Søg efter dine historiske rødder i Frederikshavn Stadsarkiv

Foto fra 1914. Jens Andreas Bech og hustru Lovise Bech og deres børn, samlet i familiens stue.

Søg efter dine historiske rødder i Frederikshavn Stadsarkiv

21. oktober 2013 - kl. 11:46 - af

Mange har sikkert set tv-udsendelsen ”Ved du hvem du er?”, som netop i disse uger ruller over skærmen på DR. Her får kendte personligheder med hjælp fra arkiver mulighed for at finde deres historiske rødder via en veltilrettelagt slægtsforskning foretaget af arkivarer.

Går du og overvejer, om du selv skal bevæge dig ud på slægtsforskningens snørklede veje i den kommende mørke vinter, er Frederikshavn Stadsarkiv et godt sted at begynde eller måske forsætte din allerede igangværende forskning.

Fra folkeregisterkort til plejebørnsprotokoller

På stadsarkivet ligger vi inde med en lang række spændende arkivgrupper, som indeholder personalhistoriske oplysninger. Disse arkivalier kan ofte være en god hjælp til opsporing af oplysninger om personer.

Nogle af de arkivalier, der er meget anvendt i slægtsforskning, er folkeregisterkortene, der strækker sig tilbage til 1924, da Folkeregisteret blev indført i Danmark og frem til 1968, hvor personregisteret med Cpr-nr. blev indført. Foruden bopælsadresse får du i mange tilfælde også oplysninger om erhverv, ægteskabelig stilling, børn og meget andet. Kan du ikke finde de oplysninger, du søger i folkeregisterkortene, kan du måske finde dem i en af aldersrentesagerne, som var forløberen for folkepensionen, og som strækker sig tilbage til 1891.

Er familiemedlemmet, du søger, et tidligere plejebarn, skal du ikke fortvivle. I 1888 blev det nemlig lovpligtigt at føre tilsyn med plejebørn, og derfor har stadsarkivet også plejebørnsprotokoller. Her kan man se oplysninger om plejeforældre og plejebarnet, og man kan være heldig at finde udførlige oplysninger om til- og fraflytningsforhold m.v..

Materialerne i arkivet giver ikke blot mulighed for at finde frem til en person. Du har også mulighed for at finde ud af, hvad de lavede, og hvad de levede af. Kort sagt; du har mulighed for at kigge dine slægtninge over skuldrene.

Hvad må du se?

Selv om du har mulighed for at gå på opdagelse i forskelligt arkivmateriale, vil du som slægtsforsker ofte støde ind i materiale som du ikke kan komme til at se. Personfølsomme oplysninger skal være 75 år gamle, før de er tilgængelige, men der kan i nogle tilfælde søges om dispensation.

Besøg os og bliv inspireret

På stadsarkivets hjemmeside kan du se eksempler på nogle af de ovennævnte arkivalier, som er populærere i slægtsforskning. Vi har desuden lavet en folder, som giver gode råd og vejledning i, hvilke materialer man kan anvende til slægtsforskning, og vi linker til relevante hjemmesider, hvor du også kan finde andet materiale. Så klik ind på www.frederikshavnstadsarkiv.dk og bliv inspireret til at begynde på din egen slægtshistorie.

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Søg efter dine historiske rødder i Frederikshavn Stadsarkiv' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger