Efterårsferie: Kartofler og anden mad i børnehøjde

Efterårsferie: Kartofler og anden mad i børnehøjde

22. september 2012 - kl. 13:53 - af

Rigtig mange danskere ved af egen erfaring, at en ferie i Lysets Land længst mod nord i Jylland er en rigtig god oplevelse for både voksne og børn. Havet, naturen, kunsten og de mange børneaktiviteter er de ingredienser, der tilsammen sikrer en vellykket ferie. Det gælder hele året – og ikke mindst i efterårsferien, hvor turismesamarbejdet Toppen af Danmark i dagene 8.-21. oktober byder på masser af aktiviteter for børn under overskriften ”Mad i børnehøjde”.

I Toppen af Danmark, der dækker Hjørring og Frederikshavn kommuner, varer efterårsferien helt fra den 8. til den 21. oktober – og hver dag i de to uger er der aktiviteter og arrangementer, der henvender sig til børn. I år foregår det under den fælles overskrift ”Mad i børnehøjde”, og de mange tilbud til børnene og deres forældre (eller bedsteforældre) handler derfor om mad på utallige måder: der er mad at smage, mad man selv kan lave og kreative udfoldelser, der tager udgangspunkt i mad.

Kartoffelferie

I gamle dage hed efterårsferien som bekendt kartoffelferie, og derfor er der også mulighed for at deltage i flere forskellige arrangementer, der har med kartofler at gøre. Der er eksempelvis kartoffeldag på Vendsyssel Historiske Museums afdeling på det gamle husmandssted i Mosbjerg, hvor man kan være med til at grave kartofler op til aftensmaden, skyde med kartoffelbøsse, lave kartoffeltryk, se hvordan man laver kartoffelmel og smage gamle kartoffelretter.

Emilievejs Slagterforretning i Frederikshavn åbner dørene for børn i alderen 10-12 år, der kan få lov til at komme ind og se, hvad slagteren egentlig laver. De kan også være med til at lave forskellige retter med kartofler – f.eks. spegepølse med kartofler i. Der bliver mulighed for at smage resultatet, og man får smagsprøver med hjem, så forældrene ligeledes kan nyde lækkerierne.

Hvis man har lyst til at smage en god gammeldags kartoffelsuppe, der er lavet på et gammelt komfur i et hyggeligt køkken fra oldemors tid, kan man besøge Sognefogedgården i Frederikshavn, smage på suppen og gå en tur i de gamle stuer.

I den mere kreative afdeling har Hjørring Turistservice udskrevet en fotokonkurrence om at tage det bedste kartoffelbillede. Kun fantasien sætter grænser for motivet – og det kan sagtens være, at kartoflen er skæv, blå, rød eller bare har en sjov form. Billederne udstilles på Hjørring Bibliotek, hvor man i begge uger også kan se udstillingen ”En sjov kartoffel” med forskellige kartoffelsorter, kartoffelfigurer og andre pudsige kartoffel-påhit.

Svampejagt, vildtbuffet og hjemmelavede bolsjer

”Mad i børnehøjde” handler imidlertid om meget andet end kartofler. Naturhistorisk Museum i Skagen inviterer på svampejagt, hvor man kan lære de mest almindelige svampe i det allernordligste Jylland at kende.

Efteråret er også den tid på året, hvor man indsamler bær og går på jagt. På Torvet i Sæby fortæller en naturvejleder og en grøn guide, hvordan man på en enkel måde kan lave mad med udgangspunkt i efterårets råvarer, og i Bangsbo Dyrehave i Frederikshavn kan man få serveret en vildtbuffet – tilsat en god portion jagtskrøner samt rødvinstoddy til de voksne og saftevand til børnene.

Vendsyssel Kunstmuseum i Hjørring inviterer børn og forældre til åbent værksted, hvor temaet er mad og kunst. Med inspiration i kunsten kan børnene male billeder af deres favoritmad og eksperimentere med farver og former. Skulle der være en enkelt slikmund eller to blandt gæsterne i Lysets Land i efterårsferien, kan det stærkt anbefales, at de besøger Bolcheriet i Løkken. Her kan de nemlig nyde duften af de nylavede bolsjer og få en varm smagsprøve på de dygtige bolsjekogeres håndlavede himmerigsmundfulde.

En nærmere beskrivelse af de mange arrangementer under ”Mad i børnehøjde” kan ses på www.lysetsland.dk


Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Efterårsferie: Kartofler og anden mad i børnehøjde' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger