Opkvalificering er vejen frem i en krise

Opkvalificering er vejen frem i en krise

9. maj 2020 - kl. 6:49 - af

Af Finn Jenne, Formand 3F Frederikshavn. 

Det er næppe gået en næse forbi, at antallet af ledige er steget markant på grund af corona-krisen. Alene her i vores lokalområde er ledigheden steget med over 10% for 3F’s område siden Danmark lukkede ned. Pt. er ledigheden på den forkerte side af 20%.

Samtidig er antallet af ny opslåede stillinger faldet med ca. 35 pct. på landsplan, og man behøver vist ingen længerevarende uddannelse for at kunne se, at det ikke er en gunstig situation, de ledige er i på nuværende tidspunkt.

Særligt udsat i kriser som denne er gruppen af ufaglærte. Det så vi under den seneste finanskrise, og det ser vi nu igen, hvor ufaglærte er overrepræsenterede i ledighedsstatistikkerne.

Men i enhver krise er der mulighed for handling, og det er uhyre vigtigt, at vi får hjulpet de, der rammes af ledighed. Som følge af den seneste finanskrise så vi, at omkring 50.000 ufaglærte jobs forsvandt, og frygten er, at vi vil se noget lignende i skyggen af coronaen.

Så lad os få opkvalificeret den del af arbejdsstyrken, der har mest brug for det, og dermed få rustet dem til det arbejdsmarked, der venter på den anden side. Det vil ikke blot gavne dem selv, men også hele arbejdsmarkedet, hvor der i forskellige brancher kommer til at mangle op mod 70.000 faglærte i løbet af blot fem år.

I 3F har vi en række bud på, hvilke håndtag man dreje på fra politisk hold for at sikre opkvalificeringen af gruppen af ufaglærte.

For det første mener vi, at man skal fjerne den karensperiode, der betyder, at ny ledige ikke kan komme i gang med det seksugers jobrettede kompetenceløft, de har krav på, før de har gået ledig i fem uger. Et sådan tiltag vil betyde, at ufaglærte med det samme begynder at opbygge kompetencer i retning af de dele af arbejdsmarkedet, hvor der er efterspørgsel.

For det andet mener vi, at det førnævnte seks ugers forløb skal udvides til 10 uger, da dette vil sikre et endnu bedre match mellem arbejdstager og de efterspurgte kompetencer.

Slutteligt mener vi, at der skal gives en økonomisk håndsrækning til de ledige.

Ifølge en analyse fra DISCUS og Epinion fra efteråret er økonomien den største barriere i forhold til at gå i gang med et længerevarende uddannelsesforløb. Dette tillæg vil nedbryde en del af den barriere, og det vil samtidig stimulere forbruget og være med til at sætte hjulene i gang igen, også lokalt.

Ifølge beregninger fra AE-rådet vil opkvalificeringen af ufaglærte til faglærte give overskud i løbet af blot 10 år,.

Så lad os komme i gang med det samme – med den rette indsats kan vi vende krisen til noget positivt.

 

Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Opkvalificering er vejen frem i en krise' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger