Jagten efter skønheden …..

Journalist/stylist Henriette Bjarne Hansen, som har boet i Skagen, har produceret og iscenesat bogen ”Jagten efter skønheden”, som giver læserne et kig ind i den verden af skønhed som Søren og Marie Krøyer i fællesskab skabte i deres hjem i Skagen.

Jagten efter skønheden …..

17. september 2012 - kl. 8:30 - af

….. Er titlen pĂĽ en helt ny bog om Søren og Marie Krøyer:

– Søren og Marie Krøyer havde et sted i deres ĂŚgteskab, hvor de kunne finde ud af det, og det var i glĂŚden ved at skabe skønhed omkring sig, fortĂŚller journalist Henriette Bjarne Hansen, som har produceret og iscenesat den nye bog.

Lige i dette øjeblik, dagen før udstillingen om Marie Krøyer som vises pĂĽ Skagens Museum – sidder en ung grafiker i København og arbejder med lynets hast pĂĽ at sĂŚtte en helt ny bog op om Søren og Marie Krøyer. Bogen, som udkommer om ca. en mĂĽned har fĂĽet titlen Jagten efter skønheden – et kig ind i den skønhedsverden som Søren og Marie i fĂŚllesskab skabte i deres hjem i Skagen.

Journalist Henriette Bjarne Hansen som har boet i Skagen i tre ĂĽr er hende som har produceret og iscenesat bogen. Her fortĂŚller hun om den lange proces, der er gĂĽet forud for det store projekt, som nu er fĂŚrdigt og som er lige pĂĽ trapperne.

– Kort tid efter at jeg var flyttet til Skagen i 2001, fik jeg lyst til at lave en bog om Søren og Marie Krøyer. Det skulle ikke vĂŚre om deres ĂŚgteskab, da der efter min mening er skrevet tilstrĂŚkkeligt om det emne, fortĂŚller Henriette til SkagensAvis.

– Nej, det skulle vĂŚre om den skønhedsverden, som Søren og Marie Krøyer skabte i deres hjem oppe i plantagen i Skagen. De to kunstnere var nemlig i høj grad ĂŚstetikere, som mig selv, og jeg vidste hvad det ville sige, nĂĽr jeg lĂŚste om hvor vigtigt det var for dem at leve i smukke omgivelser. Bevares, de kunne da godt leve i beskedne kĂĽr, men de kunne ikke leve et sted hvor tingene omkring dem, var grimme. Det var jo ogsĂĽ derfor at de altid i deres kufferter havde et par farverige japanske papir lamper, et kostbart stykke stof og en antik vase, for med de ting kunne de i løbet at kort tid skabe et grimt hotelvĂŚrelse om til et smukt lille sted, hvor de kunne holde ud at bo.

Var ved at tude

– Før jeg flyttede til Skagen havde jeg lĂŚst bøger om Krøyers hjem i Skagen, og der stod, at indretningen i hjemmet var sĂĽ smuk og sĂŚrprĂŚget, at det er gĂĽet over i historien som et kunstvĂŚrk. Whauv, tĂŚnkte jeg, det var lige godt meget, jeg kunne nĂŚsten ikke vente med at se dette usĂŚdvanlige kunstnerhjem.

– Jeg var lige ved at tude, da det virkelig gik op for mig, at der ikke er noget tilbage af alt det spĂŚndende, jeg havde lĂŚst om. Hvor var alle tingene henne? Hvorfor havde man ikke bevaret det? Havde man smidt det vĂŚk? Eller gemt det vĂŚk? Jeg forstod ingenting og den dag i dag synes jeg det er tankevĂŚkkende at Drachmanns hjem og Anchers hjem stĂĽr som da kunstnerne boede der, men det hjem hvor Danmarks mest berømte maler levede sammen med sin hustru, eksisterer ikke lĂŚngere. Skov og Naturstyrelsen Vendsyssel er flyttet ind i Krøyers Hus. Det som er bevaret og som er tilbage fra den tid hvor Søren og Marie Krøyer levede i huset, er datteren Vibeke Krøyers vĂŚrelse og et gĂŚstevĂŚrelse oppe pĂĽ loftet.

