Læs denne uges finansbarometer lige her
26. februar 2014 - kl. 7:04 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Skrøbelig forbrugeroptimisme
I sidste uge udsendte Danmarks Statistik nye februar-tal for forbrugertilliden. Forbrugertilliden måler, hvordan danskerne ser deres egen økonomiske situation og den økonomiske situation for landet som helhed. Forbrugertilliden faldt fra 6,3 i januar til 4,2 februar. Trods det lille fald, så er niveauet for forbrugertilliden fortsat højt, idet niveauet i januar faktisk var det højeste siden sommeren 2007.
En så høj forbrugertillid vil normalt svare til en pæn vækst i privatforbruget, men verden er ikke altid normal. Forbrugertilliden har nemlig nu befundet sig på et højt niveau i trekvart år, uden at det kan ses på forbruget. Der er imidlertid flere tegn på, at forbruget er kommet noget bedre fra start her i det nye år. Der har blandt andet været positive tal for både dankortomsætningen og bilsalget.
Denne fremgang er dog ikke helt entydig, idet detailomsætningen for januar faldt med 0,4% (sæsonkorrigeret). Gennem krisen har detailsalget dog vist sig ikke at være en særlig god indikator for det samlede forbrug. Her er tal for dankortomsætningen bedre, og vi venter derfor, at forbruget formentlig er steget i starten af året.
I sidste uge blev der også offentliggjort regionale BNP-tal frem til 2012. Selvom der ikke er tale om ”friske tal”, så viser tallene stadig nogle interessante pointer. Tallene viser, at der er store forskelle i både niveauet og udviklingen i BNP på tværs af landet. Disse produktionsforskelle afspejler sig imidlertid ikke i de disponible indkomster, som både udvikler sig ens og stort set ligger på samme niveau i alle dele af landet Dette bør der tages højde for, når der bliver diskuteret regionale forskelle. Der kan læses mere i analysen fra d. 19 februar: ”Flash Comment – Danmark: Store regionale BNP-forskelle – ingen indkomstforskelle”.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Læs denne uges finansbarometer lige her' til en bekendt