De lokale bedemænd, Pia Jessen og Gitte Buurgaard.
Det er guld værd!
29. september 2012 - kl. 6:02 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Ved dødsfald er det guld værd for børn at have en voksen at tale med.
Det har de to lokale bedemænd Gitte Buurgaard og Pia Jessen, Elling/Ålbæk, gjort sig mange tanker om. Ud fra de tanker har de, sammen med seks andre kvindelige bedemænd i Nordjylland, forfattet et hæfte, der er rettet mod børn.
”Det er GULD værd at have en voksen at tale med”, er netop titlen på hæftet.
Med deres spontanitet og konkrete tankegang er børn gode til at komme med spørgsmål og udsagn, når de er med omkring et dødsfald.
Mange voksne og ikke mindst forældre kan føle sig usikre på, hvordan børn kan inddrages og vil gerne gøre det bedste for barnet. Det afhænger af det enkelte barn, hvad der er det bedste, men børn kan ikke beskyttes mod livets mørke sider, siger Pia Jessen
– Børn har også brug for at sørge og få lov at være med, når oldemor skal i kiste, så de opnår erfaring med at miste. Når ældre mennesker dør er det naturligt og derfor en nænsom måde at blive inddraget på. Børn er gode til at sige til og fra – men har ofte ikke sprog til at beskrive deres følelser og tanker. Her må den voksne hjælpe barnet med at sætte ord på og måske opfordre barnet til at lave en tegning, supplerer Gitte Buurgaard
Da børn tænker i billeder, er hæftet lavet ud fra børns udsagn og spørgsmål.
Hæftet er blevet til på baggrund af erfaringer og oplevelser med børn gennem arbejdet som bedemænd, og i samarbejde med seks andre kvindelige bedemænd i Nordjylland.
Illustrator Trine Skovmand har tegnet billeder i børnehøjde, der gerne skulle være med til, at børnene får en god dialog med en voksen.
Der er spørgsmål, som kan gives et konkret svar på. Men der er også en del udsagn, som handler om tro, hvilket er individuelt og derfor ikke blot er ét svar på. Det er den voksne, der vælger, hvad der skal svares på barnets spørgsmål om oldemor bliver til f.eks. en stjerne eller en engel.
Børn kan have spørgsmål, som voksne ikke kan svare på. At være nænsom ærlig og vise barnet at far eller mor ikke ved alt, kan være en styrke, så børnene selv kan finde svar eller stille nye spørgsmål.
– Det er vores håb, at hæftet kan være et supplement til relevante bøger om emnet. Måske kan det være svært at få læst en hel bog, og her kan hæftet med billederne være et alternativ, som er nemt at gå til og fra, siger Gitte Buurgaard
– Det er vores håb, at hæftet vil blive brugt flittigt, som en hjælp til samtale om døden, siger Pia Jessen
– Vi håber at den kan hjælpe både børn og voksne – og måske også skoleklasser. For selvfølgelig er det et svært område at behandle, men der er altså ingen af os der slipper udenom. På et tidspunkt skal vi tage afsked med en af vores kære, fortsætter hun.
– Vi mener, at også børn skal kunne tage ordentlig afsked, og hvis vores bog kan hjælpe med det, vil vi få en enormt rar fornemmelse i maven – og det tror vi også der er forældre derude, der vil, slutter Pia Jessen
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Det er guld værd!' til en bekendt