Fælles nordjysk projekt skal øge eksporten til Norge

Foto: Christian Lindgren fra Grenen Maskinfabrik, der er en af de lokale virksomheder, der allerede har hul igennem til markedet i Norge.

Fælles nordjysk projekt skal øge eksporten til Norge

16. juni 2013 - kl. 11:00 - af

Vækstforum Nordjylland har netop bevilliget 1,5 millioner kroner til et fælles nordjysk erhvervsfremstød i Norge. Projektet skal kortlægge de norske virksomheders efterspørgsel efter nordjyske samarbejdspartnere samt etablere et netværk for underleverandører, der skal sætte skub i den nordjyske eksport til Norge.

Omdrejningspunktet i projektet er en kortlægning af den norske efterspørgsel efter samarbejde med nordjyske virksomheder. I løbet af projektperioden på halvandet år skal en norgeskonsulent besøge omkring 90 norske virksomheder og erhvervsaktører. Målet er at hjælpe mindst 25 nordjyske virksomheder til enten at starte eksport til Norge eller styrke den påbegyndte eksport.

Parterne bag projektet er erhvervskontorerne i Hjørring, Brønderslev og Frederikshavn, Center for Arbejdsmarked i Frederikshavn Kommune og Væksthus Nordjylland. Derudover er der lavet samarbejdsaftaler med Eksportrådet og Invest in Denmark. Projektet administreres af erhvervskontoret i Frederikshavn Erhvervshus Nord.

Allan Hejslet, erhvervskonsulent og projektleder i Erhvervshus Nord mener, at et koordineret erhvervssamarbejde er den helt rigtige vej frem:

– Ved at samarbejde sikrer vi, at de norske virksomheder møder en koordineret indsats fra det nordjyske erhvervsliv. Sammen har vi langt større gennemslagskraft og kan gøre den største forskel for vores virksomheder. Selvom mange nordjyske virksomheder reelt har kapacitet til mere produktion og kan tilbyde et kvalitetsprodukt til en konkurrencedygtig pris, så har en stor del ikke de slagsmæssige kompetencer til at skabe kontakt til det norske marked. Her vil projektet virkelig kunne gøre en forskel, siger han.

Projektet er et tydeligt eksempel på det øgede erhvervssamarbejde, som Frederikshavn og Hjørrings borgmestre har meldt ud, og projektet sker i tæt samarbejde med de mange andre lokale norgesaktiviteter. Den primære målgruppe er den store industrielle sektor i Nordjylland med mange små og mellemstore virksomheder, der har potentialet til eksport.

En af de nordjyske virksomheder, der allerede leverer til Norge, er Grenen Maskinfabrik, som har 80 – 90 procent af deres omsætning fra eksport til Norge.

– Vi arbejder hovedsageligt i olieindustrien, men der er også andre interessante markeder som landbrug, fiskeri og minedrift. Men det er ikke nemt at komme ind i Norge. Det kræver et netværk, og at man er klædt rigtigt på. Der er ikke plads til fejl hos underleverandører, så kvaliteten og leveringstiden skal være 110 procent i orden. Det er derfor vigtigt, at virksomhederne bliver gjort klar til det norske marked, for man har kun én chance deroppe, siger Christian Lindgren, direktør Grenen Maskinfabrik.

Foruden virksomhedsbesøg i Norge vil projektet stå for oprettelsen af et netværk for underleverandører, der via videndeling og sparring skal klæde virksomhederne bedre på i forhold til muligheder og barrierer på norske marked. Endelig vil projektet også stå matchmaking via konferencer og workshops i Danmark og Norge.

Fakta om Nordjysk Erhvervsfremstød Norge
Projektets mål er i projektperioden at hjælpe mindst 25 nordjyske virksomheder til enten at starte eksport til Norge eller styrke den påbegyndte eksport.
Projektet vil skabe mindst 50 nye arbejdspladser i projektperioden – og potentielt mange flere på sigt.
Projektet løber fra august 2013 til februar 2015
Vækstforum Nordjylland har investeret 1.498.000 kroner i projektet, som er sendt til Erhvervsstyrelsen for endelig godkendelse


Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Fælles nordjysk projekt skal øge eksporten til Norge' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger