Fra Aalbæk til verdensberømt byggeri i Norge
19. september 2019 - kl. 9:59 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Nordisk Elementbyg fra Aalbæk har leveret 250 kubikmeter trælister til museet Kistefos, der blev indviet i går.
Bygningen, der er tegnet af BIG, er allerede kaldt verdensklasse, og kåret som et af verdens flotteste byggerier i 2019. Fra i dag er The Twist åben for offentligheden, efter den norske dronning Sonia i går indviede den kombinerede bro og kunsthal, der er huser Kistefos Museum. Det er dansk arkitektur og ingeniørkunst, når det er bedst er anmelderne enige om og absolut oplevelsen værd at køre de 80 kilometer fra Oslo og nordpå. Men vi behøver ikke tage længere end til Aalbæk, for at se de private fotos og høre historien om bygningens indre, 250 kubikmeter PEFC træ, der er efter verdens strengeste bæredygtigheds certificering er udvalgt og Guldmærket i de nordsvenske skove og transporteret til Nordisk Elementbyg på Skagensvej. Her har Per Gajhede taget i mod underentreprisen fra entreprenørvirksomheden Bladt Industries, og opgaven begyndte bogstavelig talt med at skære de solide stammer til pindebrænde:
”Jo, man kan godt kalde det at bygge et hus af tændstikker. Vi har skåret granerne op til 4 gange 8 centimeter, fordi de skulle bruges i den buede konstruktion,” fortæller Per Gajhede, ejer af Nordisk Elementbyg.
Træ får særbehandling
The Twist snor sig 60 meter over Randselva, og er en jernkonstruktion, der i sig selv er et spektakulært aluminiumsbeklædt værk midt i en af Nordeuropas største skulpturparker. Men inden i har den 1000 kvadratmeter store bygning altså flader med bæredygtigt godkendt grantræ, der er brandimprægneret, og metoden til det, er en specialitet i Aalbæk:
”Brandimprægneringen er vigtig, da museet er en offentlig bygning. Fordi BIG havde besluttet det skulle være træ indenfor, så kom vi i spil, da det er en af vores særlige kompetencer. Som mindre virksomhed kan vi lettere omstille produktionen, og det bliver mere og mere efterspurgt at bygge i bæredygtige træelementer,” siger Per Gajhede, der har bygget i certificeret træ de seneste otte år.
Sammen med tolv tømrere har Per Gajhede selv været i Norge i fire måneder for at montere de mange tusind lister, der tilsammen udgør vægge og lofter i den snoede bygning, og både han og hans medarbejdere er stolte over at deltage i opførelsen af det arkitektoniske mesterværk, der får sit unikke udtryk af et 90 graders vrid.
”Der er ingen tvivl om, at når man har været med til sådan noget som det her, så får man en ekstraordinær oplevelse og opmærksomhed for den opgave man har leveret. Vi har fx også været med til at bygge Korsbæk by på Bakken, og det kan vi mærke. Der kommer flere opgaver af det. Men det betyder også noget, at det er bæredygtigt træ vi bruger,” slutter Per Gajhede.
Fotos: Per Gajhede.
En kommentar til “Fra Aalbæk til verdensberømt byggeri i Norge” under annoncerne.
Det har jeg ventet på længe.Fet ses snart