Apoteket informerer: Hjælp ved akut sygdom eller skade
18. august 2014 - kl. 9:16 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Når man bliver pludseligt syg, kan det være svært at huske hvor man skal ringe hen. Derfor har Region Nordjylland udarbejdet en pjece med tilhørende huskekort. Det er nemlig ikke helt lige meget, hvem man opsøger. Huskekortet passer i tegnebogen og har de vigtigste oplysninger og telefonnumre. Pjecen kan hentes på apoteket og findes desuden på engelsk, tysk, spansk og polsk.
Der er desuden udarbejdet en app ”akuthjælp” med de samme informationer.
Har man akut brug for lægehjælp mellem 8 og 16 på hverdage, ringer man bare til sin praktiserende læge. Er man på ferie i Danmark, kan man kontakte en læge i lokalområdet. Apotekerne kan som regel informere om hvilken læge man kan gå til.
Opstår behovet uden for de praktiserende lægers åbningstid, bør man starte med at overveje hvor akut behovet reelt er. For at undgå overbelastning af vagtlægesystemet er det bedst hvis man begrænser henvendelserne til de absolut nødvendige. Hvis det er et barn der er blevet sygt, kan det være vanskeligt at vurdere hvornår det er nødvendigt at kontakte vagtlægen. På hjemmesiden: www.sygebørn.dk kan man få råd om hvad man selv kan gøre, og hvornår det er nødvendigt med omgående lægekontakt.
Inden man ringer til vagtlægen, bør man tage temperaturen, hvis der er tale om feberlignende symptomer.
Man kan ikke komme til vagtlægen, med mindre man ringer først. Mange problemer kan klares over telefonen.
Vagtlægesystemet er ikke beregnet til receptfornyelser. Naturligvis kan man være uheldig at være løbet tør for medicin fredag eftermiddag og have brug for en recept. Det er dog ikke altid det er nødvendigt at få en ny recept med det samme. Der er meget medicin hvor der ikke sker noget ved at holde et par dages pause.
Vagtlægerne i region Nordjylland har tlf.nr. 70 150 300
Har man brug for at komme på skadestuen (f.eks. med en brækket arm) skal man stadig ringe til vagtlægen. Vagtlægen kan derefter henvise til skadestuen hvis det skønnes nødvendigt.
Bliver man livstruende syg eller skadet, skal man straks ringe 1-1-2. Ved vagtcentralen bliver man guidet til at udøve førstehjælp, mens hjælpen er på vej. Man skal ikke lægge røret på før man får besked på det.
I pjecen kan man også læse om tandlæge og det psykiatriske beredskab.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Apoteket informerer: Hjælp ved akut sygdom eller skade' til en bekendt