Åbent brev til Regionsrådet fra Birgit og Bjarne OPD.
14. september 2014 - kl. 13:55 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Dette åbne brev er nu besvaret, se det nederst i artiklen.
Der er al mulig grund til at bevare akutbilen i Skagen.
Skagen var indtil 2011 betjent med en ambulance med to reddere, og en akutbil bemandet af en ambulancebehandler i 12 timer.
Så skete der en tragisk hændelse, hvor en yngre mand døde. Der var 26 minutters ventetid på ambulancen.
Det blev besluttet, at akutbilen fremover skal være i Skagen i døgndrift.
Det var en klog beslutning.
Når ambulancen er ude af området, er akutbilen der. Akutbilen forlader ikke området. Akutbilen er bemandet med en ambulancebehandler, der kan starte tidlig livreddende behandling på stedet.
Akutbilen er udstyret med medicin, behandlingsudstyr og kommunikationsudstyr, og redderen er specialuddannet til behandling og til at starte behandling ene mand på stedet, indtil ambulancen når frem og tager over mhp. fortsat behandling og transport.
Der er 67 km til nærmeste behandlingssygehus. 100 km til Ålborg sygehus. 42 km til Frederikshavn, hvor ambulancen evt. skal komme fra, hvis ambulancen i beredskab i Ålbæk ikke er til stede.
Der er grundet sikkerhed, tryghed, behandlingsmulighed af en akutredder og grundet afstand al mulig grund til at opretholde akutbilen i Skagen.
Nu rasler regionen med sablen. Akutbilen skal nedlægges i Skagen.
Hvad tænker regionen som erstatning?
Hvilke krav sætter regionen til Falck om at sikre hurtig respons i Skagen?
Mvh.
Bjarne Kvist gruppeformand Socialdemokraterne i Frederikshavn Byråd og bosat i Skagen
Borgmester Birgit Hansen, Frederikshavn Kommune
Kære Birgit og Bjarne
Tak for Jeres åbne brev.
Jeg har stor forståelse for, at det kan virke som en pludselig beslutning, der kan skabe utryghed.
Beslutningen er en del af det budgetforlig, som Regionsrådets partier med undtagelse af EL har indgået for 2015 og som skal behandles i Regionsrådet den 30. September.
Situationen er, at vi for at kunne prioritere yderligere behandling på sygehusene har skulle finde 155 mio kr i besparelser. En af besparelserne på 3,1 mio kr er således akutbilen i Skagen.
Når vi i enighed har medtaget denne besparelse er det på baggrund af oplysninger om, at ambulancernes gennemsnitlige responstid i hele 2013 har været 7:54 minutter altså et pænt stykke under den gennemsnitlige responstid, der er aftalt med Falck på 9:12 minutter.
Den responstid der er i Skagen er blandt de laveste i regionen og den er opnået selvom ambulancen stationeret i Skagen ved 50 pct af udrykningerne har været udenfor byen. Jeg skal for god ordens skyld bemærke, at akutbilen ikke tæller med i den opgørelse.
Akutbilen har kørt ud på alle 440 udrykninger i Skagen i 2013, hvilket ikke er efter disponerings vejledningen, men skyldes behovet for at akutredderene har kunne opretholde deres kompetencer, da akutbilen faktisk kun skulle have været disponeret i 217 tilfælde.
Det er derfor udfra den lave responstid og at det faktiske behov for akutbilen kun er gennemsnitligt ca 4 gange pr. uge, at vi ikke finder, der er baggrund for at opretholde den.
De afstande I henfører til er til sygehusene er jo ganske korrekte, men det skal her tages i betragtning, at Falck operere med et såkaldt flydende beredskab. Det vil sige, at i det øjeblik ambulancen forlader Skagen med en patient til sygehuset så vil andre af Falcks ambulancer rykke tættere på for at sikre dækningen. Det er således ikke på den måde, at ambulancerne uden for anvendelse holder fast på en station, hvis der er andre stationer, hvor ambulancen er under kørsel.
Den nye kontrakt med Falck som regionen har indgået fra 1. April 2015 operere fortsat med en gennemsnitlig responstid på 9:12 minutter og en række forbedringer med bl.a. Defillibratorer i de patienttransportsbiler, der ikke er ambulancer. Dertil kommer jo vores fælles indsats med hjertestarter og tilkald af hjemmesygeplejen. Min vurdering er således, at Skagen fortsat vil have et højt beredskab.
Med venlig hilsen
Ulla Astman
Regionsrådsformand
6 kommentarer til “Åbent brev til Regionsrådet fra Birgit og Bjarne OPD.” under annoncerne.
Det kan således konstateres, at det ikke sund fornuft; men statistik, der er styrende for regionens dispositioner. Som kompensation bør Skagen gives ø-status. Det vil så være lettere at tilkalde redningshelikopteren fra Aalborg.
Den responstid, som bliver nævnt voldsomt mange gange, hvor er det til og fra??
En sommer dag er det vel nærmest kun en cykel, man kan holde den tid på?? Vel at mærke, hvis cyklen er heroppe i området i forvejen.
Til Ulla Astman.
Det virkelig godt gået af vores Falckredder, de kan levere en responstid der er 1 minut og 16 sekunder hurtigere ind der deres kontrakt med regionerne. Herefter bliver alle der bor eller besøger Skagen straffet ved at nedlægge byens akutbil. Jeg håber at i politikerer kan se hinanden i øjne og have rigtig god samvittighed hvis der sker det samme som i 2011 hvor en familiefar på kun 39 år døde. SÅ TÆNK JER NU RIGTIG GODT OM INDEN I BESLUTTER JER FOR DENNE TÅBELIGE BESLUTNING – DET ER FOR SENT NÅR ULYKKEN ER SKET OG VI IGEN STÅR MED ET DØDSFALD.
med venlig hilsen
Per Jensen
1) skulle KUN være disponeret 217 gange ??!! 217 gange er også i min verden mange gange. Har man mon tal for hvor mange gange akutbilen så gjorde en forskel ?
2) hvad nytter yderligere behandling på sygehusene hvis patienterne ikke når derhen.
hmm 440 udrykninger noget der ikke passer ind her 440:365 dag vil sige de kun rykker ud 1,2 gang i døgnet, tror ikke det er sandheden og ved alle heroppe , Men tror helt sikker ulla bor ved en storby, eller osse er hun mindre klog
Lidt om tal.
Fra min studietid husker jeg at det ikke er sikkert at man kan vade over en flod der er 30 cm dyb i gennemsnit. Den kunne tænkes at være 10 cm dyb det meste af vejen over, men være 4 meter dyb over en kortere strækning.
Ergo det hjælper ikke den patient der må vente 26 minutter at den gennemsnitlige responstid er 7-8 minutter.
Jeg kender ikke aftalen med Falck, men den burde også indeholde en bestemmelse om maksimal responstid. F.eks. “Den maksimale responstid må højest være
xx minutter. Såfremt dette overskride i mere en o,x% af tilfældene erlægger Falck en bod på kr.xxxxx. stigende kraftigt jo højere denne procent viser sig at være”