Maries tremmemøbler

– Hvorfra havde Søren og Marie fĂĽet inspiration til hvordan deres hjem skulle se ud? Jeg fandt frem til magasinet The Studio som Marie abonnerede pĂĽ og hentede inspiration fra. Jeg lĂŚste om den engelske kunstbevĂŚgelse Arts and Crafts som fik en afgørende betydning for indretningen i Krøyers hjem og jeg kiggede pĂĽ alle de tapeter og tekstiler som grundlĂŚggeren af Arts and Crafts, William Morris, havde designet. Det gik op for mig, at de fantastiske mønstre, motiver og farver, som Morris anvendte i de tekstiler han fremstillede, havde vĂŚret en meget stor inspirationskilde for Marie.

– Det største som hĂŚndte mig under mit research-arbejde var den dag hvor jeg fandt frem til at tremme møblerne, som Marie designede i 1898 og som fik hĂŚderspladsen foran kaminen i dagligstuen i hjemmet i Skagen, de stod opmagasineret pĂĽ Nationalmuseet i København.

– Jeg fik en klump i halsen, sĂĽ berørt blev jeg, da jeg for første gang sĂĽ tremmebĂŚnken, som Marie har designet. Jeg kan slet ikke finde ord for hvor smuk og sĂŚrprĂŚget den bĂŚnk er. Marie fik aldrig sin drøm opfyldt om at blive maler, men tremmebĂŚnken fortĂŚller mere end noget andet om hvilken fremragende kunsthĂĽndvĂŚrker hun var.

Kunstnerisk frihed – ligesom Bille August.

– Bille August, som jeg interviewede for mange ĂĽr siden i forbindelse med hans film Pelle Erobreren, bruger altid sin kunstneriske frihed, nĂĽr han laver film. Det samme har jeg gjort under mit arbejde med bogen:”Jagten efter skønheden.” Til at fortĂŚlle om Marie Krøyers mĂĽde at sĂŚtte blomster i vand pĂĽ, har jeg brugt vaser fra det forrige ĂĽrhundrede, og til at fortĂŚlle om det hvide tøj som kunstnerne gik i om sommeren, har jeg lĂĽnt originale dragter fra det forrige ĂĽrhundrede af stylisten som har arbejdet pĂĽ Bille August`s ny film om MarieKrøyer. Ud fra de fotos jeg har taget som indgĂĽr i bogens kapitler, ved jeg at lĂŚserne kan fĂĽ en fin fornemmelse af det univers af skønhed som Søren og Marie fĂŚrdedes i.

Hjemmet som kunstvĂŚrk

– Søren og Marie Krøyer kunne ikke finde ud af at leve sammen. Deres ĂŚgteskab blev ulykkeligt og de mĂĽtte gĂĽ hver til sit. Ud fra traileren til den nye film om Marie som allerede er lagt ud pĂĽ nettet, bliver der ikke lagt fingre imellem nĂĽr man viser de sørgelige og tragiske omstĂŚndigheder, der gjorde at Søren og Marie blev skilt. Mange vil mĂĽske efter filmen spørge sig selv om der virkelig ikke var et eneste sted i ĂŚgteskabet, hvor disse to kunstnerne kunne mødes og tale samme sprog. Mit svar er jo, der var et sted, og det sted var i glĂŚden ved at skabe skønhed omkring sig. Søren og Marie havde begge en fabelagtig kreativitet og en sjĂŚlden sans for former og farver og hver isĂŚr skabte de store og smĂĽ kunstvĂŚrker. Men der var et kunstvĂŚrk som de skabte i fĂŚllesskab, og det var deres hjem i Skagen. Dette fĂŚlles projekt blev skabt ud fra den engelske digter John Keats citat: Beaty is truth. Truth is beauty, that is all ye know on earth and all ye need to know.” Citatet kunne have stĂĽet med flammeskrift hen over døren ind til Krøyers hjem i Skagen.

Se mere her: www.kunstnerhjemiskagen.dk

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Jagten efter skønheden .....' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
Š 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger