Økonomisk tilskud til forprojekt for Geopark

Økonomisk tilskud til forprojekt for Geopark

2. november 2019 - kl. 6:15 - af

Byrüdets afholdt i slutningen af marts et temamøde om strategier for certificering og formidling af Frederikshavn Kommunes natur.

Efterfølgende besluttede Plan- og Miljøudvalget i begyndelsen af maj at fokusere pü mulighederne i en Geopark.

Plan- og Miljøudvalget besluttede pü dets seneste møde at ansøge Teknisk Udvalg om økonomisk tilskud pü 500.000 kr. til et forprojekt for en Geopark. Denne ansøgning er sat pü dagsordenen for Teknisk Udvalgs forestüende møde den 4. november.

FormĂĽlet med forprojektet er at afdĂŚkke Geoparkens potentialer, fremkomme med en strategi for realiseringen af Geoparken samt afdĂŚkke hvilke omkostninger, der er forbundet hermed.

Endvidere skal forprojektet afdække, hvordan de stedbundne potentialer bedst muligt sættes i spil, samt indarbejde UNESCO’s fokuspunkter med henblik på en eventuel senere UNESCO-akkreditering. Endelig skal der gennem forprojektet udarbejdes materiale og ansøgninger til eksterne fondsmidler til realisering af Geoparken.

IgangvĂŚrende projekter

Der er i Frederikshavn Kommune allerede igangvÌrende og afsluttede projekter, som har med kommunens udvikling, landskabsformer, formidling og geologiske formationer at gøre. Det gÌlder bl.a. udsigtsplatformen pü Pikkerbakken, Grenensporet og LIFE-projekterne i Rübjerg Mose, Hulsig Hede og pü Grenen med synliggørelse af rimmer-dobber landskabet.

Geoparken skal samle og videreudvikle pĂĽ den natur og de geografiske potentialer, som allerede findes for sĂĽvel lokale borgere og turister og skabe flere gode muligheder for erhvervsliv, turisme og bosĂŚtning.

Kommunaldirektøren indstiller forud for mødet, at Teknisk Udvalg bevilliger 500.000 kr. i 2020 fra dispositionspuljen til Geopark-forprojektet.

Attraktion og stor brandingvĂŚrdi

Som certificeret geopark vil der kunne skabes et nyt grundlag for søgning af fondsmidler og initiativer, der øger fokus og gennemslagskraft i formidlingen af Nordjylland som attraktion. Det vil skabe øget vÌrdi for omrüdet som helhed, idet der skabes et nyt og stÌrkt fÌlles fundament med mange muligheder.

Der skabes bl.a. grundlag for understøttelse af oplevelseserhvervet i form af øget aktivitetsefterspørgsel, øget turisme med eksempelvis GEO-turisme, øget fokus pü lokalproducerede fødevarer og nicheerhverv.

At vÌre geopark medfører ikke ny lovgivning, og erhvervslivet kan udvikles som hidtil. Videre blander en geopark sig ikke i private lodsejeres dispositioner over deres jord og ejendom.

Men at blive en anerkendt geopark giver stor brandingvÌrdi, som understøtter øget erhvervsudvikling, büde nationalt og internationalt. En godkendelse som UNESCO-akkrediteret geopark løber over en 4-ürig periode, hvorefter den evalueres og gentages pü ny.

I dag findes der geoparker i bl.a. Vestjylland og Odsherred pĂĽ SjĂŚlland.

 

Tekst: Per Rye

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Økonomisk tilskud til forprojekt for Geopark' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
Š 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger