Smørrebrødet smelter på tungen

Smørrebrødet smelter på tungen

18. januar 2013 - kl. 10:57 - af

Køkkenet på Sygehus Vendsyssel er klar med nye kostoplevelser til de svageste patienter. De serverer nu smørrebrød som gelekost. Det betyder, at patienter med synkebesvær igen kan få fornemmelsen og smagen af f.eks. rugbrød med sild. Og det bliver værdsat hos patienterne.

Mange mennesker med hjerneskade og andre neurologiske lidelser får tygge- og synkeproblemer. Dette kaldes med et lægefagligt udtryk dysfagi.

Genoptræningen efter en hjerneskade tager ofte måneder, hvor patienten og personalet arbejder sammen om at få patienten tilbage til den hverdag, vedkommende havde før sygdommen.

Kompenserer for patientens nedsatte funktion

Heri spiller maden en rolle. Maden skal ikke alene dække patientens ernæringsmæssige behov, den skal også helst ligne hverdagskost. Og for mange mennesker er frokost lig med et stykke rugbrød med pålæg. Det dur bare ikke, hvis du hverken kan tygge eller synke.

Det har køkkenet på Sygehus Vendsyssel fundet en løsning på. De er begyndt at lave smørrebrød i gele. Basis i gelekosten er meget fint pureret kød, fisk, fjerkræ, grønt, frugt og brød som stivnes (geleres) under tilberedning.

– Gelekosten er særlig nem at synke, da gele smelter ved kropstemperatur og derved selv glider ned i svælg og spiserør. Konsistensen på maden kompenserer derved for patientens nedsatte funktion, mens patienten stadig får en god smagsoplevelse, forklarer klinisk diætist Anja Liisberg.

Vej tilbage til hverdagen

Gelekost forudsætter, at patienten har normal følesans i svælget og er vågen og klar, da der ellers er risiko for fejlsynkning. Smørrebrødet er ikke fuldgyldig ernæring og suppleres.

– Men det kan give patienterne både oplevelsen og smagen af smørrebrød, og det er vigtigt i deres rehabilitering. Det kan øge lysten til at spise og patientens fornemmelse af at være på vej tilbage til hverdagen, siger Anja Liisberg.

Smørrebrødet fremstilles i køkkenet i Hjørring og portionsanrettes, så det kan sendes ud til de enkelte afdelinger. I første omgang har patienterne på Brønderslev Neurorehabiliteringscenter fået glæde af gelekosten, men det udbredes nu til andre afdelinger på Sygehus Vendsyssel, hvor der er patienter med synkebesvær.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Smørrebrødet smelter på tungen' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger