Fremragende år for Bryghuset

Fremragende år for Bryghuset

23. april 2013 - kl. 9:14 - af

Den 20. april var ca 500, af Skagen Bryghus 2280 aktionærer, mødt frem til Generalforsamling, der blev afholdt i SkagenHallen. Efter generalforsamlingen mødtes alle til livemusik, røde pølser og naturligvis masser af øl på Bryghuset.

Herunder kan du læse formand, Bent Damgaard Hviid´s,  beretning.


Ja – så afholder vi i dag Bryghusets 7. generalforsamling.

Kære aktionærer – jeg vil gerne ønske jer tillykke med et fantastisk flot regnskab.

Resultatet er på 890 tkr. før skat – det er ikke mindre end en fordobling i forhold til 2011. Regnskabet viser et overskud før afskrivninger på 2 mill. kr.

Det har gjort det muligt at nedbringe den langfristede gæld med 1.780 tkr., og det kan betragtes som en direkte opsparing.

På regnskabssprog vil man sige at resultatet er tilfredsstillende.

På godt jysk – det er ikke så ringe endda.

Omsætningen er steget ca. 25%. Vi kan glæde os over at flere og flere drikker kvalitets øl fra Skagen Bryghus. Det kommer sig nok af at Brygmesteren brygger øllet med varme og sjæl og hele tiden har for øje at resultatet skal kunne tilfredsstille manges smag. Strategien er ikke at fremstille special øl kun få synes om.

Med de gode regnskabsresultater de seneste år kunne man måske blive fristet til at slække lidt på rettidig omhu. Sådan har vi det ikke i Bryghuset. Vi er helt klar over at afstanden fra succes til fiasko er meget lille. Derfor vil vi konstant have omkostningerne i fokus, drage omsorg for, at vore produkter fortsat ligger i top og samtidig sørge for at investere i, hvad der tjener Bryghuset bedst.

Er vi forsat fokuseret på at skabe overskud og formindske vor gæld, vil vi om ganske få år være et af landets stærkeste bryghuse.

Vi har ingen intension om at udvide vor markedsføring væsentlig udover det nære område – det ville være alt for risikabelt – hvis vi havde investeret i en større produktionskapacitet og så omsætningen faldt. Vi tror på, at det vore kunder foretrækker er rigtig gode special øl fremstillet lokalt.

Vi siger naturligvis ikke nej til at sælge vores øl i andre områder, men kun i den udstrækning vor nuværende produktion kan følge med til.

Rigtig mange gæster kombinerer en lørdag med rundvisning, øl smagning, frokost og live-musik. Vi har haft over 5000 gæster til rundvisning.

Hver lørdag har der været musik på bryghuset. Det er blevet et tilløbsstykke hvor man mødes – hører god musik – drikker dejlig øl til maden og fornemmer den gode stemning. Disse arrangementer er i allerhøjeste grad medvirkende til det gode resultat.

Vi får stor ros for vores køkken. I sær Brygger burgeren, Skagen skuddet eller de hjemmelavede fiskefrikadeller bliver rost meget. Vi er meget opmærksomme på, at det er friske råvarer vi anvender i køkkenet og at en stor del er hjemmelavet.

Stor stigning i barsalget takket være den nye bar som blev taget i brug i februar, med 2 kassestationer, mere plads og dobbelt så mange haner. Det har virkelig forøget salget, flowet og arbejdsmiljøet – også takket være stor omsorg fra Søren – vor barchef, som forstår at bekymre sig om gæsterne.

Det har været en stor succes, at vi har outsourcet den del af vort fadøl, der bliver solgt fra de 9 udskænkningssteder i byen. Det drejer sig kun om Drachmann og Skawskum – og det ser ud til, at der kommer et par steder mere i 2013.

Det er årsagen til, at vi i 2012 kunne sælge 240.000 liter øl – fordelt på flasker, barsalg og fustager. Vi har været meget glade for beslutningen om outsourcing der frigav en produktion på ca. 30.000 liter øl, som vi så kunne sælge i Bryghuset og tappe på flasker. Denne outsourcing sker naturligvis med kyndig bistand og kontrol af brygmesteren.

