Illustrationsfoto.
Så mange kører bil, når de har drukket
14. december 2019 - kl. 6:10 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Otte procent af bilisterne har kørt bil, selv om de var i tvivl om, hvorvidt de havde drukket mere alkohol end tilladt. Blandt de unge bilister er problemet dobbelt så stort, viser en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden. Aktuel kampagne og politikontrol skal stoppe julespritbilisterne.
Spritkørsel er noget, som et markant flertal af danskere tager afstand fra. Men det er desværre ikke alle, der lader bilen stå, når de har fået promiller i blodet.
I forbindelse med den aktuelle julefrokostsæson har Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden spurgt 3.515 bilister, om de inden for det seneste år har kørt bil, selv om de måske har drukket mere end tilladt.
Blandt de adspurgte siger 89 % nej til spørgsmålet. Men otte procent siger ja. Problemet er størst blandt de 17-35-årige, hvor 16 % svarer, at de inden for det seneste år har kørt bil, selv om de måske havde drukket mere end tilladt. Blandt de 36-50-årige er tallet 7 %, hos de 51-65-årige svarer 4 % ja til spørgsmålet, og hos bilister over 66 år er der 3 %, der har kørt bil, selv om de var i tvivl om deres promille.
– Er man det mindste i tvivl om sin promille, så skal man lade bilen stå. Det er bekymrende, at så mange kan finde på at køre bil efter at have drukket, når de fleste ved, hvor risikabelt det er. Der skal bare én spritbilist til for at ødelægge det for mange mennesker. Derfor skal vi have flere til at lade bilen stå, når de har drukket alkohol, siger Liv Knoblauch Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.
Set over de sidste ti år er antallet af spritulykker med personskade faldet. Men ulykkerne sker stadig. Sidste år mistede 32 mennesker livet og 183 personer kom alvorligt til skade i ulykker, hvor der var alkohol involveret.
Vær en god ven og bland dig
Her i december gennemfører Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden en landsdækkende kampagne for at få flere til at blande sig, hvis en beruset gæst til middagen eller julefrokosten finder bilnøglerne frem.
– Vi skal have flere til at lade bilnøglerne blive i lommen, når de har drukket alkohol. Og her spiller omgivelserne en stor rolle, for hvis de blander sig, når en beruset gæst finder bilnøglerne frem, så kan det være afgørende for, at personen aldrig får sat sig bag rattet, siger René Højer, programchef i TrygFonden.
Se kampagnefilmen “Der er mange måder at stoppe spritkørsel på. Hvad er din?” og find fakta om spritkørsel her.
Ekstra politikontrol på vejene
Sideløbende med den landsdækkende kampagne mod spritkørsel gennemfører politiet ekstra spritkontroller i hele landet i december for at stoppe dem, der ikke kan finde ud af at adskille alkohol og bilkørsel. I december sidste år sigtede politiet 360 personer for spritkørsel.
– Politiets fokus og kontroller vil især blive rettet mod de store julefrokostdage torsdage, fredage og lørdage i ugerne op til jul. Der vil også blive udført kontroller på søndage, hvor man stadig kan være påvirket efter indtagelse af spiritus aftenen forinden, siger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.
Om undersøgelsen:
Har du inden for det seneste år kørt bil, selv om du måske har drukket mere end tilladt?
• Nej: 89 %
• Ja: 8 %
• Ved ikke: 3 %
Fordelt på køn og alder:
• Kvinder: 5 %
• Mænd: 11 %
• 17-35-årige: 16 %
• 36-50-årige: 7 %
• 51-65-årige: 4 %
• 66+: 3 %
(kilde: Plan Gruppen – tidligere Promonitor – for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden. 3.515 besvarelser fra januar til og med 29. november 2019).
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Så mange kører bil, når de har drukket' til en bekendt