Debatindlæg: Kunst er smag og behag

Debatindlæg: Kunst er smag og behag

13. maj 2020 - kl. 8:14 - af

Hvad er kunst? Det spørgsmål har altid været til diskussion og vil nok altid være det. Skagen kunstneren Niels Poplens melder sig nu også i koret med sine meninger og holdninger.

For en hel del år siden ca. midt i halvfemserne deltog jeg i et større foredrag på Statens Museum for Kunst, vi var vel ca. 200-300 tilhører og i panelet var direktøren for SMK Allis Helleland, Jesper Bruun Rasmussen fra Bruun Rasmussen auktioner og en Galleri ejer fra Bredgade.

Asger Jorn 1914-1973.

På et tidspunkt rejste en tilhører sig op og spurgte panelet, hvorfor har SMK ikke nogen malerier med Asger Jorn?  Til det fortalte AH at på det tidspunkt hvor AJ var på sit højeste havde SMK en direktør (husker ikke navnet) der ikke brød jeg om hans værker, så derfor blev der ikke indkøbt værker af AJ. I dag er AJ værker en efterspurgt vare og sælges til høje priser, så her konkluderer jeg at det må være et spørgsmål om smag og behag, selv fra ”eksperter”

Vincent Van Gogh 1853-1890.

Vincent Van Gogh fik i sit korte liv ingen anerkendelse fra de såkaldte eksperter, han nåede at male ca. 900 malerier og fik kun solgt et værk. I dag sælges VVG malerier til sky høje priser, så igen tog datidens ”eksperter” fejl. VVG deltog aldrig på en statsanerkendt uddannelse.

Konklusion.

Så min mening er at Kunst er og bliver et spørgsmål om smag og behag. Så kan man spørge sig selv om de såkaldte ”eksperter” direktører og bestyrelsesmedlemmer for blandt andet de Danske museer vil begå den samme fejl om hvad der er god kunst og om historien gentager sig? Og hertil er mit klare svar JA det gør den.

 

Indsendt af Niels Poplens, Skagen.

En kommentar til “Debatindlæg: Kunst er smag og behag” under annoncerne.

Kommentarer
Anbefal via e-mail

En kommentar til “Debatindlæg: Kunst er smag og behag”

  • Jakob Levesen

    Der er nu flere lag i diskussionen om hvad der er kunst og hvad der er plat. I en by som Skagen er der gennem tiden set en del “fiduskunst”, dvs ringe teknisk og kunstnerisk udførte malerier, malerier efter fotografisk forlæg (faktisk 1:1). Selvfølgelig er der smag og behag indblandet, se bare TV-serien “Danmarks bedste portrætmaler” hvor vinderen ofte er det, som den afbildede bedst kan lide personligt. Bare fordi. De helt store som Rembrandt og danske Eckersberg, Lund og Köbke blev store fordi de gjorde sig ekstrem umage med at male tekniskt perfekt. Det er ikke noget man ser i dag og da sket ikke i det jeg kalder dagligstuekunst: et hurtigt udført nonfigurativt maleri med klare farver og en vis optimisme i farvevalget, som vækker associationer til den blå himmel. Ses ofte udført på deciderede “kunstfabrikker” her og i udlandet, hvor mere eller mindre dygtige “kunstnere” står og håndmaler de samme motiver 10 gange om dagen. Ikke så sært det i dag hurtigt udvandes at tale om, hvad der er kunst. Men kan jo også bare gå ned på Skagens Museum og se lidt på alle de imponerende dygtigt udførte malerier der hænger der, for at vide, at der – i hvertfald engang – var noget som indiskutabelt var kunst og det uanset, om man kunne lide det eller ej. Asger Jorn og Van Gogh er lidt til en side i den sammenligning, de var jo begge en slags oprørere og malede vildt på hver sin måde og den slags udskejelser giver sjældent pote i de etablerede kredse, hvor man nok synes man ved hvad der er kunst – og ikke.

Der er lukket for nye kommentarer...

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Debatindlæg: Kunst er smag og behag' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2007-2024 SkagensAvis.dk - lokale nyheder fra Skagen

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger