Skagen Apotek informerer om ondt i håret

Skagen Apotek informerer om ondt i håret

23. december 2012 - kl. 9:18 - af

Nu er det næsten så meget at det faktisk er – jul altså. Hele personalet på Skagen Apotek vil gerne ønske vores læsere en glædelig jul og et lykkebringende nytår. I sidste uge skrev vi om, hvordan julen måske kan være mindre glædelig for maven og i denne juleuge begynder vi at se mod årsskiftet. Der er en hvis tradition for at byde det nye år velkomment med rigelige mængder alkohol – og begynde året med ondt i hårrødderne og en overbevisning om, aldrig at ville drikke mere.

Det kan næppe komme som nogen overraskelse at denne praksis ikke ligefrem er sund for kroppen. Alkohol virker i store mængder som en nervegift der bl.a. skader hjernens celler. Men også i mindre mængder er alkohol en belastning for kroppen. Alkohol påvirker det center i hjernen der styrer produktionen af urin. Mange vil nok nikke genkendende til hyppige toiletbesøg når der er alkohol i blodet. Langt de fleste symptomer dagen derpå skyldes dehydrering på grund af overdreven produktion af urin.

Vil man undgå alkoholens skadelige virkninger bør man holde sig til sundhedsstyrelsens anbefalinger: At børn IKKE drikker – og i dette tilfælde er man barn til minimum 15 år, at kvinder højst drikker 7 genstande og mænd højst 14 genstande om ugen og at man ikke drikker mere end 5 genstande på en dag.

Når det er sagt – må vi jo erkende, at man ikke altid følger disse grænser. Børn bør på ingen måde drikke, kroppen er ikke udviklet til at kunne håndtere alkoholens giftvirkninger før voksenalderen. Er man voksen kan kroppen bedre håndtere afgiftningen. Man kan undgå mange af ”dagen-derpå” symptomerne ved at drikke rigeligt ikke-alkoholisk væske samtidig med alkoholen. En tommelfingerregel er 1 glas vand/sodavand etc. per genstand – foruden et glas vand at gå i seng på.

Der findes ingen mirakelkure mod tømmermænd. Inden for de seneste år, er der blevet markedsført produkter der skulle kunne forhindre symptomerne (f.eks. kapsler med udtræk af visse kaktusarter) der er dog ingen form for dokumentation for virkningen af disse, og midlernes bivirkninger er stadig ukendte. Skulle man blive offer for håndværkernes hamren, er det bedste at gøre at lindre symptomerne. Et smertestillende middel kan lette en del af det generelle ubehag og hovedpine. Apoteket anbefaler at man bruger paracetamol, da dette stof ikke irriterer maven. Paracetamol findes foruden som almindelige tabletter også som brusetabletter. Søvn og rigelig væske er glimrende midler mod den mathed der opstår når kroppen skal komme til hægterne igen. Hvis intet virker, kan man trøste sig med, at selv de værste tømmermænd oftest er overstået i løbet af en dags tid.

Til slut vil vi blot erindre alle om, at apoteket altid kan hjælpe med et godt råd.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Skagen Apotek informerer om ondt i håret' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger