
Læserbrev: Turistservice
25. juni 2020 - kl. 16:54 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Lidt historie og perspektiv på en sag plejer ikke at skade:
Skagen Turistforening er stiftet i 1906. Om formålet skriver Bent Hardervig i sin flotte bog ”Ferieliv gennem 100 år”: Man skulle ikke blot fremme bade- og feriebesøget mest muligt, men man skulle også medvirke til, at byens gæster skulle befinde sig bedst muligt og komfortabelt”.
I spidsen for foreningen stod apoteker Klæbel . Vejledningen af gæsterne forestod boghandler Schjelde fra sin butik, indtil Kantor Larsen i 1921 kom til og fik oprettet et turistbureau i kiosken på Banegårdspladsen.
Herfra gik det slag i slag. De ”næringsdrivende” måtte spytte i bøssen, hvis de ville have del i rovet. Kommunen blev ligeledes sponsor. Lederen skulle være høflig, kundskabsrig og en sprogkyndig personlighed.
I 2013 – 6 år efter kommunesammenlægningen – blev den nye kommunes 3 bureauer til Turisthus Nord og Skagen turistforening nedlagt. Nu er Destination Nord en realitet og begrundelsen er nu som før: større volumen er ensbetydende med bedre markedsføring og service. Præcist som når staten, regionen og kommunen centraliserer. Gad vide, om de 2 argumenter holder, eller om der blot er tale om sikre beskæftigelse af universitetsuddannede i universitetsbyer?
For ca. 40 år siden besøgte vores familie for første gang den by, som Emil fra Lønneberg bragte den syge Alfred til. Udenfor en undseelig kiosk hang et lige så undseeligt skilt: turistbureau! Her fik vi på brunt indpakningspapir tegnet et kort over lokalområdet, så vi kunne besøge alt fra 1000 års egen, over bonden Agnes samling af snittede træfigurer til Bulderby og Emils fædrene gård. Bedre service har vi ikke siden opnået, professionalismen til trods!
Hermed er jeg tilbage til turistforeningens første formål og Schjeldes boghandel. Tiden må være inde til, at vi lokalt står sammen for at indfri det gamle formåls anden del, og hvor det ikke blot hænger på de ”næringsdrivende”, men i hvilket regi og hvordan? Det er spørgsmålet.
Chresten Sloth Christensen.
3 kommentarer til “Læserbrev: Turistservice” under annoncerne.
Hvor er borgmesteren i dette forløb. Hun sidder da i bestyrelsen. Hun må da vide hvad der foregår.
Jada, det er helt rigtigt, at: “for ca 40 siden […] fik vi på brunt indpakningspapir tegnet et kort over lokalområdet” men jeg lader til læseren, at vurdere om det stadigvæk er aktuelt, når alle rejser med mobiltelefonen i hånden.
Det nuværende sag handler dog ikke om “hvordan” man servicerer turister, men hvem gør det, og hvem betaler for det.
Svaret er enkelt, det står i loven. Det er kommunen der skal. Indtil nu, har kommunen haft en aftale med Turisthus Nord, hvor de har betalt nogle penge for tjenesten, og vel at mærke fik kommunen tilbagebetalt en del af beløbet som husleje af turistkontorene.
Jeg mistænker, at omkostningerne har været højere end tilskuddet, og at nogle af de penge, som medlemmerne af Turisthus Nord (de lokale erhvervsdrivende) har betalt for at markedsføre området, er endet i kommunernes lommer. Uanset om det holder eller ej, er det en pris, som man har været villig at betale for samarbejdet.
Nu trækker kommunen sig, så skal selvfølgeligt Turisthus Nord fokusere på sit eget mål, som er at tiltrække turister. Hvis der ikke kommer turister, så er der heller ikke brug for turistinformation, uanset om den udgives på indpakningspapir eller på apps.
Det giver i det mindste lidt mere klarhed om hvem, der skal gøre hvad, og at vurdere effektiviteten af indsatsen. Måske vil kommunen ændre mening, og bede Turisthus Nord at indgå en ny aftale. Det ville være fornuftigt. Men så skal rammerne forhandles igen: det slal ikke ske på bekostning af markedsføringen. Vælger tværtimod kommunen at gå sin vej, så skal kommunen også gøres ansvarlige for at udøve den tjeneste, som de er forpligtet til at gøre.
En gang imellem er det godt at kikke tilbage på rødderne, og det gør Chresten Sloth Christensen på glimrende vis.
Sagen om de regionale turistråd, minder mig om følgende historie:
I Amerika opfandt man i gamle dagen en automat, hvor man kunne blive barberet, hvis man stak hovedet ind i automaten.
Et kvikt hoved spurgte, ja man alle hager er jo ikke ens, hvortil der blev svaret: ”Det bliver de”.
Det turistsamarbejde, der er godt for nogle egne, behøver ikke at være godt for andre, men det er jo den generelle udvikling i samfundet.
Beslutningen er truffen på lovlig vis, men derfor kan man godt ryste på hovedet.
Da Turisthus Nord i princippet er en medlemsforening, skal de i realiteten kun stå til regnskab for medlemmerne og for de kommunale tilskud.
Man har i lang tid barslet med Turistlag Nord, og det kan derfor undre, at man står i den situation, man står i nu med lukkede turistkontorer.
Borgmesteren, som både er medlem af bestyrelsen i Turisthus Nord og Turistlag Nord burde da vide, hvad aftalen med Turisthus Nord indebærer for det kommunale tilskud på 5 mill årligt!
Kan Turisthus Nord lukke turistinformationen allerede i 2020 eller kan de ikke?
I beskrivelse af Turistlag Nord skrives der, at man kan hente støtte fra fonde mv.
Det bliver spændeden at se, hvor meget af budgettet på de ca. 16 mill kommunale kroner, der kommer til at gå til selve turistarbejdet, hvis man ikke får hentet de forventede tilskud.
Jeg har tidligere skrevet, at Turistlag Nord i mine øjne er en gøgeunge, men hvis der er bund i forargelsen i Skagen, kan vi jo skubbe gøgeungen ud af reden.
Ole Fritz Pedersen