michael Ancher har portrætteret Marie – for vi er jo vant til at se hende gennem Krøyers blik,” fortæller museumsinspektør Mette Bøgh Jensen, som står bag udstillingen.

”Med udstillingen og bogudgivelsen ønsker vi at imødekomme den øgede interesse omkring Marie, der uden tvivl vil komme i kølvandet på Bille Augusts film,” forklarer museumsdirektør Lisette Vind Ebbesen.

”Ligesom Bille August, synes vi jo også, at Marie Krøyer var en super spændende kvinde, og vi vil gerne gøre vores for at formidle historien om hende – især historien om hendes kunst”.

Maries store talent og svigtende mod

“Der skal Mod til at have Talent” – sådan skrev Agnes Slott-Møller i 1887 til veninden, for at opmuntre Marie og få hende til at tro mere på sig selv og sine evner, da hun tog til Paris for at videreuddanne sig på en af de anerkendte malerskoler, som optog elever af begge køn.

“Agnes’ opmuntrende ord og forsøg på at få Marie til at tro mere på sine evner som kunstner var et tilbagevendende tema i de to kvinders korrespondance. Men Maries selvtillid og mod svigtede, og de to mænd, hun var gift med, først maleren P.S. Krøyer og senere komponisten Hugo Alfvén, formåede ikke at støtte hende i hendes kunstneriske ambitioner,” fortæller Mette Bøgh Jensen, museumsinspektør på Skagens Museum og forfatteren bag den ny bog om Marie Krøyer.

Og ambitioner havde hun, Marie Krøyer, men hun fik aldrig sit kunstneriske gennembrud. “Det er først i de senere år, at hun er blevet kendt og anerkendt for sine værker og ikke mindst for sin indretning og sit design. Indtil 1986 var hendes malerier stort set ukendte,” fortæller Mette Bøgh Jensen, der også står bag museets Marie Krøyer-udstilling.

Udstillingen kan ses fra på tirsdag den 18. september kl. 10.00, og her vil bogen også kunne købes i museumsbutikken og på museets webshop.

Faktaboks

o Marie Krøyer (født Triepcke) bliver født den 11. juni 1867 i København af tyske forældre. Dør den 25. maj 1940 i Stockholm, hvor hun i første omgang bliver bisat.

o I 1889 under et studieophold i Paris forelsker Marie og P.S. Krøyer sig i hinanden. Parret bliver gift i Tyskland den 23. juli samme år og får datteren Vibeke i 1885.

o I 1885 var Marie Krøyer med til at oprette Kunstnernes Studieskoles kursus for kvinder, som danner grundlag for den særlige afdeling for kvinder, som kunstakademiet opretter i 1888.

o Marie stopper med at male i løbet af midt-1890’erne. Det seneste af Marie Krøyer-maleri Skagens Museum har i sin samling er dateret 1898. I stedet kaster hun sig fra start 1890’erne over design, bl.a. møbeldesign.

o Marie møder første gang den svenske komponist Hugo Alfvén på en rekreationsrejse til Sicilien i 1902. De forelsker sig i hinanden, og Marie begærer Krøyer skilsmisse, men Krøyer nægter at lade sig skille.

o Marie bliver gravid med Alfvén og føder datteren Margita i 1905. Marie og Krøyer bliver separeret samme år.

o P.S. Krøyer dør den 21. november 1909.

o Marie og Alfvén bliver gift i 1912. Parret bliver skilt i 1936 efter flere års stridigheder.

o Skagens Museum har i samlingen knap 20 værker, der er lavet af Marie Krøyer – heraf er de otte malerier, resten er møbler og andre designgenstande, som også vil indgå i udstillingen.

o Størstedelen af Marie Krøyers værker befinder sig i dag i privateje i Sverige. Der er dog mest tale om skitser og tegninger, idet der faktisk kun findes kun ganske få færdige Marie Krøyer-malerier.

2 kommentarer til “Skagens Museum sætter fokus på Marie Krøyer” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

2 kommentarer til “Skagens Museum sætter fokus på Marie Krøyer”

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Skagens Museum sætter fokus på Marie Krøyer' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger