Sommeren er højsæson for spritulykker
13. juni 2013 - kl. 9:20 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
I sommermånederne sker der flest spritulykker på vejene. Derfor er 63 kommuner med i en landsdækkende kampagne mod spritkørsel. Den skal få flere til at droppe alkohol, hvis de skal køre hjem efter en fest eller middag.
I løbet af juni måned vil bilister møde over 3000 store plakater langs vejene i hele landet, hvor der står: ”Hvem kører hjem?”.
Formålet er at minde folk om, at aftale hvem der holder sig ædru og kører hjem, inden man tager ud til en middag eller fest.
Når først der er taget hul på en flaske øl eller vin, kan det være svært at holde styr på, hvor meget man har fået at drikke. Derfor kan man risikere at sætte sig bag rattet med for meget alkohol i blodet, selv om man ikke føler sig påvirket.
– Sommeren er en dejlig tid, hvor der er mange sommerfester, festivaler, Sankt Hans-fester og grillaftener, hvor folk får noget at drikke. For at undgå at festen ender med en trafikulykke, så er det vigtigt, at vi alle bliver bedre til at aftale, hvem der skal køre hjem eller gribe ind, hvis en beruset person vil sætte sig bag rattet, siger Brian Pedersen formand for Teknisk Udvalg i Frederikshavn kommune.
Hele 63 kommuner deltager i kampagnen mod spritkørsel, der er lavet i samarbejde med Rådet for Sikker Trafik, politiet og TrygFonden. Politiet vil desuden i løbet af sommeren have ekstra fokus på spritkontrol på vejene.
Drinks uden sprut – kan man det?
I en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden siger hver tredje, at de ville være mere tilbøjelige til at drikke mindre alkohol eller helt fravælge alkohol, hvis de havde et indbydende alternativ.
– Når folk er til en middag eller fest, så drikker de ofte alkohol, fordi de vil være med i festen og oplever det forventes af dem. Det er et problem, hvis de er i bil. Derfor hjælper man sine gæster ved at servere velsmagende drikke uden alkohol, siger Michelle Laviolette, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.
Dansk Bartender Laug har lavet flere opskrifter på alkohofri drinks for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden. Find opskrifterne her: www.facebook.com/stopspritkoersel
På Facebook-siden kan du desuden blande dig i debatten med de 62.000 andre, der allerede støtter kampen mod spritkørsel.
Fakta:
9 ud af 10 spritbilister er mænd.
Spritulykker sker oftest i aften- og nattetimerne fredag og lørdag.
Der er flest spritulykker om sommeren.
Der sker flest spritulykker på landet.
Det er typisk biler eller knallerter, der er involveret i spritulykker.
Alkohol stadig en af de største dræbere i trafikken.
Antal dræbte i ulykker, hvor en spritpåvirket fører af et motoriseret køretøj har været involveret, fordelt på politikredse i perioden 2007-2011 (kilde: Vejdirektoratet):
Bornholm 2
Fyn 34
Kbh. Vestegn 9
København 11
Midt- Vestjylland 34
Midt- Vestsjæll. 35
Nordjylland 43
Nordsjælland 13
Syd- Søndejylland 35
SydSjælll/Lolland-Falster 35
Syd- Østjylland 29
Østjylland 44
Hovedtotal 324
Herunder antal alvorligt tilskadekomne i ulykker, hvor en spritpåvirket fører af et motoriseret køretøj har været involveret, fordelt på politikredse i perioden 2007-2011:
Bornholm 18
Fyn 185
Kbh. Vestegn 57
København 85
Midt- Vestjylland 232
Midt- Vestsjæll. 133
Nordjylland 246
Nordsjælland 81
Syd- Sønderjyll. 197
Sydsjæll.+ Lolland-Falster. 142
Sydøstjylland 173
Østjylland 149
Hovedtotal 1698
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Sommeren er højsæson for spritulykker' til en bekendt