Mange somre gik det nemlig galt for os – vi løb tør for flere øltyper i baren og flaske-kunderne fik heller ikke det de bad om.

I sommeren 2012 er det gået rigtig godt. Vi har været komplet leveringsdygtige i både Drachmann og Skawskum samt mange andre øl typer hele sommeren.

I 2012 leverede vi igen fadøl til Skagen Festivalen. Udover Skagen Hallen og teltet på havnen, så var teltet ved Kulturhuset også repræsenteret med Skagen Bryghus Festival fadøl. Vi kan allerede nu afsløre, at der er skrevet kontrakt, og vi gentager succesen i 2013.

Der er også brygget en jubilæums øl til Skagens 600 års købstadsjubilæum, og vi var også leverandører af både fadøl og flasker til Tordenskjold dagene i 2012. I maj var vi med på De Danske øl entusiasters øl messe i København.

Folk kender jo Skagen Bryghusets produkter, så det var en meget vellykket messe. Øl messen afholdes i år den 23. 24. 25. maj i Carlsberg tappehal 1 Valby.

Skagen Kvalitetsmesse i august er altid en fantastisk og velbesøgt messe. Her er vi naturligvis også med.

Derudover har vi deltaget i messer og øl smagning i Hjørring, Frederikshavn, Sæby, Aalborg og Sindal. Øl smagninger i flere specialbutikker og supermarkeder, særligt op til Jul. Der vises fotos fra huset, mens der fortælles og smages på de gode dråber. – Jo – bryghusets øl er repræsenteret mange steder i det ganske land.

Salgskonsulent Brian Rishøj har sagt sin stilling op og har her pr. 2. april fået nyt job. Vi har været meget glade for Brian og ønsker ham alt mulig held og lykke fremover. Og mon ikke hans veje krydser bryghuset i forbindelse med hans nye job. ( ansat hos et større bryghus)

Michael Iversen har overtaget Brians job. Han har i 3 uger kørt sammen med Brian for at besøge vore kunder, og er derudover blevet sat godt og grundigt ind i jobbet.

Så allerede fra dag et er Michael særdeles godt udrustet til at overtage stillingen som salgskonsulent. Michael har før været ansat ved bryggeriet, og kender til mange af husets arbejdsopgaver. Eksempelvis har han afholdt mange rundvisninger sidste sommer. Michael brænder for opgaven – så velkommen i huset Michael.

Køb af Bryghuset

Som mange måske ikke ved – ejer vi ikke hele Bryghuset, men kun stuen og kælderen lige som udenoms arealet også er et fællesareal. Alt ovenpå som var planlagt til ombygning til adskillige lejligheder samt garage tilhører også Skagen Erhvervsudlejning APS

Bestyrelsen har længe ønsket at blive herre i eget hus, og vi har derfor over lang tid forhandlet om en overtagelse af hele bygningskomplekset.

Vi har nu den store glæde at kunne sige, at det endelig er lykkedes os at erhverve hele ejendommen incl. hele arealet. Jeg er også rigtig glad for at en helt enig bestyrelse gik ind for købet.

Overtagelsesdatoen er 1. maj.

Det giver mange fordele som f.eks. at vi nu kan disponere over hele arealet f.eks. til udvidede arrangementer – teltarrangementer til f.eks. tyroler fest med videre.

Overtagelse af garagerne som vi hidtil har lejet os ind i til bl.a. opbevaring af flasker bliver nu lejefrit. I det hele tage vil overtagelsen skabe nye og udvidede potentialer for Bryghuset i fremtiden.

Taget trænger til en decideret udskiftning, og det kan gøres i 2 etaper. Sidebygningens tagkonstruktion trænger mest til en kærlig hånd, mens det ikke er så slemt fat med hovedhusets tag. Det kan måske holde et par år endnu.

