Elsker vi turister?

Elsker vi turister?

21. februar 2020 - kl. 9:42 - af

Mon virkelig alle vi fastboende har et så inderligt forhold til de knap halvanden million turister, der hvert år besøger vores by?

Jeg tror de fleste forbeholder så lidenskabelige følelser til deres allernærmeste.

Ikke desto mindre præsenteres vi gang på gang for påstanden om, at vi elsker turister.

I Skagen har vi, siden slutningen af forrige århundrede, kendt til turister og i dag er vi alle klar over, at turisterne bidrager væsentlig til byens omsætning og skatteindtægter – og det har åbenbart næsten alle været klar over i den rundspørge, som Turisthus Nord har fået foretaget af Megafon.

At ni ud af ti adspurgte er tilfredse med det antal besøgende vi har, er bestemt også positivt.

At omkring en fjerdedel ikke har kunnet erklære sig tilfredse med det nuværende turistpres, vidner nok om, at der også er en god del, der har forbehold.

Der er bestemt god grund til at ønske detailhandlen og alle i turisterhvervet tillykke med de fine tilbagemeldinger, der naturligvis kommer af målrettet arbejde og god service.

Der er givetvis fortsat udviklingsmuligheder for turismen, men vi skal undgå at ødelægge den autencitet som både turisterne og vi fastboende sætter så stor pris på. Vi har desværre set alt for mange eksempler, både her i landet og udlandet, på konsekvensen af den uhæmmede og ukontrollerede vækst i turismen.

Vi skal ikke alene leve af turisterne – vi skal også leve med dem.

Der er et stykke vej fra at være tilfredse med turismen til ligefrem at elske turisterne

– måske særligt her i det nordjyske!

Med tak for optagelsen og ønsket om konstruktiv dialog, så alle synspunkter kan belyses og tages seriøst.

Jens Vadet Poulsen

8 kommentarer til “Elsker vi turister?” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

8 kommentarer til “Elsker vi turister?”

 • Lennart Hårdberg Nielsen

  Hvis der skal sættes en grænsebom op, er i ikke så venlige at sætte den nord for bunken så os i 9982 Ålbæk ikke indskrænkes I vores færden mod hovedbyen i syd?

 • En skuffet skawbo

  Hvis Mogens brandholm,mener at det er de turister der kommer her op og køber hus og så bare ( for sin egen ego)fjerner en klit ,han ik bryder sig om ,,,,ja så ka jeg godt følge Mogens ,,,,ps Skagens avis har mit navn

 • @Mogens Bandholm

  Hvis vi skulle gøre alvor af at sætte en grænsebom op ved Knasborg Å, så skulle det være for at holde de gamle fjolser, der kun er de på at ødelægge alt turisme i byen ude.

  Og så var du næppe kommet hjem igen…

 • Mogens Bandholm

  Vi behøver ikke elske turister, vi kan vel nøjes med at leve med dem, og især af dem.

  Men gør vi nu også det – lever af dem, og er det omkostningerne værd?

  • Vi har alt for mange endags turister – party turister. De kommer ikke til herop for det, vi burde være kendt for. I 2018 havde museerne under 8% besøgende af de ca. 2 mill. turister der kommer her.

  • Flere studier i turisme, bla. fra Aalborgs Universitet viser, at for at turisme skal være en god forretning, skal der være mindst en uges overnatning pp. Det er det langt fra nu. Det er som om kommunen ikke ved, hvad bæredygtig turisme handler om – på trods af, at de er medlem af Europarc en NGO-føderation der er dannet for at beskytte Europas fredede områder. https://www.europarc.org/

  • Skagen centrum er, selvom lokalplan SKA2000.C1 udlægger området som helårs beboelse snart ikke egnet til permanent beboelse. Dertil er støj og (møg) generne for store. Det er, som det bliver kaldt et ”minefelt”. En spøgelsesbydel med hel- eller halvtomme huse, der i sæsonen bliver beboet af larmende feriegæster og gardenparties.

  • Er det penge i det – indtægter for kommunen i form af skat. Ikke meget. Hovedparten af de der arbejder i restauranterne og barerne er unge, der ikke bor her, altså ingen skat. Læser man restauranternes regnskaber, er der for nogle ikke meget tilbage at betale skat af.

  • Sommerhusudlejning, Airbnb osv. Mange, rigtig mange bor her heller ikke. Og handelslivet, hvad med dem? Altså igen – ingen skatteindtægter.

  • Apropos indtægter – jeg har skrevet til kommunen, jeg har talt med Birgit Hansen om at indføre det som mange byer i Europa har – turistskat! Tænk på hvad en ti’er eller 20 kroner pp pr. overnatning ville betyde i skatteindtægter – vi kunne være næsten blive fri for at nasse på de rige kommuner.

  Men befolkningen på Rådhussøen i Frederikshavn er svære, næsten umulige at komme i kontakt med – det er en usikker forbindelse, så måske skulle vi gøre alvor af at sætte en grænsebom op ved Knasborg Å.

 • Kære Jens
  Nu til dags bruges ordet “at elske” meget mere og meget flittigere end vi brugte det førhen. At elske er blevet et hvermands udtryk om noget man godt kan lide.
  Vi er slet ikke i tvivl, vi ønsker at ALLE de der “elsker” Skagen skal være hjertelig velkommen i vores dejlige by.
  Vi tror helt sikkert på, at både Skagen og Skawboerne overlever og at vi alle kan leve af og med turisterne.
  Her på toppen SKAL der være plads til alle❤️

 • Jeg er nu ikke sikker på, at jeg elsker alle turister.
  Jeg nyder de turister, som opfører sig som voksne mennesker, dem som udviser respekt og forståelse for naturen, bylivet og de lokale som skal servicere de mange gæster, der kommer til vore by.

