
SKAGEN – fra fiskerleje til købstad
1. oktober 2018 - kl. 9:34 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Fra et simpelt fiskerleje udviklede Skagen sig i starten af 1900-tallet til en rigtig købstad med en glubsk appetit på det 20. århundrede.
Jernbanen kom til Skagen i 1890, og i 1907 blev den længe ønskede havn indviet.
Derefter gik det stærkt i byen. Som paddehatte i regnvåd jord skød bebyggelser og aktiviteter frem. Fiskeriet tog et vældigt opsving, omkring havnen opførte man den ene store bygning efter den anden, og samtidig skød hoteller i hobetal op og kom til at præge bybilledet i Skagen.
Driftige folk i Skagen så mulighederne, og tilflytningen var massiv over ganske få år.
Skagboerne havde fået biograf, gasværk og en ny skole, men nu stillede man også krav om rindende vand, lys i gaderne om aftenen, kloakering, asfaltering, et opdateret sygehusvæsen og en masse andre ting.
Byrådet måtte på overarbejde, men hvordan løstes opgaverne? Det slog gnister i den folkevalgte forsamling, når de nye ting blev drøftet. Noget fik man rask fra hånden, andet trak ud i årevis.
Fokus var dengang som nu på havnen og fiskeriet, men der var trods alt også andre elementer i byudviklingen.
Kunstnerne havde man allerede haft rendende, nu kom resten af verden også. Turisterne belejrede byen, og de kom fra hele Europa. De første biler dukkede op, men det var svært at finde farbar vej for køretøjerne, og Aalbækvejen var landskendt for sin katastrofale beskaffenhed.
Første verdenskrig kastede også sin kølige skygge over Skagen, og med de svenske notfiskere fik byen i perioder sit indbyggertal fordoblet fra den ene dag til den anden.
Fra Klitgaarden fulgte kongefamilien interesseret med i hele udviklingen, og byen fik sin egen dagspresse, hvor alt, hvad der indtraf, omhyggeligt blev refereret.
Der er således rigeligt at tage fat på, når man vil fortælle om Skagen i begyndelsen af 1900-tallet, og det vil cand.mag. Thorkild Vejen gøre i Kulturhus Kappelborg den 11. oktober kl. 19.30 i Salen.
Foredragsholderen er opvokset i Skagen som søn af bagermester Johannes Petersen på Markvej –mange husker de fabelagtige smørkranse og Dagmartærter fra bageriet. Thorkild Vejen blev dog historiker, og har i mange år undervist på gymnasiet i Frederikshavn. For nogle år siden skrev han bogen ”Lussinger og læderhalse” om Skagen i 1950’erne.
Foredraget vil være rigt illustreret, og der bliver også lejlighed til at synge med på et par af datidens lokale sange.
Skagen Lokalhistoriske Forening står som arrangør, og der er gratis adgang for alle. Der kan ikke bestilles billetter, man skal bare møde op og benytte lejligheden til at blive klogere på en tid, hvor grundlaget for det Skagen, vi kender i dag, blev lagt.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'SKAGEN – fra fiskerleje til købstad' til en bekendt