Så bestyrelsen vil tage tilbud ind på et nyt tag på sidebygningen samt undersøge om der ikke på 1. sal kan etableres et festlokale – så vi kan udnytte det kommercielt.

Købsprisen svarer stort set til hvad vi har reduceret vore gældsforpligtelser med, så vi mener det er fuldt økonomisk forsvarligt. Oven i købet har vi fået et rigtig godt tilbud fra Nykredit.

Vi budgetterer med den samme indtjening som sidste år, men overskuddet vil helt sikkert blive endda noget mindre end i 2012 på grund af vedligeholdelsesomkostninger og reparationer af Huset.

Markedssituationen

Ifølge bryggeriforeningen er omsætningen af special øl brygget på mikro bryggerier vokset markant. Det er svært helt nøjagtig at sætte tal på det, fordi der er nogle store medspillere iblandt, som jeg ikke synes hører til mikro bryggerierne.

Men tal for nye øl der er langeret viser en stor fremgang. F.eks. var antallet af nye øl i år 2000 kun 15 – i 2006 506, men nu i 2012 rekord med 756 nye slags øl.

Sidste år refererede jeg til den gavnlige virkning ved at drikke Skagen øl i moderate mængder. Men nu er det videnskabeligt bevidst, at det er sundt at drikke øl. Faktisk er det sådan at man har 18% mindre risiko for at dø for tidligt end de personer, der er helt afholdende eller har et misbrug.

Oven i købet har nogle forskere i Chicago ved forsøg fundet ud af – at øl gør dig kreativ. De småberusede forsøgs personer ( 3 genstande) klarede omring 40% flere af opgaverne og gjorde det tilmed hurtigere end dem uden alkohol i blodet. Før forsøget havde begge grupper præsteret omtrent det samme.

Måske vil man se lidt skævt til dig, hvis du inden et vigtigt møde bæller et par Skagen øl. Men noget tyder på, at det kan fremme din kreativitet at have en lille pind i øret.

Det har været et fantastisk positivt år, men som bekendt er der ingenting der kommer af sig selv. Rene` er helt klar over, at man kun skaber gode resultater ved konstant at være initiativrig og skabe aktiviteter omkring Bryghuset. Det forstår han til fulde. En stor tak til dig Rene` og bestemt også til bryghusets dygtige medarbejdere, som virkelig har forstået at skabe resultater og endnu mere været med til at cementere bryghusets rolle som Skagens lokale samlingssted.

Men Men – så kommer vi til aktionærernes køb – det kunne godt være lidt bedre – det gælder dog langtfra alle – men vi er temmelig langt fra et årligt køb af 6 kasser øl pr. aktionær.

Derfor var der en i bestyrelsen der foreslog at de 4 øl billetter på generalforsamlingen blev reduceret til 2.

Det var der dog ingen stemning for – men måske på sigt – hvis ikke købet stiger væsentlig.

Hvis vi nu sætter målet lidt ned til 4 kasser øl i gennemsnit pr. husstand om året – så er jeg sikker på – med jeres hjælp, at det kan lade sig gøre. Måske var det en ide at lave en abonnementsordning, hvor aktionærerne tegnede sig for et abonnement bestående af 4×2 kasser årligt. Så kommer kasserne helt af sig selv.

En stor tak til bestyrelsen for et godt og konstruktivt samarbejde. Leif Fredborg og Jens Bjerregaard har valgt ikke at lade sig genopstille til bestyrelsen. I har jo været med fra starten og har en stor andel i, at vi fik etableret et bryghus i Skagen. Tusind tak for det og tak for jeres store bidrag til Bryghusets fremgang. Jeg er helt sikker på at I også i fremtiden vil være gode ambassadører for Bryghuset. Leif i Skagen og Jens i København, hvor han også gør en stor indsats.

Ikke mindst en stor tak til alle vore aktionærer – uden jer havde vi ikke noget bryghus

TAK

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Fremragende år for Bryghuset' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2022 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER