Udendørs besøg på kommunens plejecentre

Arkivfoto.

Udendørs besøg på kommunens plejecentre

11. maj 2020 - kl. 8:31 - af

Corona-pandemien har gjort det vanskeligt for mange ældre bebeorer på plejecentre og i ældreboliger at modtage besøg. Kommunens socialudvalg tager sagen op på udvalgets næste møde den 13. maj og drøfter muligheder for lempelser af de strikse regler.

En politisk aftale på Christiansborg lemper det besøgsforbud, der de seneste uger har været gældende på plejecentre, i plejeboliger og aflastningsboliger. Aftalen følges op af retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen om, hvordan besøg på udearealer kan afvikles.

I skrivende stund er retningslinjerne ikke modtaget, men de forventes at være klar i nærmeste fremtid. Den politiske aftale er indgået med afsæt i et påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Påbuddet, der er udstedt 6. april 2020, fastlægger besøgsforbuddet og muligheden for udendørs besøg.

Indendørs besøg vil fortsat kun være muligt, når der er tale om kritiske situationer. Nu kan der imidlertid afholdes andre besøg, så længe de foregår udendørs. I Frederikshavn Kommune vil disse udendørs besøg supplere de virtuelle besøg, som allerede gennemføres. De virtuelle besøg vil fortsat være det primære tilbud, og de erstattes ikke af udendørs besøg.

Forebygge smittespredning

Forvaltningen er optaget af at fastholde fokus på at forebygge smittespredning på plejecentrene. Derfor er det nødvendigt, at besøg foregår under kontrollerede forhold og kun i det omfang, det er muligt at sikre overholdelsen af myndighedernes retningslinjer.

Besøgene tilrettelægges i henhold til Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Det forventes for eksempel, at gæster ikke kan gå gennem bygninger, når de ankommer til besøget, men skal kunne gå direkte til det sted, hvor besøget skal foregå.

Det kan være på beboerens terrasse, i plejecentrets have eller hen over hækken mellem plejecentert og omgivelserne. Plejecentrene er forskellige, og der vil derfor være forskellige muligheder afhængig af de lokale forhold. Administrationen vurderer, at det er praktisk muligt at gennemføre besøg på alle plejecentre i kommunen.

I første omgang foregår alle besøg under åben himmel. På lidt længere sigt kan det blive muligt at afholde besøg i pavilloner eller telte. Det afhænger af myndighedernes retningslinjer, og det vil tage tid at forberede og etablere de muligheder.

Besøg kan medføre risiko for smittespredning, hvis man bærer sig uforsigtigt ad, og derfor vil vigtigheden af at følge retningslinjerne blive indskærpet over for gæster.

Administrationen udarbejder retningslinjer for besøg, så de gennemføres inden for de centralt fastlagte rammer.

Besøg skal aftales på forhånd

Besøg skal aftales på forhånd, og der vil være begrænsninger på antallet af gæster og besøgets varighed. Gæster skal naturligvis være symptomfri og rengøre hænder ved ankomst til plejecenteret.

Der skal være mindst 2 meters afstand mellem beboere og gæster under hele besøget, og der kan være begrænsninger på, hvad beboere og gæster kan gøre sammen under besøget.

Når der er skabt erfaringer med besøg, eller når centralt fastlagte rammer eller lokale behov ændres, kan administrationen ændre de lokale retningslinjer for besøg.

Det forventes, at tilrettelæggelsen og gennemførelsen af besøg vil medføre et træk på medarbejderressourcerne. Det tager tid at gøre beboeren klar til besøg og hente vedkommende ind igen. Det tager tid at administrere besøg, vejlede gæster og eventuelt foretage rengøring mellem besøg. En vurdering af det samlede ressourcetræk sammenholdt med medarbejdernes øvrige opgaver kan derfor have betydning for, hvor mange besøg der kan afvikles på det enkelte plejecenter hver dag.

Det må forventes, at der vil gå nogle dage fra Sundhedsstyrelsens udmelding af retningslinjer, før de første besøg kan gennemføres.

 

Tekst: Per Rye

En kommentar til “Udendørs besøg på kommunens plejecentre” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

En kommentar til “Udendørs besøg på kommunens plejecentre”

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Udendørs besøg på kommunens plejecentre' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger