Vinteren er højsæson for frostskader i huse og sommerhuse
15. november 2019 - kl. 9:03 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Frostsprængte rør i huse og sommerhuse kan nemt undgås med et par enkle tiltag, lyder det fra Topdanmark, der hver vinter oplever mange skader grundet frostsprængninger i huse og sommerhuse.
Den første frost er på vej, og har du sommerhus, er det tid til at lukke det ned på den rette måde, så du undgår ødelagte vandrør, der kan destruere dine gulve, dit køkken eller dine vægge.
Ifølge tal fra Topdanmark sker skaderne især i januar, februar og marts måned. Det skyldes ofte, at hus– eller sommerhusejere har glemt at lukke ordentligt ned for vandet eller glemt at lade varmen være tændt.
”Hvis du ikke allerede har gjort det, så er det ved at være sidste udkald for at lukke sommerhuset ned, hvis du gerne vil undgå skader på dine vandrør i løbet af vinteren,” siger Martin Wamsler, der er skadechef i Topdanmark.
Når en periode med temperaturer omkring eller lige under nul bliver afløst af lavere minustemperaturer, er det dårligt nyt for hus- og sommerhusejerne. Derfor er det værd at tage varslet om frost alvorligt og forebygge frostsprængninger, lyder det fra skadeschefen.
”Vandskaderne er næsten altid forbundet med store gener for kunderne, fordi det dels tager lang tid at affugte gulve og vægge, inden skaderne kan udbedres, dels kan selve skaderne i værste fald være meget ødelæggende,” siger Martin Wamsler.
Følg de gode råd
Husejere og sommerhusejere er generelt gode til at tage deres forholdsregler om vinteren, og det skal de fortsætte med at gøre.
”Vi råder altid vores kunder med sommerhus til at have lidt varme på i alle rum i løbet af vinteren og samtidig gøre det til en vane at lukke for vandet og huske at tømme rørene for vand, så sprængningerne undgås,” siger Martin Wamsler.
Er uheldet ude, og vinterkulden får bugt med et vandrør i hus eller sommerhus, fx på grund af at en uforskyldt strømafbrydelse har lukket for varmen, kan skaden være dækket af bygningsforsikringen.
“Men det forudsætter, at man har fulgt kravet om at have varme på. Skyldes frostsprængningen, at du har lukket for varmen, vil der ikke være dækning,” siger Martin Wamsler.
FAKTABOKS: Vinteren kan vise tænder – gode råd
Med disse gode råd kan du forebygge frostsprængninger i dit sommerhus:
• Luk for vandet ved hovedhanen og tøm alle vandrør
• Sørg for at frostsikre toilettet og kom frostvæske i alle afløb
• Aflås målerbrønden, hvis dette er muligt, så stophanen ikke kan åbnes
• Tøm vaske- og opvaskemaskine for vand
• Sørg for tilstrækkelig opvarmning af huset så alle rør holdes frostfrie – også dem som løber i skunkrum, på loftet etc.
Risikoen for frostsprængninger er størst, hvis:
• Der er hård frost
• Vandet i rørene står stille
• Rørene på loftet ikke er isolerede
• Rørene ligger i et rum uden isolering
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Vinteren er højsæson for frostskader i huse og sommerhuse' til en bekendt