
Et vildt år for aktiemarkederne
4. september 2020 - kl. 8:30 - af Michael Egelund (WebRedaktør)
Det har været et vildt år for de globale aktiemarkeder, som faldt kraftigt i starten af året, men efterfølgende har hentet det tabte.
Det danske OMXC20-indeks ligger faktisk i august næsten 10 pct. højere end tidligere på året. Det amerikanske teknologi-indeks Nasdaq 100 ligger omkring 15 pct. højere i forhold til toppen i starten af året.
Nasdaq 100 drives primært af aktier som Apple, Amazon, Netflix, Intel og Facebook. Indekset var helt nede under 7.000 tidligere på året. I august måned handles indekset imidlertid over 11.000, hvilket skyldes stærke regnskaber fra især Apple og Facebook.
Facebook ejer også Instagram, som har vist stor vækst på det seneste. Aktien har tidligere haltet efter på grund af svag vækst i selve Facebook-mediet samt sager omkring databeskyttelse. Den seneste positive regnskabsreaktion kunne tyde på, at markedet begynder at rette fokus på den stærke vækst i selskabets øvrige forretninger.
Amerikansk valgår – Forvent mere volatilitet
2020 er et amerikansk valgår, hvorfor det ikke er underligt med et volatilt marked. Pudsigt nok var den sidste økonomiske krise også i et amerikansk valgår, nemlig 2008.
I 2008 var der stor volatilitet i oktober og november måned oven på konkursen i storbanken Lehman Brothers. Derfor spekulerer nogle markedsdeltagere i, at oktober og november måned også her i 2020 kan byde på skarpe udsving i begge retninger.
Tag selv ansvar – Prøv ikke at forudsige fremtiden
På samme måde som med odds tips fra nettet kan det være farligt at lytte til de forskellige forudsigelser omkring aktiemarkedet.
Som med mange ting i livet er det ofte en god strategi at reagere på begivenhederne på aktiemarkedet i stedet for at prøve at forudsige dem. Det er dejlig nemt at fralægge sig ansvar og lytte til folk, som tror de har en spåkugle, men med investeringer bliver man nødt til selv at tage ansvar – så bliver belønningen også dét mere tilfredsstillende og holdbar på sigt.
Økonomien er ikke lig med aktiemarkedet
Det er forventet, at aktiemarkeder bliver forsøgt påvirket gennem historier i medierne. Der er mange i øjeblikket, der undrer sig over, hvordan aktiemarkedet kan være så stærkt, når nu økonomien har det svært.
Det bedste svar er vel, at der er en grund til, at økonomer taler om økonomi og ikke handler aktiekurser. Der står jo ingen steder, at en aktiekurs skal afspejle situationen i økonomien. Hvis centralbanker og selskaberne selv gennem aktietilbagekøb er i stand til at sørge for likviditet til bestemte aktiekurser, så bliver økonomiens tilstand ikke så vigtig.
På samme vis kan man formentlig også argumentere, at det amerikanske valg ikke får betydning for aktiemarkedet på sigt, selv om mediernes historier kører sideløbende og nogle gange passer på udviklingen i aktiekurserne.
Da Trump overraskende vandt valget, faldt aktiemarkederne kraftigt, men i løbet af kort tid rettede de sig, hvorefter centralbankerne og overordnet likviditet hurtigt kom i fokus igen.
Mediernes eksponering er skarpere end nogensinde, hvorfor det er meget nemt at lade sig rive med og tro, at det også skal afspejle sig på samme vis i aktiemarkedet. Om det bliver Biden eller Trump som amerikansk præsident bliver en følelsesladet begivenhed for hele verden, men historisk set burde det ikke få den store betydning for den langsigtede tendens, der har præget aktiekurserne forud for valget.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Et vildt år for aktiemarkederne' til en bekendt