  Jeg bryder mig ikke om den slags turister, som mener at nu er de kommet til Skagen for at feste igennem, det vil sige: pisse i min indgang, smadre vores blomsterkrukker, komme råbende og skrigende klokken 17 om eftermiddagen og så fortsætte det spor til kl. 3-4 stykker om morgenen.. Dem som lige skal vise alle de lokale at nu har vi fået et mobil stereoanlæg, som blæses op til højeste lydstyrke.

  Ellers er jeg glad for byens turister – men der er også lidt malurt i bægeret.
  Vi diskuterede det allerede for 25 år siden – men da ville handelslivet ikke høre – men vi fik ret. Vi har nu butiksdød, vores huse er opkøbt, det betyder tilstande som Lønstrup. Det var netop det vi vill undgå, men nu ligger de små “fiskerhjem” øde hen, kunstige blomster i vindueskarmen. Kun lys, fest og gang i den til ferier og højtiderne. Vi er blevne kustoder i egen by – det var netop det som mange frygtede.

  Om føje år, så er der ingen skagboer tilbage, så er der kun turister – var det mon det som vi ønskede.

 • Prøv lige at forestille dig, vi fik lov at beholde hele overskuddet af indtjeningen af turisterne her i Skagen, som i HELE overskuddet. Vi ville i løbet af ganske få år have råd til at bygge (og drive) skoler, gymnasier, videregående uddannelser. Råd til at støtte og iværksætte virksomheder og ansætte alle fra ovennævnte uddannelser – En kæmpe industri med både vindmøller, vandvarme, bølgeenergi og måske selv et bette atomkraftværk kørende under Drachmans Grav 🙂
  Vi kunne selvfølgelig også nøjes med at have 1,5 millioner (???) gæster og være glade for at betale 55 kroner for en øl på en snask på Havnevej.
  Hvis ikke det var for den centrale “styring” af såvel indtjening, regler, udgifter og hvad ved jeg, så burde Skagen da være Verdens Midtpunkt – Der findes ikke bedre sted at være!!!

 • Flemming H Olsen

  Jeg vil gerne medvirke til at fortsætte tråden, synes Jens rammer noget centralt i hele turisme debatten.

  Netop fordi den sædvanlige afvisning af kritik altid signalerer, at enten er du for eller også er du helt imod.
  Hvor konflikten om hvilke regler der bør gælde, hvor beboere ej føler sig godt behandlet og lyttet til af både det kommunale system og andre lokale medborgere fra Frederikshavns kommune.

  Nedenstående har tidligere været at læse i Skagen Onsdag 27.11.2019

  Under overskriften; Hvem beslutter hvad og hvem bestemmer.

  Turister Skagen skal leve af.

  Det er vel helt legitimt at forholde sig til den måde turismen øger støjniveauet i de blandede boligområder, hvor parcelhuse er omdannet til feriehuse og har udviklet sig til `en udlejningsforretning for ejeren?`

  De fleste holder sjældent en ”appelsinfri ferie” i Skagen, hvilket jo er i orden, men fest og bægerklang til klokken langt ud på natten med ødelagt nattesøvn til følge, højner jo ikke ”livskvaliteten hos os fastboende i området”.

  Det er næppe så attraktivt at bosætte sig i Skagen når den ferierende glade ungdom mfl.´ i flere tilfælde knalder kæmpe højtalere ud på græsplanen og `påtvinger hele området deres festmode`. Desværre er det et udbredt fænomen.

  På campingpladsen lige bagved vort boligområde skal der være ro i lejren 23:00 – 7:00 ellers vanker `lejrfatters hammer`.

  Hvem beslutter hvad og hvem bestemmer?

  Skagen spillestedernes kommunale dispensationer i forhold til et acceptabelt lydniveau”. Her bør ”Byfædrene” stramme op og `modernisere og tilbagetrække` dispensationen så vi overholder miljølovgivningen, desuagtet at et kækt byrådsmedlem fra Frederikshavn hævder: ”at det ikke er Skagens undergang ”.

  Gode miner til `slet spil `

  I mit verdensbillede, hvor `alle` skal tilgodeses og demokratisk tages med på råd er det vigtig at have en turismestrategi der imødekommer alles ønsker. Kom gerne med kritik når bare den ikke rammer større eller mindre virksomheders ”indtjeningsmuligheder ” ?!

  Det er trods alt de gæster og turister der kommer til vores område vi i Skagen skal leve af. Sådan bliver der svaret når der klages over glade feriegæster der ”padler i rødvin” og skråler til langt ud på natten. Så slutter debatten tilsyneladende her, eller det kunne også være, at der åbnede sig nye perspektiver for udvikling, hvis bredden af befolkningens iderigdom blev taget positivt med på råd?

  Der er kun få eller måske slet ingen der mener, at der bør sættes en bom op ved Knasborg å ?

  Jeg tror og håber der findes en mere nuanceret åben demokratisk vej midt imellem !?

  Venligst
  Flemming Hardy Olsen

  NB: Er bekendt med de regler Frederikshavns kommune desværre har vedtaget, der går imod de støjplagede borgere i Skagen (også dem der har opgivet at klage til de relevante myndigheder)

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Elsker vi turister?' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2020 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER